A 4070 Ti-t kifejezetten szeretik a vásárlók.

Amikor fejlesztésen vagy gépépítésen törjük a fejünket, akkor egyértelműen a processzort és a videókártyát próbáljuk először kitalálni, utána jöhet a többi “sallang”  az alaplap, a memóriák vagy épp a táp képében. Természetesen ezeknél is kötelező minőségi darabokra törekedni, ám a játékbeli teljesítményt leginkább a CPU és a VGA fogja belőni számunkra.

Az Nvidia az ősszel két új modellel (RTX 4090 és RTX 4080) is jelentkezett, ahogy az AMD is kiterítette a kártyáit pár nappal ezelőtt. Az AMD RX 7900 XT és XTX is meglepően jó konstrukció lett, végre komoly fenyegetést jelentenek az Nvidia-ra. Január elején pedig a 4070 Ti is tiszteletét tette a boltok polcain. Manapság a számozások sem mindig egyértelműek, így viszonylag nehéz lehet ránézésre eldönteni a kártyákról, hogy melyik is teljesít majd jobban játékok alatt. Ilyenkor jöhetne az, hogy egyesével böngészgetjük a teszteket, ám a processzorlistához hasonlóan a Tom’s Hardware csapata egy GPU hierarchiát is készített, melynek segítségével pillanatok alatt eldönthetjük, hogy melyik kártya mellett érdemes letennünk a voksunkat.

A leghasznosabb grafikon

A bejegyzésükben szereplő első grafikont érdemes lementenünk, hiszen ennél átláthatóbban nem fogjuk tudni leolvasni máshol sem az egyes kártyák nyers teljesítményét. Minél magasabban találjuk a kártyákhoz tartozó pontot, annál jobban szerepelt a tesztek alatt. Jól leolvasható például, hogy az RTX 3050 az RTX 2060 teljesítményét sem éri el, így nem biztos, hogy a legjobb választás újonnan. Egészen GTX 780-ig szerepelnek VGA-k a grafikonon, így a használt kártyáknál is hasznos lehet.

Több, eltérő motort és API-t használó játékkal tesztelt a Tom’s Hardware csapata, így a kártyák találkoztak Vulkan, DX12 és DX 11 API-val is a kiegyenlítettség jelében. Ezek átlagából alakult ki a fenti rangsor, mely természetesen bizonyos címeknél eltérhet, ha azok az adott gyártó (AMD/Intel/Nvidia) kártyáit preferálják.

Ray Tracing

Jelenleg hat generáció/széria tagjai képesek a hardveres Ray Tracingre, így ezek szerint is rangsorolhatjuk az egyes kártyákat. Gondolhatnánk, hogy nagy változások nem lesznek a fenti képhez képest, pedig ennél nem is tévedhetnénk nagyobbat.

Az előző generáció győztese, az RX 6950 XT Ray Tracing alatt a 3080 szintjét sem éri el, a 3090 Ti-ról nem is beszélve. Ahogy az új RX 7900 kártyák sem vehetik fel a versenyt az Nvidia RTX 4080, 4090 modellekkel, de még a 4070 Ti kártyával sem. Az AMD ezen az oldalon egyértelmű hiányosságokkal szenved a mai napig, bár sokan megkérdőjelezik a Ray Tracing létjogosultságát, sokaknál mégis szempont lehet.

Fogyasztás

A mai kártyák bizony nem fogják vissza magukat fogyasztás szempontból sem, így jól meg kell gondolni, hogy milyen egységet pakolunk a gépbe, főleg, ha pillanatnyilag nem megoldható a tápcsere valamilyen oknál fogva. A lenti képen az 1440p Ultra alatt mért fogyasztásokat olvashatjuk le. Ezt a kategóriát egy hajszállal a 3090 Ti nyeri, miközben a nyers teljesítménye nem biztos, hogy indokolná.

A fenti grafikonok segítségével pár pillanat alatt elhelyezhetjük fejben is, hogy az általunk kinézett kártya milyen teljesítménnyel kecsegtet. Az árak normalizálódni látszódnak, a rengeteg használt piacra került példánynak köszönhetően pedig bőséges a választék. A januári RTX 4070 Ti megjelenés után egy kis pihenés következik, majd az év első és második felében érkeznek az RTX 4000-es és RX 7000-es generációk gyengébb tagjai, melyek igazán átrendezhetik majd az erőviszonyokat.

Nem árt vigyázni! – Így vágnak át az “új” videókártyákkal az eladók

Elindult új webshopunk, nézz szét te is!

×