Mivel Kínában rekordhideg van, valaki kíváncsi volt, hogy a csúcskategóriás gamer PC-je mennyire működne -53 fokos időben.

Nem titok, hogy a csúcskategóriás processzorok és videokártyák akkor adják a legjobb teljesítményt, ha megfelelő hűtést kapnak. Ez különösen akkor igaz, ha az ember túl akarja hajtani őket. Éppen ezért manapság egyre fontosabbá válik, hogy a PC-ben milyen hűtést alkalmazunk. Kínában ezt most kimaxolták, ráadásul a szabadban.

Jó hír: a komoly gamer PC még a jégkorszakban is működne.

Legalábbis ez derült ki egy kínai tartalomgyártó, „苏打baka” tesztjéből. Ő egy Intel Core i9-13900K processzort és egy NVIDIA GeForce RTX 4090-et tartalmazó erős gamer PC-t tett rendkívüli hidegnek. Kína egyes régióiban most az elmúlt évtizedek leghidegebb hőmérséklete tapasztalható, így a gép -53 Celsius-fok alatt mutathatta meg, mit tud. Úgy tűnik, a gépnek semmi baja nem lett.

 

Remek hír ez azok számára, akik azt tervezik, hogy játékokkal vészelik át a következő jégkorszakot. A 360 mm-es AIO-hűtő egyébként leállt, a folyadék befagyott. Léghűtésre váltva, csúcskategóriás ventilátorok és egy Noctua NH-P1 passzív hűtőborda keverékével a CPU 10-15 fok körül volt – ami figyelemre méltó, ha figyelembe vesszük, hogy nem szokatlan, hogy egy stressztesztelt Intel Core i9-13900K jóval 90 fok fölé emelkedik. A CPU 6,18 GHz-re volt túlhúzva.

Az RTX 4090 esetében még lenyűgözőbb az eredmény, hiszen -40 fokos hőmérsékleten is 30 fok alatt maradt. Persze a fagy miatt az összes kábel végül jéges lett, ami egy kicsit aggasztó.

Szóval a gépnek nem olyan rossz végülis, ha nincs fűtés, nem?

Ez is ide tartozik:

Jobb a ketchup, mint a fogkrém? – Így vizsgáztak a házi hűtőpaszták

 

×