2023 lehet az utolsó olyan év, amikor nagyobb költségvetésű játékok még megjelennek PS4-re, de már így is nagyon sok az olyan cím, ami már kihagyja a letűnőben lévő generációt.

Nagyon úgy tűnik, hogy eddig volt és nem tovább. A PS4-Xbox One konzolgenerációnak hamarosan hivatalosan is vége szakad, és bár 2023-ban akadnak még olyan alkotások, melyeket el lehet indítani a régebbi masinákon, valószínűleg már ez lesz az utolsó esztendő, amikor ezt megtehetjük.

Ezt azért tudom ilyen határozottan kijelenteni, mert például a Microsoft és a Sony sem tekint a letűnő generációra célplatformként. Sőt, ha nem lett volna ellátási-gyártási nehézségeik, akkor valószínűleg a generációváltás is sokkal gyorsabb ütemben történt volna – értem például azt, hogy lehet már a God of War: Ragnarök sem jelent volna meg PS4-re.

Így viszont ez lett a konzol utolsó nagyobb költségvetésű exkluzívja, 2023-tól kezdődően a saját gyártású AAA-s játékok egyetlen célplatformja a PS5 lesz.

De igazából lassan mindenki átáll az új, kategóriákkal acélosabb gépekre, vagyis egyre több külső fejlesztő és kiadó dönt úgy, hogy a kellemetlen kompromisszumokat elkerülendő inkább elbúcsúznak a PS4-től. Ennek nyilván leginkább technológiai okai vannak, de a lényegen mit sem változtat: aki lépést akar tartani a játékiparral, az záros időn belül, de leginkább már idén be kell újítson egy PS5-öt.

A dolog pedig olyan komoly, hogy néhány nagyobb, mindkét generációra megjelent játék kiegészítő tartalma sem lesz már elérhető a PS4, de még a PS4 Pro tulajok számára sem. Nevezetesen a Horizon: Forbidden West – Burning Shores, illetve a Cyberpunk 2077: Phantom Liberty. Volt is nagy kiakadás miattuk, ugyanakkor abszolút meg lehet érteni a fejlesztőket, akik egyszerűen már nem szeretnének az elmúló generáció által gúzsba kötött kezekkel kreatív döntéseket hozni.

Így volt ezzel az alábbi 35 játék alkotógárdája is, akik úgy döntöttek, hogy 2023-ban szakítanak a PS4 generációjával. Ezekkel az idén érkező játékokkal tehát már csak és kizárólag a PS5 tulajok számolhatnak:

Alan Wake 2
Atlas Fallen
Avatar: Frontiers of Pandora
Banishers: Ghosts of New Eden
Between Horizons
Company of Heroes 3
Crown Wars: The Black Prince
Cyberpunk 2077: Phantom Liberty
Dead Space
Deceive Inc.
Final Fantasy 16 (PS5-exkluzív)
Forspoken (PS5 és PC-exkluzív)
The Gap
Gothic Remake
Horizon Forbidden West: Burning Shores (PS5-exkluzív kiegészítő)
Immortals of Aveum
Lies of P
Marvel’s Spider-Man 2 (PS5-exkluzív)
Off The Grid
Pacific Drive (PS5 és PC-exkluzív)
Park Beyond
Pragmata
RIPOUT
Skull and Bones
Star Wars Jedi: Survivor
Stellar Blade (PS5-exkluzív)
Story of Seasons: A Wonderful Life
Suicide Squad: Kill the Justice League
Synduality
Tekken 8
The Invincible
Warpaws
War Hospital
Wild Hearts
Wildmender

Persze nem kell még azonnal lemondani a PS4-ről, hiszen azoknak egy tökéletes választás lehet, akik eddig más platformokon játszottak, és egy csomó exkluzív címet írtak fel a backlogjukra. Erre, illetve a PS+ jóvoltából még játékstreamingre is tökéletesen alkalmas. Persze 2023-ban bőven lesznek még új megjelenések PS4-re is, és bár az élmény PS5-ön sokkal élvezhetőbb lesz, aki valamiért nem tud, vagy nem akar beszerezni az újabb generációs masinából is fog tudni mivel játszani. Íme a nagyobb címek közül néhány – egészen pontosan 20:

Armored Core 6: Fires of Rubicon
Assassin’s Creed Mirage
Atomic Heart
Black Myth: Wukong
Dead Island 2
Diablo IV

Exoprimal
Flintlock: The Siege of Dawn
Ghostbusters: Spirits Unleashed
Hogwarts Legacy

Hyenas
Like a Dragon: Ishin
Octopath Traveler 2

Path of Exile 2
Resident Evil 4 Remake
RoboCop: Rogue City
Street Fighter 6
The Texas Chainsaw Massacre
The Wolf Among Us 2
Wo Long: Fallen Dynasty

Ha viszont inkább váltanál, akkor jó hír, hogy a Sony körülbelül egy hónapja jelentette be a készlethiány végét, azaz mostantól szinte bármelyik nagyobb disztribútor üzletében, vagy online felületén megtalálod a PS5 valamelyik kedvedre-igényedre való modelljét.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Takarítsd, mert lehal a konzolod! – Így pucolhatod ki a PlayStation 5-öt

 

×