Súlyos vádak a Meta ellen: egy volt Facebook-alkalmazott kitálalt róla, hogy a közösségi alkalmazás miért meríti annyira az akkumulátort.

Mind a Facebook, mind a Messenger alkalmazás a kelleténél jobban lemeríti a telefonok akkumulátorát, és ezzel a vállalatnál is tisztában vannak, mi több, így tesztelik az alkalmazásokat – írja a HVG. A portál a New York Post-ra hivatkozva közölte: George Hayward adatkutató szerint

a Meta a „negatív tesztelésnek” nevezett gyakorlattal tudatosan meríti a telefonok akksiját,

mivel ez a megoldás lehetővé teszi a tech cégek számára, hogy nyomon követhessék egy app futtatásának vagy egy kép betöltésének a sebességét. Hayward nyugodtan mondhatjuk, hogy bennfentes, hiszen Zuckerbergék alkalmazottja volt, tavaly novemberig.

 

Azért rúgták ki, mert nem volt hajlandó részt venni a negatív tesztelésben, hiszen azzal bajt is okozhatnak a felhasználóknak. Erre a főnöke annyit mondott, hogy „néhányan rosszul járnak, viszont sok felhasználón meg segíthetnek”. A gyakorlat olyannyira tudatos, hogy Hayward szerint még egy

belső képzési protokollt is írtak róla, „Hogyan végezzünk átgondolt negatív teszteket” címmel.

Az adatkutató látta ezt a dokumentumot, amiből szerinte egyértelmű, hogy a Facebook aktívan alkalmazta a negatív tesztelést, de hiába emelt szót ellene, a reakció annyi volt, hogy elbocsátották. Hayward perre is ment az eset miatt, de nem azért, mert kirúgták – a felhasználók védelmében szállt bele a világ egyik legnagyobb cégébe. Ügyvédje azzal érvel, hogy az akkumulátorok merítése – a felhasználók tudta nélkül – veszélybe is sodorhatja az embereket, ha például vészhelyzetben épp’ emiatt nem tudnak telefonálni.

A keresetet sajnos vissza kellett vonni, mert Hayward munkaszerződése a per előtt egyeztetést ír elő, de biztosan nem utoljára hallottunk az ügyről. Ha van fejlemény, arról is írni fogunk.

Megkésve bár, de törve nem, a világ elkezdi szabályozni a közösségi appokat:

Betilthatják a Facebookot és a TikTokot a 18 éven aluliaknak

 

×