Ha a Te szakmád is az alábbiak között van, akkor érdemes lehet valamilyen átképzésen gondolkoznod.

Olyan forradalom zajlik épp az orrunk előtt, amilyenre az emberi történelem során talán még sohasem volt példa. Már csak néhány lépésre vagyunk attól, hogy a mesterséges intelligencia és a robotok teljesen leigázzák a Földet, csak a filmekkel ellentétben a valóságban nem az életünkre, hanem a megélhetésünkre jelentenek óriási veszélyt.

Ha tetszik, ha nem, de a robotok nem megölni, pusztán csak leváltani akarnak minket. Pontosabban nem ők, hanem a cégek fogják akarni, hogy emberek helyett inkább a gépi munkaerő végezze el a munkát, mivel a robot hosszútávon kategóriákkal jobb befektetés, mint a humán erőforrás. A robot nem fáradékony, nem kap el semmilyen betegséget, ami hetekre ágyhoz köti, nem marad otthon a beteg gyerekkel, és sohasem fog fizetésemelést sem kérni.

Szóval a robot a tökéletes munkaerő.

Ezzel pedig az ember nem tudja felvenni a versenyt, de ha valamiért mégis megpróbálja, akkor egészen biztos nem rá fogadnék. A robotizáció szinte már mindenhová beette magát, és ahogyan telnek-múlnak az évek, úgy válik egyre világosabbá, hogy semmilyen munkában nem érezhetjük biztonságban magunkat. A gépek lázadása már elkezdődött, az ember pedig vesztésre áll.

És hogy pontosan melyek azok a szakmák-munkák, melyekben kitúrja az embert a masina? Az összes. Jelenleg úgy álla a dolog, hogy a robotok és a mesterséges intelligencia-alapú/féle fejlesztések idővel mindenre képesek lesznek, nekünk pedig csak annyi dolgunk lesz, hogy megnézzük a legújabb sikersorozat aktuális epizódját a Netflixen, arra vigyázva közben, hogy ne hízzunk el nagyon.

Ugyanakkor sajnos bőven akadnak olyan munkák, melyekből már az elkövetkező 15-20 évben drasztikusan megcsappanhat a humán létszám, ha épp nem tűnik el az operátorokon/karbantartókon kívül teljesen. Ezekből szedtem össze ötöt, vagyis ha az alábbiak közül Te pont az egyikből keresed a kenyérre valót, akkor jobb, ha időben elkezdesz felkészülni az átállásra.

1. Gyári munka

Szerintem senkit nem ér sokként, hogy a legbiztosabb terület, ahol a mesterséges intelligencia a robotikával párosítva kiszoríthatja az emberi munkaerőt, az a gyártás. Ez a folyamat valójában már a kerék feltalálása óta tart, de igazán az iparosodáskor indult be, azóta pedig egyre több folyamatban válik nemcsak fölöslegessé, de egyenesen kolonccá az ember.

Egy gép ugyanis sokkal precízebben kisebb hibafaktorral képes dolgozni. Intenzívebb munkára képes, nem tart szünetet, nem lesz beteg és még csak fizetést sem kér. Ellenben az emberrel. Ha mindehhez hozzáadjuk az öntanuló rendszereket is, ami folyamatosan optimalizálja a saját működését, következtetéseket von le a hibáiból és azokra hatékony megoldást talál, akkor egy olyan összetett gyártási metódust alakíthatnak ki, amivel az ember nem veheti fel a versenyt.

Mivel ez az a terület, amiben a legrégebb óta figyelhetjük meg az ember-gép arány változását, úgy nagyon valószínű, hogy a gyári munka lesz az első, ahol drasztikusan lecsökken a humán létszám.

2. Rakodás és árukiszállítás

A több tíz kilós csomagok és áruk pakolásához egy ideje már használunk gépeket a raktárakban, de ezeket az eszközöket nagyrészt még mindig emberek irányítják, az ő munkájukat könnyítik. Hamarosan azonban nem csak terhet vehet le az ember válláról, hanem teljesen átveheti a raktár fölötti uralmat.

Erre egyébként egyre több példa akad: az Euronics mesterséges intelligencia vezérelt árumozgató robotokkal látta el a legújabb raktárát, de már az eMag is az automatizált raktározásban látja a jövőjét. De több külföldi online szupermarket vezette be robotokkal történő teljesen automatizált áruösszekészítést, amihez már csak minimális emberi jelenlét szükséges.

Ennek egy következő lépcsőfoka a robotokkal történő kézbesítés lesz, amire szintén egyre több példát láthatunk. Ennek több verziója is létezik: van olyan cég, amelyik humanoid robotokkal képzeli ezt el, de vannak, akik kerekeken guruló, vagy épp repülő eszközökkel váltanák le a futárokat.

Debrecenben például önvezető járgányokat tesztelnek, Budapesten pedig a Rossmann kezdett drónokkal kísérletezni. És ez még csak a kezdet!

3. Taxi, sofőr

Bár a taxisoknak hírhedten erős érdekérvényesítő erejük és fellépésük van, az önvezető utazás elterjedése ellen azonban semmit sem tehetnek. A teljesen autonóm taxizás pedig szintén valóság: a kínai Wuhanban például nemrég indult el az éjszakai robotaxi szolgáltatás – a Baidu, a világ másik felén, San Franciscóban pedig ott a Waymo és a Cruise.

Az önvezető technológia viszont nem csak a taxiszolgáltatásokat, hanem a tömegközlekedést és a teherhordást is megreformálja. Budapesten például a 4-es metró emberi jelenlét nélkül vezeti magát, és valószínűleg – ha lassan is, de – a többi vonalon is el fog terjedni a dolog. Még ennél is többet kell várni az önvezető buszok és villamosok megjelenésére, de biztosan kijelenthető, hogy néhány évtizeden belül a BKV is meg fog válni a sofőrjeitől.

Ugyanígy a teherszállítás. A hosszabb utakra bár jó, ha ül egy ember a teherautóban, de a technológia fejlődésével egy idő után már erre sem lesz szükség. Az önvezetés ilyen irányú felhasználásával egyelőre még kevesen foglalkoznak, de a mezőgazdaságban már bőven láthatunk rá példát, hogy ahogyan a személyautók, úgy a monstrumok irányítására is tökéletesen alkalmas.

4. Ügyfélszolgálat

Ez a pont talán senkit sem lep nagyon meg, hiszen nagyon sok cég már robotokat használ az ügyfélszolgálatos munkájának könnyítésére, ritkábban a teljes kiváltására. Bár a legtöbben elég kezdetleges és olcsó technológiát használnak, az még így is tucatnyi ember munkáját képes viszonylag jól elvégezni, ez pedig a mesterséges intelligenciák és a neurális hálók rohamos fejlődésével óriási szintet léphet.

A közelmúltban például az OpenAI publikussá tette a chatprogramját, a ChatGPT-t, ami mélytanulásos módszerrel tulajdonképpen bármilyen témában el tud beszélgetni, segítséget tud nyújtani. Jelenleg nincs olyan terület, ahol ne tudnák hasznosítani ezt a technológiát, ami olyannyira komoly, hogy még a tech-szférát totálisan leuraló Google is összehívta miatta a válságstábot.

Ha a ChatGPT-t ráéngedjük egy vállalat ügyfélszolgálatára, kiegészítjük valamilyen emberi hanggal, akkor nem csak kiváltja majd az embert, hanem olyan tökéletesen is képes lesz imitálnia, hogy a másik oldalon ülő átlagember számára teljesen megkülönböztethetetlen lesz.

5. Gyorsétterem

 

Nem gondolom, hogy a vendéglátás minden szegletét ki fogja tudni sajátítani a gép/mesterséges intelligencia, de egy részében egészen biztosan ki fogja túrni az embert. Ez nyilván az egyébként is személytelen területek lesznek, azaz a gyorséttermek, ahová az ember csupán azért megy be, hogy a mindenhol a világon ugyanolyan ízű kedvencét gyorsan behamizza.

2022. decemberében a McDonald’s már meg is nyitotta az első ilyen üzletét, ahová betérve már nem mosolygós diákmunkások, hanem néhány terminállal felszerelt, amúgy légüres tér fogad. Ez pedig egészen biztosan el fog terjedni a világon, hiszen nemcsak olcsóbb, de gyorsabb és praktikusabb is.

Az autonóm, robotizált éttermek elterjedése azért is valószínű, mert az utóbbi időben komoly munkaerőhiányban szenved a szakma, amit a koronavírus-járvány még jobban megtizedelt. Robotokkal viszont mindez megoldható, még ha időbe is telik az átállás és a működésük tökéletesítése.

Ezek a folyamatok emberek tízezreinek a munkáját, úgy pedig a megélhetését veszélyeztetik, de ez a változás sajnos elkerülhetetlennek látszik. Sőt, idővel a fentieknél jóval több területet hódíthatnak el az emberi munkavállalók elől, elég csak megnézni, hogy milyen forradalom történik épp a művészetben, képalkotásban.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Túlélnénk, belehalnánk? – Mi történne, ha hirtelen megállna forogni a Föld?

 

×