A frissítésnek persze biztonsági okai is vannak, de a régebbi appoknak reszeltek az készülő Android 14-ben.

A rosszindulatú programok terjedésének csökkentése érdekében az Android 14 egy kicsit máshogy működik majd, mint ahogy megszokhattuk. Bár a Google hivatalosan még nem jelentette be az operációs rendszer 14-es verzióját, már számtalan pletyka és szivárgás jelent meg róla. Többek között az, miszerint a rendszer

blokkolni fogja az Android elavult verzióira készült alkalmazások telepítését.

A 9to5Google beszámolója szerint a Google Play Áruházban évek óta szabályhoz van kötve, hogy az Android-fejlesztőknek folyamatosan frissíteniük kell az alkalmazásaikat, hogy azok az Android legújabb funkcióit és biztonsági beállításait használják. Pont ebben a hónapban lépett életbe az előírás, hogy az új Play Store alkalmazásoknak minimum Android 12-re kell készülniük.

Eddig ezek a követelmények csak a Google Play Áruházban megjelent alkalmazásokra vonatkoztak. Ha egy fejlesztő egy régebbi Android verzióra szeretne alkalmazást készíteni, megteheti: megkérve a felhasználóit, hogy manuálisan töltsék be az APK-fájlt. Hasonlóképpen, ha egy Android-alkalmazást nem frissítettek az irányelvek változása óta, a Play Store továbbra is megengedi az alkalmazást azoknak, akik már egyszer telepítették.

Most azonban úgy tűnik, szigorítottak az Android 14 API követelményein, teljesen blokkolva az elavult alkalmazások telepítését. Ez megakadályozhatja majd, hogy a felhasználók bizonyos APK-fájlokat különböző oldalakról töltsenek le.

Kezdetben az Android 14 csak a nagyon régi Android-verziókra készült alkalmazásokat fogja blokkolni, idővel azonban a cél az, hogy a küszöbértéket az Android 6.0 (Marshmallow) verzióra emeljék. Mindennek célja, hogy javítsák a biztonságot és az adatvédelmet, mivel a rosszindulatú programok rendszerint régebbi rendszerekre készülnek.

A Google ezzel kívánja megfékezni a rosszindulatú alkalmazások terjedését az Androidon. Ennek ellenére lehetséges, hogy régebbi appokat egyre nehezebb lesz telepíteni a telefonra. Reméljük, hogy többek között ez is kiderült majd, amikor a Google részletesen bemutatja az Android 14-et.

Ezt láttad már?

A mai naptól már tölthető a Hogwarts Legacy – de nem mindenki örülhet

 

×