Volt és jelenlegi alkalmazottak meséltek a játékstúdiónál kialakult viszonyokról és a nem létező diverzitásról, ami tényleg aggasztónak tűnik.

A résztvevők könnyed beszélgetést indítottak a Valve ritka, de annál jobb játékairól a People Make Games YouTube-csatorna legújabb videójában, de aztán durva fordulatot vettek dolgok – hívja fel a figyelmet a PC Guru. A 16 valamikori és jelenlegi dolgozó kezdetben szívesen beszélt az élvonalbeli stúdió munkáiról, illetve arról, hogy milyen jó dolog, ha az emberek a kedvük szerinti projektekben vehetnek részt,

majd szóba került a nemi és faji diverzitás kérdése.

Az adás alapján ebben a kérdésben nem igazán érhetik dicsérő szavak a Valve-ot, mivel a kollégáik állítása szerint meglehetősen konzervatív, erősen férfi fókuszú cég, ahol ráadásul színesbőrű munkatársakat se nagyon találni.

Forrás: Valve

A beszélgetés résztvevői azt állították, hogy minél magasabb beosztásban dolgozik valaki a stúdiónál, annál valószínűbb, hogy az illető fehér férfi, ráadásul egyáltalán nincsenek előítélet elleni tréningek. Ez utóbbi és a túlságosan homogén nemi-faji összetétel miatt állítólag

sokkal nehezebb náluk nőként, illetve színesbőrűként érvényesülni.

A világ egyik legjobb stúdiójáról lévén szó, elég meglepő ez a merevség, ami a Black Lives Matter mozgalom kapcsán a nyilvánosság számára is kiderült a Valve-ről, hiszen egyáltalán nem álltak ki az ügy mellett – és nyilván ellen sem. Másrészről igaz viszont, hogy karitatív tevékenységeknek helyet adnak. Az egyik munkatárs jelezte: a dolgozók egyszer kaptak fejenként 10-10 ezer dollárt, amiről maguk dönthették el, hogy milyen jótékonysági célra utalja tovább a vállalat. Akárhogy is, a Valve kénytelen lesz változni, ráadásul mihamarabb, mert egy diverzitásra erősen törekvő iparágban szorgoskodik.

Mostanában volt ennél sürgősebb problémájuk is:

Hackertámadás a Valve-nál: A neten a Half-Life, a Portal és Counter-Strike titkos fájljai

 

×