A technológia nem a régi már.

Az elmúlt években hatalmas fejlődésen mentek keresztül a perifériák. Míg pár éve könnyen beleszaladhattunk egy-egy rossz szenzorral felszerelt egérbe, addig manapság ez szinte lehetetlen. A tízezres határt átlépve kis túlzással nem találkozhatunk olyan rágcsálóval, melyben nem egy jól implementált, PixArt által gyártott érzékelő kapott helyet. Hasonló trend figyelhető meg a billentyűzeteknél is, hiszen a valamikor luxusnak számító mechanikus kapcsolók már az alsóbb kategóriákban is jelen vannak. A minőséget még mindig meg kell fizetni, ám most már a vásárló dönthet arról, hogy megéri-e számára a felárat a márkásabb kapcsoló vagy a hangzatosabb márkanév és az extra funkciók.

Nem csak ilyen téren fejlődtek a gamer perifériák. Az egykor lenézett vezeték nélküli kapcsolat is újult erőre kapott, fejhallgatóknál és egereknél szinte már minden gyártó kijött egy-egy „Wireless” példánnyal. Sokan azonban még a mai napig komoly előítéletekkel rendelkeznek, ha vezeték nélküli egér vásárlásáról van szó.

Manapság már bátran vehetünk vezeték nélküli gamer egeret? Derítsük ki!

Amit kerülni kell – Bluetooth

Sokan azzal sincsenek teljes mértékben tisztában, hogy milyen kapcsolatot használnak a direkt ilyen célra kifejlesztett egerek. Az irodai környezetben a Bluetooth terjedt el, ám ott nincsen szükség arra, hogy gyakorlatilag a vezetékessel megegyező válaszidőt kaphassunk.

Több technológia is elfér 2.4 Gigahertzen

A Bluetooth egy rövid hatótávolságú, vezetéknélküli adatcseréhez használt szabvány. Rádiós kapcsolatot használ ehhez, a szabadon elérhető 2,4 gigahertzes frekvenciasávban. Európában a 2,402 GHz és 2,480 GHz közötti 79 db 1 MHz-es sávban működik. Az aktuális verzióját Bluetooth 5 névre keresztelték és 2018-tól érhető el a nagyközönség számára is. 

Ami nekünk kell – A gyártók saját, rádiófrekvenciás megoldásai

A poén kedvéért a gyártók saját „RF” megoldásai is a 2.4 gighertzes frekvenciasávban mozognak, ám nem egy konkrét szabvány keretei között, mely némileg szabad kezet ad a fejlesztésnek. A két úttörő ebben a szegmensben egyértelműen a Logitech és a Razer volt, ám mostanra gyakorlatilag elmosódtak az érezhető különbségek. Manapság már kisebb gyártóktól is bátran választhatunk egeret, ha épp arról van szó.

 

A gyártók megoldásai arra is odafigyelnek, hogy ne olyan csatornát használjanak, melyek túl vannak terhelve. Ennek ellenére a közeli Wi-Fi eszközök azért be tudnak zavarni néhány esetben. 2023-ban szinte minden gyártó azt ígéri, hogy lag-mentes 1ms megoldásokat kapunk kézhez, ha nem a Bluetooth mellett tesszük le a voksunkat. Hátránya, hogy a szabvány hiánya miatt egy USB portot fel kell áldoznunk a vevőegységnek. Mielőtt a mérési eredményekre térünk, egyértelműen kiderült:

  • Kompetitív, gamer környezetben a gyártók saját megoldásait kell előnybe részesíteni, nem a Bluetooth megoldásokat
  • A 2.4 GHz frekvenciasáv miatt problémás lehet, ha az egér mellett van a router
  • Kisebb gyártók termékeit is bátran megvásárolhatjuk, az elmúlt években felzárkózott szinte mindenki
  • Szükségünk van mindenképp egy külsős vevőegységre, hiszen nem szabványosított keretek között mozog az adatátvitel az egér és a gép között
  • Érdemes minél közelebb tartani a vevőegységet és az egeret a minél stabilabb kapcsolat érdekében, nem véletlenül ad minden gyártó egy „dongle”-t az egerek mellé

A teljesítmény

Fontos kiemelni, hogy nem csak a csatlakozásban történtek fejlesztések, finomhangolások. Az vezeték nélküli egerekben gyakran használt szenzorokat (PixArt 3370/3395/3399) direkt úgy tervezték már, hogy optimalizálva legyenek az ilyen típusú kapcsolatra. Ez a feldolgozás módjában, illetve a fogyasztásukban is megmutatkozik, hiszen a minél nagyobb akkumulátoridő is csábító lehet. Jól látható, hogy a frissen debütált LAMZU Atlantis egerekben is a Pixart 3395 dolgozik. 

A legutóbbi mérések alapján könnyen leolvashatjuk, hogy emberi érzékekkel mérhetetlen különbség van manapság a gyártók által használt vezeték nélküli és a vezetékes csatlakoztatás között. A Logitech továbbra is verhetetlen, de a Glorious egere is bőven 1ms alatt maradt 250 mérést figyelembe véve. A Glorious egy mindenki számára elérhető Nordic márkájú chipet használ a kapcsolat megteremtésére, melyre már a többi gyártó is lecsapott.

Verdikt

A fenti adatok ismeretében könnyen kijelenthetjük, hogy manapság a legdurvább kompetitív körülmények között is megállják a helyüket a vezeték nélküli egerek. Ezredmásodperc alá sikerült csökkenti a különbséget, mely szinte még dedikált hardverekkel is kimérhetetlen eltérés. Arra kell egyedül odafigyelnünk, hogy az elmúlt 1-2 év példányaiból vásároljunk, illetve, hogy a teljesen ismeretlen és gyanúsan olcsó (~15000-20000 forint alatt) márkákat kerüljük. A Bluetooth technológiát gaming esetében kerülnünk kell, ha egerekről van szó, hiszen jelentősen nagyobb késleltetéssel találkozhatunk a mindennapok során. Természetesen továbbra is maradhatunk a vezetékes megoldásoknál, ha inkább költséghatékonyan szeretnénk megoldani a perifériaválasztást.

Nagy a baj? – Olvadnak az új, külsős videókártya tápkábelek is

 

×