A jelenlegi megoldás több szempontból is problémás.

Manapság már fizikai SIM kártya sem feltétlenül kell a szolgálgatók hálózatának használatához. A hagyományos SIM kártyákat leváltó, teljesen digitálisan tevékenykedő eSIM egyre jobban kezd elterjedni a világban. Jó ideje hazánkban is gond nélkül elérhető, jelenleg három nagy mobilszolgáltatónál is kérhetünk ilyen virtuális kártyát. Az iPhone 14-es szériája pedig az Egyesült Államokban nem is fogad be hagyományos kártyát, nagy eséllyel ez vár majd Európára is.

Az iPhone-oknál már a 2018-ban megjelent iPhone XR-ben is találkozhattuk a megoldással, azóta pedig kötelező eleme az almás készülékeknek. Androidos fronton nem ennyire gördülékeny az átállás. A Telekom weboldala alapján jelenleg néhány Samsung, Motorola és Xiaomi telefon támogatja csak hazánkban.

Úgy tűnik, hogy hamarosan egy egységes megoldás érkezhet!

A fenti gyártók eSIM megoldásai is házon belüli, saját fejlesztések. Ennek köszönhetően néhány hátráltató tényező is megnehezíti az androidos felhasználók dolgát. A jelenlegi rendszert használó mobiloknál a régi készülékeknél deaktiválni kell az eSIM-et, hogy az újban lehessen használni. Sok esetben pedig a szolgáltatóval is beszélni kell a folyamat végrehajtása közben. Apple iPhone-ok esetében nincs szükség ilyen extra lépésekre, minden teljesen gördülékenyen történik, pár kattintás, netán QR kód leolvasással.

Mishaal Rahman az Android 13 bétaverzióját vizsgálva fedezte fel, hogy a Google hosszú évek várakozása után végre megoldaná ezt a problémát. Nagy eséllyel egy külön alkalmazásban menedzselhetik a felhasználók az eSIM kártyáikat és az is előfordulhat, hogy egészen a 14-es Androidig kell várni az érkezésére. Remélhetőleg a támogatott készülékek listája is jelentősen bővülhet majd.

Forrás: HVG

Offos a Windows 10 – Hamarosan csak a 11-et lehet majd letölteni

 

×