Míg a Fire Emblem Engage minden bizonnyal a mély és kifizetődő taktikai harcra épít, a kiszámítható történet és az ismétlődő melléktevékenységek visszalépésnek tűnnek a régóta futó sorozatban.

A Fire Emblem: Three Houses nagy sikert aratott kritikailag és kereskedelmileg is. Természetesnek tűnt, hogy a Nintendo és a fejlesztő Intelligent Systems a Three Houses sikerére épít. Míg a Fire Emblem Engage minden bizonnyal a mély és kifizetődő taktikai harcra épít, a kiszámítható történet és az ismétlődő melléktevékenységek visszalépésnek tűnnek a régóta futó sorozatban.

A Fire Emblem Engage hagyományosabb struktúrát követ, mint a Three Houses naptár alapú történetvezetése. Az időnk megoszlik a sorozatban ismert taktikai körökre osztott harc és egy “térszerű” terület között, ahol más karakterekkel léphetünk kapcsolatba. Itt van továbbá lehetőségünk a fegyverekkel és felszerelésekkel is babrálni. Noha egy adott időpontban több küldetés áll rendelkezésére, a történetvezetés lineáris. Nincsenek jelentős történeti döntések, az opcionális fejezetekben található néhány karakteren kívül mindenki ugyanazokat a szereplőket fogja toborozni.

 

Ez a hagyományos szerkezet önmagában nem rossz. A sorozat legjobb játékai közül néhány ezt a narratív stílust követi, az Engage előadása és narratívája pedig a fókuszált kialakításnak köszönhetően kifinomultabbnak érződik, mint néhány előd. A baj csak az, hogy ez a szerkezet nagyobb figyelmet fordít az alaptörténetre, ami sajnos nem ragyog annyira, mint például a Three Houses is tette.

Alearként, az Isteni Sárkány (Divine Dragon) fiaként vagy lányaként játszhatunk ezúttal, a sorsunk pedig, hogy megmentsük a világot egy úgynevezett Fell Dragontól. Maga a sztori nagyon tipikus JRPG vonalúnak érződik és az a baj, hogy a végére sem bonyolódik jobban, kijelenthetjük, hogy klisés lett az Engage sztorija. Te és a bajtársaid vagytok a jó fiúk, míg a gonosz lila sárkány és követői a rosszfiúk. Bár nem volt tökéletes, a Three Houses, a különböző házak szembeállítása egymással hatalmas döntések meghozatalára kényszerítette a játékosokat, ambiciózus volt és igényelte, hogy a játékosok érzelmileg is kapcsolódjanak a játékkal.

Ahogy utazunk a világban, eklektikus szereplőgárdával találkozhatunk. A tét már az elején nagy, és a cselekmény ritkán ad időt arra, hogy megismerjük, vagy értékeljük a gárdát néhány kulcsfigurán kívül, akik kritikusak a történet egésze szempontjából. A karakterek korán, gyorsan egymás után mutatkoznak be, s emiatt néhány csata után néhányról teljesen meg is lehet feledkezni.

Maguk a küzdelmek szorosabbak, mint valaha. Visszatérnek a jó öreg taktika alapú összecsapások, valamint a már jól megszokott kő-papír-olló stílusú fegyverháromszög: a kardok ütik a fejszéket, a fejszék ütik a lándzsákat, a lándzsák pedig a kardokat. A fegyverháromszög a sorozat fő pillére az 1996-os Fire Emblem: Genealogy of the Holy War óta és ezen az Engage sem változtat, maximum finomít rajta. A fegyverek előnyből nem csak extra sebzést okoznak, hanem úgynevezett Breaket hoznak létre, ami az Engage egyik új mechanikája. Amikor egy támadó egység “megtöri” a védekező egységet, ez az egység eldobja a fegyverét, és képtelen ellentámadásra az összecsapás hátralévő részében.

Megfelelő koordinációval és tervezésel hatékonyan alávághatod ellenfeled teljes ellentámadási erőfeszítését, így egységeid sértetlenül maradnak az ellenség köréig. Persze, ha nem vigyázunk, erre ellenfeleink is képesek lesznek.

A Fire Emblem Engage kiemelt játékeleme az úgynevezett Engage funkció. Az Engage története során Emblem Ringekkel találkozhatunk, amelyekben a Fire Emblem múltbeli hőseinek szellemei pihennek. Stat buffok mellett az Emblem Ringgel felszerelt egységek egyesülhetnek a benne található Fire Emblem hőssel, hogy három körön keresztül egyedi képességeket és fegyvereket használhassanak. Például Sigurddal, a Genealogy of the Holy War kék hajú főszereplőjével párosítva használhatja az Override nevű képességet, amely lehetővé teszi, hogy több egységet is megtámadhassunk egyszerre. Ezenkívül Sigurd gyűrűje lehetővé teszi a használója számára, hogy támadás után néhány plusz mezőt mozoghasson. Összesen 12 speciális gyűrű található a játékban, s mindegyik egy másik mainline Fire Emblem játékot képvisel.

A Fire Emblem Engage mélységének nagy része ezekre az Emblem Ringekre épül. Bármely egység használhat egy Emblem Ringet, és amikor az egység egy legendás szellemmel együtt harcol, az egység és az Emblem Ring közötti kapcsolat megnő. Amint egy karakter erősíti kapcsolatát egy Emblemmel, új képességeket és állandó buffokat örökölhet, amelyeket képességpontokkal vásárolhatunk meg. A kombinációk végtelenek, meglehetősen kielégítő kísérletezni velük, ráadásul igazán kielégítő megtalálni a tökéletes párost, vagy éppen a nem mindennapi, ámde mégis működő kombókat. Azonban arra figyelni kell, hogy a hordozó és az Emblem közötti kapcsolat kimaxolása időigényes, több nagyobb csatába is beletelhet, míg kihozzuk a teljes potenciált egy-egy kombóból, így érdemes már előre tervezni és teóriákat gyártani, nehogy több óra gürizés után jöjjetek rá, hogy egy adott párosítás nem fog működni.

Maga a Ring-menedzsment egy újonc számára bonyolult újdonság lehet, hiszen egyébként sem egy szokványos és könnyedén emészthető játék a Fire Emblem. Így azok, akik először fognak kezükbe ilyen játékot, nekik első nekifutásra biztosan a legkönnyebb játékmódot ajánlanám, hiszen annyi új infó fog feléjük repülni percenként, hogy jobb, ha a taktika csak másodlagos az első végigjátszás során. A régi motorosok viszont biztosan kedvelni fogják a gyűrűket, érdekes plusz egy már egyébként is jól működő harcrendszerhez.

Ami viszont kihagyott ziccer szerintem, az a szellemek egydimenziós karaktere a csatatéren kívül. Marthon kívül az Emblemek semmi lényegeset nem adnak hozzá az átfogó narratívához, legendás, sokak által kedvert karakterekként pedig ez elég fájó. Alkalmanként beugranak egy-egy jelenetbe, hogy elmondhassanak egy-két sort, de utána csonka, lélektelen beszélgetésekbe kerülnek, amelyek egyszerű hűségküldetésként működnek.

A Fire Emblem Engage úgy tűnik, mint egy kísérlet arra, hogy a készítők kiaknázzák a sorozat gazdag történelmét és a szeretett karakterek hatalmas gárdáját, ám a régebbi játékokra utaló apróbb akcióelemeken kívül az Emblem-karakterek papírvékonyak. Ráadásul párral még hivatalos formában azóta sem találkozhattunk nyugaton, ami azért elég vicces…

Szerencsére a Fire Emblem Engage szereposztása összességében szilárd. Viccesek, mókásak és időnként mélyek lehetnek a párbeszédek velük, főleg amikor már egy ideje ismerjük társainkat és előkerülnek a személyiségeket meghatározó belső vívódások. Nem minden esetben vágtam magam falhoz az írói kreativitástól, bizony előfordulnak jól ismert JRPG-klisék, viszont ettől az egy-két esettől eltekintve hozza a szériától jól ismert minőséget. A dialógusok érdekesek, lekötik az embert.

Alcryst például egy kisebbségi komplexussal küzdő herceg, aki úgy érzi, hogy örökké bátyja árnyékában ragadt. Ám az egyik jelenetben az egyik társunk elhívja egy összejövetelre, ahol rájön, hogy vannak olyan rejtett személyiségijegyei, amikről ő maga sem tudott. Az ilyen apró háttértörténetek nagyon fontosak a Fire Emblem játékokban, hiszen ezek miatt fogjuk őket értékelni a harcok során is, egy-egy karakter elvesztése pedig pontosan ezért is lesz olyan szívszorító.

Az Engage is hozza a jól megszokott sémát, vagyis ha valaki meghal egy csatában, a történet szerint is elveszítjük. Jó, ezúttal is körbejátszhatjuk a rendszert, van idővisszatekerési lehetőségünk, vagy játszhatjuk úgy is a sztorit, hogy ez az effekt nem éles, ám a klasszikus Fire Emblem játékosok tudják, hogy kell egy kis stressz a megterhelő csaták mögé.

A Fire Emblem Engage látványában is újít, észrevehető frissítés a Three Houseshoz képest. A karaktermodellek sokkal élesebben néznek ki, vastag és határozott élekkel animálták őket, az előre renderelt vágóképek gyönyörűek, a csataterek pedig sosem voltak még ennyire részletesek.

Ami azonban igazán megerősíti a kiváló előadásmódot, az a hihetetlen zene. Az elsöprő zenekari kompozíciók feldobják a feszült harci jeleneteket, s megmentik a történetet, amikor igazán tompának érezzük.

 

Míg a Fire Emblem harci mechanikája soha nem volt ilyen jó, az Engage története és felépítése nélkülözi az elődei ambícióit. Az eredmény egy kiszámítható sztori, amit a lenyűgöző látvány, a zene és a nosztalgikus Emblem-rendszer visz el a hátán. Sajnos kihagyott ziccer, hogy a legtöbb legendás szellem csak néhány mondatos, egydimenziós karakter. Ha egy mély taktikai RPG-t keresel néhány érdekes, színes karakterrel, a Fire Emblem Engage-et neked találták ki! Azonban azt nem gondolom, hogy az új játékosokon kívül túl sok szériaveterán hátast dobna tőle.

Összefoglalás

12 gyűrű mind fölött – Fire Emblem Engage Nintendo Switch teszt


Szerzői értékelés

7

Gyönyörű grafika

Kiváló harcrendszer

Visszatérő, legendás alakok

PvP lehetőség

Érdekes karakterek

A történet ezúttal nem egy kasszasiker

Az Emblem szellemek háttérbe vannak szorítva

Hirtelen sok lehet egy teljesen laikusnak

Olvasói értékelés

0

×