Minden lehetséges módon megizzasztották a kártyákat.

Az elmúlt időszakban rengeteg videókártya ömlött be a használtpiacra. Ezek egy része biztosan bányászott, ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy rossz üzletet kötünk. Főleg mostanság, amikor az új és használt példányok között sok esetben százezres nagyságrendű eltéréseket is leolvashatunk, akár az alsó(bb) kategóriákban is. Ennek ellenére sokan még mindig félve böngészik a Hardverapró vagy épp a külföldi oldalak felületeit. Részben érthető, hiszen az elmúlt években rengeteg rémhírrel találkozhattunk az interneten.

 

Ezek jelentős része azonban mellőzött bármilyen nemű valós tesztet vagy vizsgálatot. A Linus Tech Tips csapata éppen ezt elégelte meg. Egy pár napja megjelent videójukban közel 20, véletlenszerűen kiválasztott videókártyát vettek górcső alá. Minden lehetséges módon megizzasztották ezeket a használt egységeket, hogy egyszer és mindenkorra kiderülhessen:

tényleg nem szabad használt kártyát vennünk 2023-ban?

A teszt

A kártyákat szintetikus benchmarkban is megmérettették Linus-ék. Nem véletlenül, hiszen így hamar kiderülhet, ha komolyabb eltérés van a normális hőmérsékletektől vagy éppen a specifikációktól. Ezek közé tartozott az MSI Kombustor, melynek futtatása csupán pár percig tart. Ennek köszönhetően vásárlás előtt bátran kérhetjük mi is a lefuttatását vagy épp kezdhetjük ezzel a saját tesztünket is.

Természetesen a valós körülményekhez sokkal inkább közelítő játékok sem maradhattak ki a repertoárból. Három felbontáson, öt alkalommal futottak a fenti képen látható címek. Igazán színes és változatos a felhozatal, a régi CS:GO mellett a meseszép Forza Horizon 5-öt vagy épp a gépizzasztó Flight Simulatort is megtalálhatjuk.

Eredmények – Szintetikus teszt

Ahogy arra számítani lehetett, a kártyák jelentős része a szintetikus benchmarkok alatt hozta az elvárt szintet órajelekben. Eltérések vannak, ám ezeket új példányok esetében is megfigyelhetjük. Az eltérő chipminőség, az eltérő hűtés vagy épp a gyártó által megadott fogyasztási limit is beleszól ezekbe az értékekbe.

Az egyik Gigabyte Eagle OC kártya gyorsan be is mutatta, hogy mi történik akkor, ha a kártya hűtése elégtelen. Szépen leolvasható a bekeretezett részben, hogy az átlagos GPU órajel 1278 körül volt, míg a többi kártya esetében 1827-1941 közötti tartományról beszélhetünk. Hamar kiderült, hogy a kártya 100 fok felett teljesítette a tesztet. Ennek számtalan oka lehet, ilyenkor érdemes azonnal felkeresni az eladót.

Az RX 5700 XT-ek között szintén egy érdekes és a valóságban is előfordulható eseményt sikerült lencsevégre adni. A Sapphire Pulse kártya gyengébben teljesített a többieknél, ám a hőméréséklettel semmi probléma nem volt. Sőt, meglepő módon hűvösebb volt a többi kártyánál. Nagy eséllyel egy feltelepített, módosított bányász BIOS okozza ezt a jelenséget. Erre is érdemes rákérdeznünk vásárlás előtt, hiszen pár perc visszaállítani, ám jobb, ha az eladó teszi ezt meg. 

Eredmények – Játékok és VRAM

A szintetikus mérések után ezt a szekciót nem is nagyon érdemes magyaráznunk. Játékok alatt kevesebb terhelést kapnak a videókártyák, ám néhány esetben csak ilyen felhasználási módok között jönnek ki memóriahibák és hasonló jelenségek. Szerencsére ez nem fordult elő a tesztek során, sőt, több használt kártya is jobban teljesített, mint a referencia „új” modell.

Egyedül az egyik MSI Ventus kártya tűnt kicsit gyengébbnek, ám nagy eséllyel új állapotában sem hozta a többiek szintjét, itt sem a bányászatot vagy a degradálódást okolhatjuk. Gyakorlatilag mérhetetlen különbségekről beszélhetünk.

A biztonság kedvéért a videókártyák VRAM teljesítményét is letesztelték. Nem véletlenül, hiszen bányászás közben aktív munka hárul a memóriákra. Ahogy a képen is látható, minimális eltéréseket olvashatunk csak le itt is. Nagy eséllyel teljesen új kártyák esetében is hasonló értékekkel találkozhatnánk.

Verdikt

Jól leolvasható, hogy ez a részletes tesztsorozat sem igazolta a nemzetközi oldalak „NE VEGYÉL HASZNÁLT ÉS/VAGY BÁNYÁSZKÁRTYÁT!” állítását. A kártyák minden szinten hozták azt a teljesítményt és specifikációt, amit akár új, akár szimplán csak bányászás nélküli használt állapotukban elvárnánk. Sem FPS, sem VRAM, sem pedig órajel értékekben nem jelentkeztek anomáliák. A hibás Gigabyte kártyán kívül a Sapphire Pulse bányászásra dedikált BIOS-a volt az egyetlen izgalmas pont a teszt során. Ezt pár perc visszaállítani otthoni körülmények között is, de még ajánlottabb rákérdezni vásárlás előtt.

Ha az elhasználódás mértékét nézzük, akkor talán még jobban is járhatunk a bányászkártyákkal, melyet kiválóan szemléltet a fenti kép is. Megbízható kezekben, a feszültségeket sokszor visszafogva kevésbé használódnak el ezen kártyák alkatrészei. Bátran böngészhetjük tehát a használt kártyákat, az sem baj, ha a pontos előélet nem ismert. Hibás példányok mindig akadhatnak, ám ez az elmúlt évtizedekben is így volt, nem a bányászatot kell ezért okolnunk. A mostani, százezres nagyságrendű eltérések esetén talán nem is érdemes az új példányok felé kacsingatnunk még egy ideig. 

Képek és adatok forrása: YouTube

Azért nem árt odafigyelni néhány dologra:

Egyre több bányászkártya érkezik a használtpiacra – Érdemes lecsapni rájuk?

 

 

×