Bizarr, nevetséges, látványos, meghökkentő, könnyed és para fotók a legnagyobb mozik forgatásáról – ilyen, amikor nem forog a kamera.

Tiszta szerencse, hogy a fotósok és a werkfilmesek akkor is pörögnek egy-egy forgatáson, amikor éppen nincs bekapcsolva a kamera, így a színészek pacsiznak, dohányoznak, poénból pózolnak a fényképezőgépeik előtt. Ugyanilyen kincset érő az a néhány pillanat is, amikor kiderül az igazság legendássá vált trükkfelvételekről, és csak ülsz leforrázva, hogy

„neee, tényleg így csinálták?!”

Íme 20 felejthetetlen és soha vissza nem térő pillanat olyan filmklasszikusok forgatásáról, mint a Cápa, az Alien, a Star Wars, a Harry Potter és a legvégén lesz egy obszcén Hobbitos meglepetés is! De kezdjük a listát (köszi: Érdekesblog) rögtön egy játékkal – fogadjunk, hogy nem ismered fel ezt a színészt (pedig tudod ám!), aki a Majmok bolygója forgatásán teljes maszkban-sminkben cigizgetve várt a jelenetére!

Nem adjuk olcsón a megoldást. Eláruljuk, hogy melyik ismert sztár van a fotón*, de ahhoz meg kell nézned a többi képet is. Hidd el, megéri!

Alien

Mondjuk ezzel se sokkal könnyebb a dolgod, de jól sejted: Sigourney Weaver próbálgatja a valódi lángszórót a Nyolcadik utas: a halál forgatásán. Mint tudjuk, kár volt a gőzért…

Space Jam

Michael Jordan ennél furcsább ellenfeleken soha előtte és utána sem verekedte át magát a palánk felé. Teljes a zöld háttér, hogy később köré lehessen rakni az animált figurákat.

Predator

Arnold Schwarzenegger a forgatás szünetében – előre elpöffenti a szivart a győzelemre.

Cápa

A Cápa forgatásához épült, ma már kissé ósdinak tűnő modell remek alkalmat adott a stábtagoknak arra, hogy mókázzanak kicsit a robotszörnnyel, ha épp’ nem forog a kamera. Azért így is elég para.

Jurassic Park

Még egy Spielberg klasszikus, ami nem csak azért sikerült elképesztően látványosra, mert a rendező addig taposott a CGI-csapat lágy részein, amíg élethű nem lett a dínók mozgása. Az őslények megjelenéséhez profi robotok is kellettek: többnyire csak a fejük, illetve a törzsük egy része készült el így, a többi digitális effekt volt, pedig még csak 1993-at írtunk.

Blade Runner 2049

A Szárnyas fejvadász 2049 forgatásán készült fotó szintén kincset ér: ebben a jelenetben Harrison Ford véletlenül tényleg bemosott Ryan Goslingnak. Igen, világosan kivehető, mi történik itt.

Volt egyszer egy Hollywood

Na, végre kiderült, hogy milyen világításra lenne szükség valójában egy autópályán. Ha a Közútkezelő Kht-től vagy, dobd tovább a linket az elnökségnek! Köszi!

Bosszúállók: Végjáték

Így már nem is az elhízott Chris Hemsworth a legviccesebb ebben a jelenetben, hanem Mark Ruffalo, aki minden idők legkényelmetlenebb jelmezét viselte, hogy később rá lehessen animálni a Hulkot.

Titanic

Tádááá: ekkora volt az egész, ami valójában elsüllyedt. Mondjuk a többi jelenethez tényleg megépítették a Titanic tatját, meg a belső termek hű mását, szóval ennyi trükközés belefér.

Interjú a vámpírral

Brad Pitt a próba fotózáson, hogy milyen lesz vámpírként. Hát, nem találkoznánk vele egy sötét sikátorban.

Harry Potter és a Tűz Serlege

Hermione (Emma Watson) mindig szépen visszapakolja a könyveket – mindet oda, ahol mosogatókesztyűs kezek nyúlkálnak ki a falból. Pofátlanul egyszerű, de nagyon látványos trükk volt eltűntetni őket, hogy a kötetek „visszalebegjenek” a helyükre.

Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói

Hosszabb a cím, mint a téma: Harrison Ford a dublőrével.

Justice League

Henry Cavill ugye azért viselt ’70-es évekbeli csaposokat megszégyenítő bajuszt a pótforgatáson, mert közben már készült a Mission: Impossible – Utóhatás is, így később CGI segítségével „borotválták meg”.

Men in Black

A filmes díszleteket általában zsugorítani szokták, hogy makettel vegyenek fel olyan helyszíneket, amiket eredeti méretben nem lehet, vagy túl költséges lenne felépíteni. Az emberi robottestet irányító apró idegen karakter esetében ez pont fordítva történt.

Bosszúállók: Végtelen háború

Ebben a filmben ugye két Gamora is van. De tényleg – akkor ezt a széket melyiküknek tették ki?

Star Wars: Az ébredő Erő

Bocs, ha illúziókat rombolunk le, de ja: BB-8 egy talpig zöldbe csomagolt technikus jóvoltából volt annyira fürge a homokban.

Alien

Hát, igen: 1979-ben, a digitális trükkök lehetősége nélkül még elkészült egy jelmez, amit szépen felvett egy színész, akinek illett az alkatára. Erre Bolaji Badejo volt a legalkalmasabb. Szegényt nem is láthattad másban: a nigériai grafikus művész kóros vérszegénységben hunyt el, 1992-ben.

Aranyszem

A Goldeneye forgatásán nyilván nem lógatták ki Sean Bean-t sehonnan, hogy Pierce Brosnan hátha elbírja a monológ végéig. Helyette ott volt a green box, meg egy állvány, és az egészet vízszintesben rögzítették. Ügyes.

A hobbit: Váratlan utazás

Az megvan, hogy Martin Freeman a Hobbit forgatásán azzal szórakoztatta magát (és a stábot), hogy folyton beintett a werkfilmeseknek? Az egész azzal indulhatott, hogy utálta, amiért a szünetben és a sminkesnél is kamerát szegeznek rá, ezért szabotálni akarta a felvételeket. Aztán idővel a stáb és az ő személyes belső poénja lett:

 

* Ja, majd elfelejtettük: persze, hogy Helena Bonham Carter (Harry Potter) viseli a majommaszkot, a Majmok bolygója forgatásán. Magunktól mi sem ismertük volna fel!

Ha a rajzfilmeknek is lennének kulisszái, ott ilyen fotók születnének:

Így is bejövős? – Így néznének ki reális testtel a rajzfilmfigurák

 

×