Justin Roiland elleni súlyos vádakban még a bíróság sem mondott ítéletet, de az Adult Swim vezetői inkább elébe mentek a problémának.

Dan Harmon és Justin Roiland egyszerűen zseniális páros volt, akik sorsszerű együttállásából született meg a kortárs felnőtt animációs műfaj legkiemelkedőbb alkotása, a Rick és Morty. Persze lehet, hogy valakinek nem jön be a tabumentes humora és stílusa, az egyediségét és a felvetett témái fontosságát senki sem vitathatja.

A múlt idő viszont azért indokolt mostantól, mert az Adult Swim (és a Squanch Games) olyan szuperszónikus sebességgel penderítette ki Roilandot a produkcióból, hogy talán még azóta sem ért földet.

A szakítás okaként a vállalat a kreátor közelmúltban nyilvánosságra került – „kapcsolaton belül” – nő ellen elkövetett testi sértéssel kapcsolatos ügyét nevezte meg. Az eset egyébként nem is most, hanem 2020-ban történt a kaliforniai Orange megyében, ezért pedig a megyei ügyészség még ugyanabban az évben büntetőfeljelentést tett.

Roilandot akkor 50.000 dolláros óvadék fejében engedték szabadon, a bírósági ügy pedig azóta is tart – a következő ülés például április 27-én lesz a Variety szerint. Hogy pontosan miért most került a címlapokra a dolog, az nem teljesen tisztázott, ahogyan az Adult Swim hirtelen menesztése is kifejezetten különös lehet.

Már csak azért is, mert a bíróság nemhogy nem hozott még ítéletet, de Roiland azóta is konzekvensen ártatlannak vallja magát az ellene felhozott vádakban. Sőt, az ügyvédje, T. Edward Welbourn szerint a média pontatlanul számolt be az esetről, és több mint valószínű, hogy a bizonyítékok fényében védencét fel fogják menteni, és megszüntetik a bírósági eljárást is ellene.

Csakhogy itt még nincs vége: a 2020-as ügy felkapását követően nagyon sokan, és egyre többen jelzik a közösségi médiában, hogy Roiland velük is erőszakoskodott, sőt, olyan állítások is elhangzottak, hogy többször kiskorúakat zaklatott. Ezeket azonban nemhogy nem lehet bizonyítani, de semmiféle eljárás nem történt ezekben az állítólagos ügyekben.

Mi lesz így a Rick és Morty sorsa?

Az Adult Swim persze mindenkit megnyugtatott, hogy a Rick és Morty változatlanul fut majd tovább. Vagyis nem annyira változatlanul, elvégre épp most rúgták ki a sorozat társalkotóját, íróját, executive producerét és legfőbb szinkronszínészét, aki legalább egy tucatnyi karakter mellett a két címszereplőt is életre keltette.

Eszerint is járnak el, mint a profik: Ricket és Morty-t, na meg az összes szereplőt újra fogják castingolni, akiket Roiland szólaltatott meg. Igen, ez azt jelenti, hogy ha teljesen nem is, de a legikonikusabb karakterek orgánuma a soron következő évadban meg fog változni. Emellett Dan Harmon innentől kezdve egyedül fog bábáskodni a sorozat felett.

Egy kis öröm az ürömben, hogy a 7. évad történetének írásában valószínűleg még Roiland is részt vett, így ott maximum csak a hangokban lesz tetten érhető a változás, de hogy utána mi lesz, azt egyelőre lehetetlen megmondani. Az viszont biztos, hogy nélküle a Rick és Morty nem lesz ugyanolyan.

Persze, ha Roiland valóban bűnös, akkor abszolút indokolt a döntés, de mivel a bíróság még nem mondta ki a végső szót, sokaknak talán elhamarkodottnak tűnhet az egyébként zseniális alkotó hírében álló szakember menesztése.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Egy 89 éves bácsi egy valódi Hobbit-kunyhót épített magának

 

×