2023 első hónapjában felpezsgett kicsit a magyar ajkú Twitch állóvize, ami néhol átalakította a toplistákat – végre.

Az elmúlt egy-másfél évben minden hónapban szállítottam a magyar ajkú Twitch streamerek éppen aktuális statisztikáit, ami eleinte érdekes betekintést engedett a számok és a statisztikák tengerébe, mostanra viszont kissé bele-belefáradtam, ahogyan maga a sorozat is. Na nem azért, mert a tartalomgyártók ne készítenének érdekes műsorokat, sokkal inkább a piac szűkössége miatt, így hónapról-hónapra csekély változást lehetett érezni a top10-es, de még a top 50-es rangsorban is.

Ez persze részben a Twitch hibája is, hiszen hiába írnék én, a másik oldalon pedig olvasnátok újabb, feltörekvő titánokról, akik mint egy üstökös vágódnak be a nagyok közé, ha a platform egyszerűen nem engedi a nézőt igazán felfedező üzemmódba kapcsolni. Pedig januárban például volt olyan, amikor 827 magyar streamer szórakoztatta egyszerre a nézőit, amiből 285 nem mellesleg hivatalos partnere is a platformnak.

A kiugró számtól eltekintve átlagosan egyébként 284-en tevékenykedtek 2023 első hónapjában, akik összesen 204.798 órán keresztül 78.662 adást indítottak.

Kép: SullyGnome

Az persze már egy másik kérdéskör, hogy a jelenlegi pártízezres magyar piac indokol-e ennyi tartalomgyártót, de mivel az emberek egyre inkább áttérnek ezekre a közösségi médiumokra, úgy ha most még nem is, de idővel talán egyre nagyobb igény lehet majd rájuk. Addig pedig a fejlődő csatornák és streamerek is kiforrhatják magukat.

A fenti statisztikából egyébként az is látható, hogy a magyar streamerek januárban sokkal tevékenyebbek voltak – bár a partnerek közül körülbelül öten valamiért szüneteltek.

NADE! Kiket néztek vajon a legtöbbet?

Ez a lista talán a legeslegunalmasabb, hiszen itt jellemzően sosem fogad bennünket semmi új. A debreceni srácok már megint mindenkit toronymagasan előznek, a TheVR 2023. januárjában több mint 100 órát volt élő adásban – csak a Twitchen, miközben ugye egy csomó más platformra is készítettek különböző tartalmakat. Volt olyan adásuk, amikor több mint 4500-an csekkoltak rájuk, míg átlagosan olyan 2500-an nézték őket nap, mint nap.

Janit, Balázst, Danit és Pistit a hónapban összesen körülbelül 248.000 (!!!) órán keresztül nézték, ami bár kevesebb mint decemberben, de így is majdnem duplán lehagyták a második helyezettet…

… Nessajt. A királypingvin sem tétlenkedett az év első 30 napjában, és bár a SullyGnome statjai alapján ő azért nem is volt annyit élőben mint a TheVR, így is összehoztak neki a nézői legalább 130.000 órányi nézettséget. Ebben a mérőszámban egyébként nem lett sokkal jobb, mint a 3. AdamKissAK, de Nessaj úgy ért el ekkora megtekintett óraszámot, hogy közben feleannyit streamelt, mint Ádám. Ez mondjuk egyáltalán nem csoda, hiszen kedvenc pingvinünk élői alatt általában 2000-en, AdamKiss streamjei alatt pedig 898-an verődtek össze.

Kép: SullyGnome

Ezen a ponton nem is mennék végig a megtekintett óraszámokban bajnok tízesen, és nem csak azért, mert a lista összeállítása nem sokban változott az elmúlt hónapokban, hanem mert sokkal többet elárul egy tartalomgyártó népszerűségéről az, hogy az indított adásait általában mennyien nézték. Ennek igazából az az oka, hogy ha például egy kisebb streamer kevesebb állandó nézőszámmal sokat élőzik egy hónapban, akkor a havi megtekintése értelemszerűen magasabb lesz, mint mondjuk annak a streamernek, aki ritkábban indít adást, de sokan nézik.

Persze akadnak példák, mikor a libikóka szintben van, ahogyan fentebb Nessaj és Ádám esetében is láthattuk, de ha jobban belekukkantunk, akkor rájöhetünk, hogy legtöbbször nem így történik. Itt van például a Fókuszcsoport és a Jólvanezígy Twitch-csatornájaként is működő Kókuszcsoport, ami összesített megtekintett órában a 16. helyen áll. Ha viszont az átlagos nézőszámot vizsgáljuk, tehát azt, hogy adásonként mennyien kíváncsiak a kritikus srácok véleményére,

akkor hirtelen már a 6. helyen találjuk őket 939 átlagnézővel.

A csatorna egyébként minden téren sokat erősödött: összmegtekintésben 93,6%-kal, legtöbb egyidejű nézőszámban 85,9%-kal, átlagnézőszámban pedig 14,4%-kal értek el jobb eredményt, mint korábban. Nem mellesleg több stream is indult, de ez csak a nézőszám gyarapodását hozta.

De itt említhetjük legnagyobb szentünket, Zsozeatyát is, aki összmegtekintésben a 21. helyen áll, míg az átlagos nézőszámban nemhogy nem marad szégyenben, hanem a TheVR, Nessaj és bármilyen furcsa is, de Psgogli mögött a negyedik legnépszerűbb a platformon.

Vagy mint Suri, aki összessített megtekintésben a 11. hellyel pont lecsúszott a top10-ről, pedig adásonként több mint 1000-en kíváncsiak rá, amivel simán az 5. legpopulárisabb magyar streamer volt januárban. Vizicsacsiról meg már nem is beszélve, aki összesen 6 órát streamelt, akkor viszont több mint 900 néző választotta inkább őt más helyett.

Aztán ott van a legtöbb egyidejű nézőszám is, ami szintén nagyon eltér a letöbb megtekintésű streamerek listájától. Nyilván itt is toronymagasan vezet a TheVR, és Nessaj nevével (Fyrexxx) is találkozunk, de még cristijAn és psgogli is itt vannak, de egy csomó anomáliát is kiszúrhatunk közöttük.

Kezdetnek például érdemes megnézni averycali statisztikáit, akit jellemzően 51-en követtek/adás. A streamer World of Warcraftot közvetít, januárban egy ponton azonban simán beérte a TheVR-t, amikor döbbenetére 4224 ember jelent meg hirtelen a csatornáján.

Vagy a teljesen ismeretlen ll3v3nt3 nevével sem nagyon találkozhattunk, ami azért sem meglepő, mert összesen 10 órát volt élőben, ezalatt pedig valami focit közvetített – se előtte, se utána nem volt híre a csatornának. Aztán január 15-én hirtelen 3780-an kezdték el pont őt nézni. Mint az imVitko nevű streamert, akinek általában 21 nézője szokott lenni, aztán február 2-án késő délután történt valami és közel 3000-en lettek rá és a TFT-re kíváncsiak. PalacsintaKingért is kár, mert menő Gengaros a profilképe, de sajnos az ő hirtelen gyarapodása sem tűnik túl életszerűnek (lent a képen).

Érdekes anomáliák ezek, amire csak két lehetséges magyarázat akad: vagy egy jól irányzott raidről van szó, vagy botokról. „levente” (hívjuk így) nyilván más tészta, hiszen ő valószínűleg olyan focimeccset közvetített, amit gyanítok, hogy nem lett volna szabad.

Na, de elég az uncsi számokból, milyen játékok pörögtek januárban?

Nos, én sajnos nem láttam (és nem is tudok VOD-csatornáról sem), de a Kókuszcsoporton mintha lett volna egy társasjátékos stream, ezen túl inkább a beszélgetős kategóriában indítottak műsort – amire a magyar Twitchen egyébként elég nagy szükség is van. Legalábbis nem olyan sokan gyarapítják ezt a típusú tartalmat, miközben globálisan az egyik legnépszerűbb kategória.

Egyébként nálunk továbbra is a League of Legends az etalon, annyira méghozzá, hogy a januári nézettsége 57 százalékkal nőtt. Mögötte a Slots, azaz a szerencsejáték érkezik, ami némileg aggasztó, ugyanis a legtöbb ilyen tartalmat közvetítő streamer nem fordít különösen nagy figyelmet a szerencsejáték veszélyeinek hangsúlyozására. Elvileg a Twitch egyszer valamikor tesz majd ez ellen. Elvileg. Valamikor.

A harmadik legnépszerűbb játék a GTA V volt januárban, utána nagyon közel a FIFA23, majd meglepetésemre az Escape from Tarkov, amire láthatóan még mindig rá vannak pörögve a magyar nézők. Nem úgy, mint a Fortnite-ra, ami a LoL mögött a második legtöbbet streamelt játék volt januárban, de ennek ellenére is csak a 7. helyre volt elegendő nézettsége. Hasonló cipőben jár egyébként a Valorant és a Warzone is, melyeket élőben mások előtt játszani valamiért szeretnek, de nézni már annál kevésbé.

Szóval szerencsémre 2023 nem csak növekedést hozott a magyar ajkú Twitchre, hanem némi változást is. Persze és nyilván a TheVR és Nessaj mindig és szinte mindenhol ott lesznek az élen, ehhez már hozzá is szokhattunk, de például a Kókuszcsoport is egyre népszerűbb, és itt-ott újabb arcokkal is találkozhatunk, akiket mindig nagyon jó látni.

Remélhetőleg (én legalábbis nagyon-nagyon remélem) február is hasonló mozgolódást hoz, amikor egy kicsit jobban elmélyedünk majd a méltatlanul keveset említett, de nem kevésbé fontos középmezőnyben is.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Juj, két szőrös férfi smárol! – Pedig valójában ennél sokkal többről van szó

 

×