6 érdekesség a Hogwarts Legacy világából, amit csak a legnagyobb rajongók ismernek

Csupán néhány nap választ el bennünket az évtized talán legvártabb játékának, a J.K. Rowling varázslatos világába még sosem látott módon elrepítő Hogwarts Legacy megjelenésétől, amit rajongók milliói várnak már a roxforti meghívóval a kezükben. Ennek örömére gondoltuk, hogy elhozunk néhány érdekességet a Varázslóvilágból, amivel alaposan ráhangolódhatunk az előttünk álló mágikus kalandra.

0
 

Csupán néhány nap választ el bennünket az évtized talán legvártabb játékának, a J.K. Rowling varázslatos világába még sosem látott módon elrepítő Hogwarts Legacy megjelenésétől, amit rajongók milliói várnak már a roxforti meghívóval a kezükben. Ennek örömére gondoltuk, hogy elhozunk néhány érdekességet a Varázslóvilágból, amivel alaposan ráhangolódhatunk az előttünk álló mágikus kalandra.

1. A roxforti felvétel

Kémkednek a gyerekek után? Szerencsétleneket állandóan megfigyelik? Honnan tudják a varázslóiskolák, hogy kinek kell meghívót küldeni? De tényleg!

Nos, erre a válasz inkább mágikus, mintsem logikus, de így van ez jól kitalálva. A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola egy titkos, kíváncsi szemek elől rejtett tornyában egy olyan könyv található, amit a négy alapítón kívül csak nagyon kevesen láthattak. Ez a könyv szabadfordításban a Felvétel könyve (Book of Admittance) egy amolyan nyilvántartó eszköz, amiben a környék (Nagy-Britannia) összes mágikus képeségekkel rendelkező gyermekét jegyzik.

No, de nem akárhogyan: a könyv saját magától körmöli a gyerekek nevét, születési idejét és lakhelyét, akik abban a pillanatban bekerülnek, amint bármiféle érzékenységet-fogékonyságot mutatnak a mágiára. A könyvhöz kizárólag a Roxfort igazgatói és azok bizalmasai férhetnek hozzá, a működését pedig az alapítókon kívül talán csak Dumbledore ismeri.

Dumbledore irányítása alatt egyébként az igazgató jobbkeze és helyettese, Minerva McGalagony intézte a gyerekek felvételét az iskolába, így a tanárnő minden évben meglátogatta a könyvet, amitől megkapta a 10-11 év közeli gyerekek listáját – külön a tiszta és félvérű, illetve a mugli származású csemetékét. Erre azért volt szükség, mert a mugli szülőkkel élő gyerekeknek egy speciális levelet adtak át személyesen, hogy el tudják magyarázni nekik, mi is az a titokban létező varázsvilág.

2. Sárvérűek

#ron weasley from PrincessErica84

Na és hogyan lesz a mugliknak, azaz két varázstalan embernek mágus gyermeke?

Nos, ez nem teljesen magyarázott, több fandomon is foglalkoztak a témával, sőt, még tudományosan is meg lehet közelíteni, pontos válaszokat azonban nem tudunk. Néhány felvetés viszont abszolút működőképes, és tökéletesen illik a Varázslóvilágba is.

Az egyik, általam is vallott magyarázat a sárvérűekre, hogy az egyik felmenőjében és azok őseiben valójában mindig ott volt az a gén, ami a mágiára való fogékonyságért felel, csupán valamiért nem az a domináns, így sosem jelenik meg, egészen addig, amíg igen. Ez úgy fordulhat elő, hogy néhány máguscsaládba születik egy kvibli, azaz egy olyan személy, akinek bár boszorkány és varázsló gyermeke, de ő maga valamiért varázsképtelen. A könyvekben és filmekben ilyen volt például Argus Frics, aki a macskájával a Roxfort gondnokaként dolgozik.

Szóval a kvibliket néhányan megvetik, így könnyen előfordulhat, hogy elküldik őket inkább beilleszkedni a muglik közé, csak hogy ne legyenek láb alatt. Ők aztán jó eséllyel mugli életet fognak élni és muglikkal fognak házasodni, de a varázslógén továbbra is ott van bennük, ami arra vár, hogy valamelyik leszármazottjában „aktiválódjon”. Amikor ez  megtörténik, akkor a Felvétel könyve is akcióba lép.

3. Dumbledore leghőbb vágya

A rajongókat már a legelső könyv és film óta nem hagyja nyugodni, hogy Albus Dumbledore vajon mit láthat Edevis tükrében, amikor belekukkant?! Amikor ugyanis Harry feltette neki ezt a kérdést a Bölcsek köve során, akkor az agg igazgató viccesen elkamuzta a választ, és mivel később nem vetődik fel a dolog, sosem kaptunk rá kielégítő választ.

A legnagyobb die hard fanok viszont nem nyugodtak, és addig nyaggatták J.K. Rowling írónőt, amíg kielégítő válasszal nem szolgált. Eszerint Dumbledore igen sok éjszakát töltött a tükörbe meredve, amiből elhunyt mélyen szeretett családtagjai pillantottak rá vissza. Ez azért is tragikus és szomorú, mert a szülei igen korán távoztak az élők sorából, míg a huga, Ariana szintén nagyon fiatalon, mindössze 14 évesen hunyt el.

Albus hosszú-hosszú évekig saját magát hibáztatta a tragédiákért, kiváltképp Ariana miatt, aki Grindelwalddal vívott párbaj során ért a végzetes baleset. Ezért is lehetett, hogy Grindelwald bebörtönzése előtt a sötét mágust látta a tükörben, utána pedig a családját.

4. Varázslók és az írás-olvasás

Valaki feltette már a kérdést, hogy a mágusgyerekek hol tanulnak meg írni-olvasni? Mert a Roxfortban tuti nem.

Nos, erre több megfejtés is akad. Az egyik, hogy a varázslócsaládból származó gyerkőcök valószínűleg nem vesznek részt semmiféle hagyományos oktatásban, így otthon tanulják meg a legszükségesebb alapokat – nyilván matematika nélkül. A mugli família mágiaérzékeny tagjai viszont sokkal valószínűbb, hogy nagyjából az 4-5. osztályt valamilyen általunk is ismert tanintézményben töltik, és csak a roxforti levél után nyílnak meg előttük a varázsvilág csodái.

Persze gondolhatnánk, hogy a tisztavérű gyerekek sokkal jobban járnak, hiszen 11 éves korukig élhetik a gondtalan gyermekkort, a sárvérűek pedig jól megszívták, a valóság azonban ennél sokkal összetettebb lehet. A mugli származásúaknak ugyanis a Roxfort tananyaga gyerekjátéknak tűnhet, sőt, az elméleti órákon is sokkal könnyebben körmölik a pergamenre az anyagot, sőt, még a könyvekből is egyszerűbben tudnak olvasni, mint a kevésbé járatos varázslótársaik.

A gyarorlati órákban pedig azért nem lesznek hátrányban, mert bár a varázslósarjakat mindig is körülvette a mágia, de azt ők ténylegesen sosem gyakorolhatták.

5. Minerva McGalagony és a kviddics

Minerva McGalagony egy befásult nőszemélynek tűnik, de nagyobbat talán nem is tévedhetnénk. Dubledore mellett talán a legjobb és legerősebb roxforti mágus, aki nemcsak kiváló animágus, de kiváló szeme és érzéke van a kviddicshez is.

Bizony, ahhoz, hogy Harry-t végül beprotezsálja a Griffendél kviddicscsapatába kicsit több kellett egy szerencsés véletlennél a Nefelejts-gömbbel. McGalagony ugyanis korának egyik legkiválóbb griffendéles kviddics-játékosa volt, aki többször eljuttatta csapatát a Kviddics Kupa döntőjébe is. Az utolsó éveiben, pont a kupadöntőben azonban súlyos sérülést – többszörös csont- és bordatörést – szenvedett, köszönhetően egy szabálytalankodó Mardekár-játékosnak. A kupát elvesztették, ő pedig ezután sosem játszhatott többé, a kviddics iránti szenvedélye viszont örökké megmaradt.

6. Varázslóiskolák

Mint azt a legnagyobb rajongóknak nem kell mondani, a Varázsvilágban nem a Roxfort az egyetlen iskola, ahol mágiahasználatra okítják a fiatalokat. A könyvekben a Roxforton kívül kettőt ismerhettünk meg: a közép-európai Beauxbatonst, illetve az észak- és kelet-európai Durmstrangot, akik a Triumágus Tusa miatt látogatnak az brit intézménybe. Viszont rajtuk kívül még számos olyan boszorkány- és varázslóiskola akad, összesen egyébként tizenegy nagynevűről ír a Wizarding World.

Ebből azonban csak nyolcat ismerünk, mivel három a szokottnál is nagyobb titokban működik.

  • Beauxbatons: a párizsi elitiskola
  • Durmstrang: a kelet-európai katonai szigoráról ismert suli, ahová mugli származású varázslókat nem vesznek fel
  • Castelobruxo: a dél-amerikai varázslóiskola, ami valahol az brazil őserdő mélyén van elrejtve
  • Ilvermorny: az amerikai intézmény, a Fantasztikus állatok több szereplője itt végzett
  • Koldovstoretz: ez az orosz anyaföldön található iskola
  • Mahoutokoro: Japán mágusiskolája, de a pontos működéséről csak nagyon keveset tudnak
  • Uagadou: az afrikai varázslótanoncok iskolája, amiről sokan úgy hiszik, hogy a Kilimandzsárón található.

Nyolcadik természetesen a Roxfort, ami valahol Nagy-Brittanniában van, de a pontos helyét – ahogyan az összes iskola esetében – nem ismerjük. Akadnak továbbá más, kisebb és kevésbé történelmi múltra visszatekintő, illetve különféle speciális sulik is, de ezeket nem tartják ennyire számon. De a varázslószülők akár úgy is dönthetnek, hogy 11 éves kortól inkább magántanárt fogadnak a gyerek mellé, ha nem szeretnék hónapokra elküldeni hazulról.

Sajnos bármennyire szeretném folytatni, itt kell pontot tennem az Varázslóvilág érdekességeinek végére, ha viszont tudnád még hasonlókkal folytatni, akkor semmiképp se tartsd magadban, találkozzunk a kommentek mezején!

Ezt is érdemes elolvasnod:

Van mit várni? – Itt az összes film és sorozat, ami februárban jön a Netflixre

 

×