Nem csak a gyári megoldással vannak problémák.

Az elmúlt években nem csak a videókártyák teljesítménye, hanem bizony a fogyasztása is jelentős megnőtt. Ennek áraként a flagship példányokon már 3 PCIe tápcsatlakozót is találhattunk, hogy kielégítsék a 350-450 wattos szörnyetegeket. Az Nvidia úgy érezte, hogy kihasználja a frissen bemutatott ATX 3.0 szabványt és egy 12/16 pines csatlakozóval érkezik a teljes RTX 40 széria.

Az RTX 3090 Ti-on már láthattunk ilyen csatlakozót, látszólag akkor nem is okozott semmilyen problémát. A szeptemberi RTX 4090 leleplezés után azonban szomorú hírek érkeztek. Az akár 500-600 wattot is fogyasztó kártyák tulajdonosai több olyan esetről is beszámoltak, amikor ez az új csatlakozó vagy az átalakító kábel megégett, megolvadt használat közben. Néha a videókártya is megszenvedte az esetet. Sokan a külsős gyártók megoldásaitól várták a tuti megoldást, ám úgy tűnik, hogy ott sincs minden rendben.

Máris leolvadt az egyik külsős gyártó kábele!

Az Nvidia hivatalos Reddit subredditjére került fel a fenti kép. Ezen a CableMod dedikált 12VHPWR kábelét láthatjuk, nem túl biztató formában. Az Nvidia annak idején a belsős vizsgálatában az ilyen esetek okozójaként a nem megfelelő csatlakoztatást jelölte meg. A feltöltő állítása alapján erre különösen odafigyelt, direkt figyelte a „klikk” hangot is. Az igazságot csak ő tudhatja, szerencsére a kábel nem vitte magával az itthon egymillió forintért vesztegetett RTX 4090 kártyát. Úgy tűnik, hogy a külsős gyártók megoldásai sem jelentenek egyértelmű megoldást az ilyen esetekre, így kiemelten kell figyelni az elkövetkezendő hónap történéseit. Talán maradni kellett volna a régi, bejáratott megoldásnál?

Újabb iPhone funkciót kaphatnak meg hamarosan az androidosok

 

×