Hiába gyors a hálózat, ha nem bírja a mobil.

Az elmúlt években egyre inkább kezd utat törni magának az 5G hálózat. A telefonok egyre nagyobb része támogatja évről évre már az új generációt, a flagship modellek közül pedig szinte mindegyik. Ennek ellenére a valós körülmények és mérések sokkal jobb képet adhatnak, hogy mi a helyzet manapság a mobilnetet érintő sebeségekkel.

Hiába tud a telefonunk akár gigabites sebeséggel tölteni, ha az év 99%-ban nem találkozik 5G tornyokkal. A népszerű Speedtestet üzemeltető Ookla minden évben publikál érdekes statisztikákat. Ezúttal a USA-ban mért mobilinternetes letöltési sebességeket és az egyes telefontípusokat eresztette egymásnak. Sokáig az iPhone 14 Pro vezette ezt a listát, ám úgy tűnik, hogy két rivális is megelőzte.

Ez a három mobil a leggyorsabb, ha a letöltési sebességet vizsgáljuk!

A le- és feltöltési sebesség mellett a ping is szerepet játszik a böngészési, internetezési élményben. Azt azonban kijelenthetjük, hogy minél gyorsabb a kapcsolat, annál jobb lesz a válaszidő is. Nem véletlenül, hiszen a nagyobb sebesség jobb technológiát sejtet maga mögött. A jelenlegi erősorrend a következő:

  • A Samsung Galaxy Z Fold 4 147.24 Mbit/s letöltési és 13,95 Mbit/s feltöltési sebességgel az első helyezett
  • A virtuális ezüstérmet a Google Pixel 7 Pro húzta be 137.11 Mbit/s letöltési és 15,53 Mbit/s feltöltési sebességgel
  • Az Apple iPhone 14 Pro a bronzérmet zsebelte be, a továbbra is nagyon kellemes 133,84 Mbit/s letöltési és 15,39 Mbit/s feltöltési sebességgel

Ha fontos a megbízható mobilinternet és a minél magasabb sebesség, akkor a fenti modellek közül érdemes választanunk. Régebben 4G lefedettségben példaértékű volt Magyarország, ám 5G sebességekben jelenleg az USA az igazi úttörő.

Forrás: HVG

Ha már internet:

Bajban vagyok? – Bűncselekményt követek el, ha lopom másnak a WiFi-jét?

 

×