Sokaknál akár szükséges lehet a csomagváltás is.

A mobilszolgálgatóknál évek óta bevett szokás volt, hogy bizonyos internetes alkalmazások, szolgáltatások esetében nem számolták az adatforgalmat. Ezek közé tartoztak a legnagyobb streaming és közösségi oldalak a szolgálgató saját weboldalai mellett. Február végétől azonban búcsúznunk kell a büntetés nélküli Facebook, Instagram, Waze, Messenger, WhatsApp vagy épp Spotify használattól.

Rengeteg felhasználó kifejezetten a kisebb csomagokat választotta, hiszen jól tudta, a Messenger beszélgetés vagy épp Spotify zenehallgatás nem pörgeti a számlálót. A márciusi váltás előtt éppen ezért érdemes lehet jól átgondolnunk, hogy a megváltozott körülmények nem indokolnak-e nagyobb csomagot. Szerencsére ebben a Telekom is a segítségünkre van, hiszen dedikált oldalt hoztak létre az egyes használati típusokkal és azok adatfogyasztásával kapcsolatban.

Nézzük is, hogy mennyi extra adattal kell kalkulálnunk!

Közösségi alkalmazások

Ahogy azt sejteni lehetett, egy-egy izmosabb Messenger vagy épp WhatsApp beszélgetés nem fogja számottevően csökkenteni az adatkeretünket. Messengeren 100 üzenet küldése és fogadása csupán 10 kilobájtnyi adatforgalommal jár. Természetesen ez színtiszta szöveges üzenetek esetében értelmezhető csak. Képek, videók vagy hangfájlok küldése már jóval jobban tekerheti azt a bizonyos számlálót.

A Telekom weboldala azt is elárulja számunkra, hogy a Facebook alkalmazásban milyen értékkel kell számolnunk. Egy perc görgetés a Facebook hírfolyamon körülbelül 2 MB adatforgalmat generál. Ebbe a képes, szöveges tartalmak beletartozhatnak, ám videók nézegetésével ismételten több lehet ez a szám. Az Instagramról nem is beszélve, a pusztán képekből és videókból álló Insta’ feed 20 megabájtot is megehet percenként. Képfeltöltés és a sztorik böngészgetése nélkül.

Zenehallgatás

Ebben a kategóriában találhatjuk a Deezert vagy épp a Spotify-t. A Telekom a zenével kapcsolatos számításait is közzé tette, ám itt több érdekességbe is beleszaladtunk. A szolgálgató kalkulációja alapján 1 perc online zenehallgatás 5.6 megabájtnyi forgalmat generál normál minőségen, míg magas minőség esetén ez az érték 19 MB is lehet. 

A Spotify a hivatalos weboldal alapján 320 kbps-es OGG Vorbis formátumú hangot használ a legjobb minőséget kiválasztva. Ha ezt percre szeretnénk lebontani, akkor jóval szerényebb értéket kapunk, mint ami a Telekom weboldalán szerepel. Egészen pontosan 2.4 MB lehet az elméleti maximum magas minőségnél, míg a normálnál ez csak 0.7 MB, ha csupán a nyers zenei fájlt tekintjük. Fontos, hogy a számításnál a 320 kpbs-os érték el kell osztanunk nyolccal, hogy megkapjuk KB/s-ba (kilobit vs. kilobyte), ekkor kijön, hogy másodpercenként 40 KB/s egy ilyen hangfájl. Ezt beszorozva 60 másodperccel, meg is kapjuk a fentebb megnevezett 2.4 MB-os értéket. Ha a „kötelező” nyolcas osztás kimarad, akkor a Telekom által leírt 19.2 MB-ot kapjuk meg. Vajon hibázott volna a cég vagy éppenséggel minden lehetséges háttérletöltést is belekalkuláltak?

A valós forgalom valahol a kettő között lehet, hiszen a Spotify előszeretettel dobálgat videókat és akár dalszövegeket is a zenékhez, illetve azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a borítókat, az előadók adatait is le kell töltenie a mobilalkalmazásnak.

Streaming

A Telekom ezzel kapcsolatban nem közölt részletes adatokat. Így az Android Central adataira kell bíznunk magunkat. Az alábbi értékekkel érdemes számolnunk, óránként:

  • Az alacsony (240p, 360p) videók esetében 0.3 GB-tal érdemes számolnunk
  • SD felbontású videók esetében 0.7 GB-tal
  • 720p esetében ez az érték már 0.9 GB
  • 1080p, FullHD opciónál már másfél GB-ot is elfogyaszthatunk
  • 2K és 4K felbontások esetében 3 és 7 GB-os értékekkel érdemes kalkulálnunk, bár mobilinterneten nem biztos, hogy szükségünk van ilyen részletességre

Neked mennyivel fog nőni az adatforgalmad?

Forrás: 24.hu / Android Central / Telekom

Tízmilliók adatait lopták el a T-mobile-tól – Érdemes figyelni az idegen üzenetekre

 

×