Az oroszoknak most saját technológia után kell nézniük.

Oroszországnak nincs sok hazai processzora, talán az Elbrus és a Baikal a két legnépszerűbb chip az országban. Bár nem tartoznak a legjobb CPU-k közé, jelentőségük most nagyra nőtt, amikor az olyan chipgyártók, mint az AMD és az Intel leállították a processzorok értékesítését az országban. Ennek oka természetesen az orosz-ukrán háború, és amiatt hozott szankciók. Az orosz processzorok a jelek szerint játékra is alkalmasak lehetnek, amint azt egy orosz YouTuber videójából láthatjuk.

A tesztekhez saját orosz operációs rendszert is használtak.

Az orosz Elbrus-8SV CPU, a TSMC 28 nm-es terméke, nyolc maggal, 1,5 GHz órajelen. Ezt 2018-ban a Moscow Center of SPARC Technologies (MCST) fejlesztette, az eredeti Elbrus-8S utódjaként, ami nyolc magot tartalmazott 1,3 GHz-en. Ennek eredményeként az Elbrus-8SV az Elbrus-8S teljesítményének kétszeresével rendelkezik. Az processzor emellett 16 MB L3 gyorsítótárat is tartalmaz, amelyet minden egyes mag megosztva használ, ami magonként 2 MB-ot tesz ki.

Az Elbrus-8SV alapértelmezés szerint akár a DDR4-2400 ECC memóriát is támogatja, 68,3 GBps memóriateljesítmény mellett. Ez persze talán nem hangzik lenyűgözőnek, de az orosz piacon most nem sok lehetősége van az embereknek.

Az alábbi videóban tehát az Elbrus-8SV mutatkozik be, néhány régebbi játék kíséretében. A Youtuber olyan játékokat tesztelt, mint a S.T.A.L.L.K.E.R.: Call of Pripyat és a The Elder Scrolls III: Morrowind. Jah igen, a processzor párja egy öregedő Radeon RX 580 volt. A tesztrendszeren is egyedi: a hazai orosz Elbrus OS 7.1 operációs rendszer alatt futottak a játékok, ami a Linux 5.4-re épül.

 

Az Elbrus-8SV elég jól futtatta a The Dark Modot, alacsony beállítások mellett 30-60 FPS közötti képkockasebességgel. A chipnek nem okozott gondot a The Elder Scrolls III: Morrowind sem, itt is 30-200 FPS között ingadozott a képkockasebesség.

Az eredmények magukért beszélnek: az Elbrus-8SV messze nem egy gamereknek való processzor, ráadásul a tesztelt címek némelyike több mint tíz éves. Aztán ott van a kompatibilitás: sajnos az orosz chip nem szerepel sok modern cím kompatibilitási listáján, így a játékokhoz emulátorok kellenek.

Az MCST elvileg mér készíti a következő orosz processzort, az Elbrus-16C elvileg jóval nagyobb teljesítményt nyújt majd. Az egyetlen kérdés az, hogy ki fogja gyártani a chipeket Oroszország számára? Tajvan betiltotta a 25 MHz-es vagy annál magasabb órajelen működő processzorok exportját.

Ám az oroszok már saját játékipar felépítésén is dolgoznak:

Hamarosan ellepnek minket az orosz játékok – Orosz játékkonzol is készül

 

×