Jobb a ketchup, mint a fogkrém? - Így vizsgáztak a házi hűtőpaszták
Érdekes eredményeket olvashattunk le a mérések után.
Érdekes eredményeket olvashattunk le a mérések után.
Érdekes eredményeket olvashattunk le a mérések után.
Kétségtelen, hogy ha a gép karbantartása kerül szóba, akkor a nem túl tapasztalt felhasználók is egy emberként kiáltják a paszta kifejezést. Nem véletlenül, hiszen mindenki tudja, hogy amennyire alapvető dolognak számít az összeszerelés során, annyira kritikus lehet a megfelelő stabilitás és CPU/GPU hőmérséklet érdekében. Valaki a borsó/rizsszem nagyságú felvitele esküszik, míg mások X alakban vagy épp egy plasztik kártyával teljesen elkenve szeretik applikálni a pasztát.
Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért is kell használnunk pasztát, miért nem elég, ha a hűtő és a processzor érintkezik csak úgy. Szerencsére ez egészen könnyen megválaszolható. A CPU-k, hűtőbordák és hűtők felületein apró tökéletlenségeket találhatunk. Ezek természetesen szabad szemmel általában nem láthatók, de jelenlétük pont elég arra, hogy a felszerelt hűtő teljesítményén rontsanak. Ezek a felületi hibák tökéletesek arra, hogy némi levegő is kerülhessen a hűtési folyamatba, a CPU és a felszerelt hűtő érintkező felületei között megbújva. Azt pedig régóta tudjuk, hogy a levegő nem a legjobb hővezető réteg.
A tavalyi, pasztákkal és azok összetételével foglalkozó bejegyzésünkben már megemlítettük, hogy bizony a szokványos pasztákon kívül sokan kísérleteztek házi megoldásokkal is. 2008-ban már bacsis megizzasztotta egymás ellen a különböző lekvárokat, ám az altTech csapata 2022 nyarán újabb szintre emelte az otthoni kísérletezgetést. Úgy tűnik, hogy újabb kihívóra akadtak.
A ComputerBase szakemberei egy igazán érdekes és vicces kísérletre szánták el magukat. Az alany ezúttal egy Radeon R7 240 GPU volt, melyet Furmark alatt izzasztottak meg. A 30 wattos fogyasztása nem túl combos, ám éppen elég ahhoz, hogy sorrendbe lehessen állítani a különleges pasztákat. Olyan alapanyagok is terítékre kerültek, mint a ketchup, a sajt vagy éppen egy kis krumpli.
A pontos teszteredmények a következőek lettek:
GPU Paszta – Teszteredmények | ||
---|---|---|
Termék | Throttle („túlmelegedés”) szintje | Hőmérséklet |
0.5mm Arctic TP2 | 79 °C | |
0.5mm EC360 Blue | Level 2 | 105 °C |
0.5mm EKWB | Level 3 | 105 °C |
1mm Alphacool Apex 11W/mk | 66 °C | |
1mm Arctic TP2 | Level 1 | 105 °C |
1mm Arctic TP3 | 61 °C | |
1mm EC360 Gold | 76 °C | |
1.5mm Arctic TP2 | Level 2 | 105 °C |
1.5mm Arctic TP3 | 68 °C | |
1.5mm TG Minus8 | Level 1 | 105 °C |
Kétoldalú, alumínium termal pad | Teljes leállás | 105 °C |
Rézszalag | Level 3 | 105 °C |
Egy szelet sajt | Level 1 | 105 °C |
Burgonya | Level 3 | 105 °C |
Arctic MX4 | 49 °C | |
Corsair TM30 |
54 °C | |
Amasan T12 | 63°C | |
Ezüst paszta | 65 °C | |
Ketchup | 71 °C | |
Fogkrém | 90 °C | |
Penaten babakrém | Level 1 | 105 °C |
Réz paszta | Level 1 | 105 °C |
A tesztekből hamar kiderült, hogy a ketchup kifejezetten jó alapanyagnak bizonyulhat, de még a fogkrém is működhet túlmelegedés nélkül. A babakrémet, a krumplit és a sajtot érdemes lehet kerülnünk, pár pillanat alatt elérte a kritikus 105 fokot a videókártya.
Hosszú távon nagy eséllyel az összes “otthoni” jelentkező elvérzett volna, ám érdekes volt látni, hogy rövid időszakokra akár egy Ketchupot is bevethetne az ember. Természetesen további veszélyeket is hordozhatnak ezek az alapanyagok, egyrészt a pár perces/órás időtartam sem biztató, ahogy a víztartalmuk miatti extra veszély sem. Éppen ezért senkinek nem ajánljuk, hogy a fenti anyagokkal kísérletezgessen, jobb, ha a hagyományos pasztáknál maradunk.
Forrás: ComputerBase
Nagy a baj? – Olvadnak az új, külsős videókártya tápkábelek is