Érdekes eredményeket olvashattunk le a mérések után.

Kétségtelen, hogy ha a gép karbantartása kerül szóba, akkor a nem túl tapasztalt felhasználók is egy emberként kiáltják a paszta kifejezést. Nem véletlenül, hiszen mindenki tudja, hogy amennyire alapvető dolognak számít az összeszerelés során, annyira kritikus lehet a megfelelő stabilitás és CPU/GPU hőmérséklet érdekében. Valaki a borsó/rizsszem nagyságú felvitele esküszik, míg mások X alakban vagy épp egy plasztik kártyával teljesen elkenve szeretik applikálni a pasztát.

Miért kell paszta?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért is kell használnunk pasztát, miért nem elég, ha a hűtő és a processzor érintkezik csak úgy. Szerencsére ez egészen könnyen megválaszolható. A CPU-k, hűtőbordák és hűtők felületein apró tökéletlenségeket találhatunk. Ezek természetesen szabad szemmel általában nem láthatók, de jelenlétük pont elég arra, hogy a felszerelt hűtő teljesítményén rontsanak. Ezek a felületi hibák tökéletesek arra, hogy némi levegő is kerülhessen a hűtési folyamatba, a CPU és a felszerelt hűtő érintkező felületei között megbújva. Azt pedig régóta tudjuk, hogy a levegő nem a legjobb hővezető réteg.

A tavalyi, pasztákkal és azok összetételével foglalkozó bejegyzésünkben már megemlítettük, hogy bizony a szokványos pasztákon kívül sokan kísérleteztek házi megoldásokkal is. 2008-ban már bacsis megizzasztotta egymás ellen a különböző lekvárokat, ám az altTech csapata 2022 nyarán újabb szintre emelte az otthoni kísérletezgetést. Úgy tűnik, hogy újabb kihívóra akadtak.

Jobb a ketchup, fogkrém?

A ComputerBase szakemberei egy igazán érdekes és vicces kísérletre szánták el magukat. Az alany ezúttal egy Radeon R7 240 GPU volt, melyet Furmark alatt izzasztottak meg. A 30 wattos fogyasztása nem túl combos, ám éppen elég ahhoz, hogy sorrendbe lehessen állítani a különleges pasztákat. Olyan alapanyagok is terítékre kerültek, mint a ketchup, a sajt vagy éppen egy kis krumpli.

Sajt

A pontos teszteredmények a következőek lettek:

GPU Paszta – Teszteredmények
Termék Throttle („túlmelegedés”) szintje Hőmérséklet
0.5mm Arctic TP2 79 °C
0.5mm EC360 Blue Level 2 105 °C
0.5mm EKWB Level 3 105 °C
1mm Alphacool Apex 11W/mk 66 °C
1mm Arctic TP2  Level 1 105 °C
1mm Arctic TP3 61 °C
1mm EC360 Gold 76 °C
1.5mm Arctic TP2  Level 2 105 °C
1.5mm Arctic TP3 68 °C
1.5mm TG Minus8  Level 1 105 °C
Kétoldalú, alumínium termal pad Teljes leállás 105 °C
Rézszalag  Level 3 105 °C
Egy szelet sajt  Level 1 105 °C
Burgonya  Level 3 105 °C
Arctic MX4 49 °C
Corsair
TM30
54 °C
Amasan T12 63°C
Ezüst paszta 65 °C
Ketchup 71 °C
Fogkrém 90 °C
Penaten babakrém  Level 1 105 °C
Réz paszta  Level 1 105 °C

A tesztekből hamar kiderült, hogy a ketchup kifejezetten jó alapanyagnak bizonyulhat, de még a fogkrém is működhet túlmelegedés nélkül. A babakrémet, a krumplit és a sajtot érdemes lehet kerülnünk, pár pillanat alatt elérte a kritikus 105 fokot a videókártya.

Ketchup

Hosszú távon nagy eséllyel az összes “otthoni” jelentkező elvérzett volna, ám érdekes volt látni, hogy rövid időszakokra akár egy Ketchupot is bevethetne az ember. Természetesen további veszélyeket is hordozhatnak ezek az alapanyagok, egyrészt a pár perces/órás időtartam sem biztató, ahogy a víztartalmuk miatti extra veszély sem. Éppen ezért senkinek nem ajánljuk, hogy a fenti anyagokkal kísérletezgessen, jobb, ha a hagyományos pasztáknál maradunk.

Forrás: ComputerBase

Nagy a baj? – Olvadnak az új, külsős videókártya tápkábelek is

 

×