A League of Legends 13. szezonja már nagyban dübörög, a Riot Games temérdek átalakítást eszközölt mind a játékrendszeren, mind pedig magukon a karaktereken.

A League of Legends 13. szezonja már nagyban dübörög, a Riot Games temérdek átalakítást eszközölt mind a játékrendszeren, mind pedig magukon a karaktereken. A rendszerszintű átalakítás leglinkább a Ranked jutalmakat, illetve átfogóan a szezont érinti, már három nagyobb Spliten keresztül hajthatjuk a pontokat és a teljesítményünkért járó rewardokat.

S mivel egy teljesen új időszakot írunk, természetesen drasztikus metaváltozásról is beszélhetünk. A 12.23-as ciklus rettenetesen hosszúra nyúlt, a fejlesztők ráadásul az istenért sem szerették volna bejelenteni a 13. szezon startját, így sokan már azzal kezdtek viccelődni a neten, hogy idén elmarad a kompetitív évad.

Ám amint visszaszállingóztak a fejlesztők az irodába, úgy jött is a hír, hogy január 10-én veszi kezdetét az új időszak.

Most már több, mint egy hete élvezhetjük a 13.1-es ciklus újdonságait, így úgy döntöttünk, hogy tartunk egy „metaszemlét”. Az első ilyen cikkünkben pozícióra lebontva megnézzük, hogy kik voltak azok a hősök, akik a legnagyobbat ugrottak a ranglétrán. Itt azért fontos kiemelni, hogy elsősorban az élmezőnyt figyeljük, az nem olyan nagy villanás, ha egy hős a 150. helyről felugrik a 77.-re, hiszen jó eséllyel így sem fogunk velük sokat találkozni, a tiltásainkat nem érdemes rájuk pazarolni.

Top

Talán az egyik legegyértelműbb helyzetben a top áll. A decemberi előszezon-időszakban még Dr.Mundo uralta a felső ösvényt, a trónról kirobbanthatatlan formában. Az új frissítés viszont komoly érvágással járt az őrült izomkolosszus-tudós teljesítményére nézve, a csúcsra pedig egy Fightert, a hányattatott sorsú Jaxet röpítette.

Jax kapott egy minimális átalakítást is, máshogy működik egy-két mechanikája, na meg az ultiját is teljesen lecserélték. Az eredmény számokban is megfigyelhető, jelenleg majd’ 52%-os győzelmi aránya van Platinum szint fölött és mindezt közel 12%-os választási aránnyal hozza, ami kiemelkedően jónak számít.

Jungle

Megkövetem magam, mert a Jungle esetében oltári nagy változás nem történt, az új király Maokai, aki a 12.23 alatt is a negyedik tudott lenni. Az viszont kiemelendő, hogy a hatalmas ent most olyat megy, amire kevesen számítottak.

A karakternek bőven 55%-os győzelmi arány fölötti a teljesítménye, majdnem eléri az 56-ot. Mindezt teszi pedig úgy, hogy 14,41%-os a választási aránya, vagyis rettentően sűrűn bukkan fel. Az ilyen arányokkal rendelkező hősöket határozottan „OP”-nak szokták titulálni, nem lennénk meglepve, ha a Riot nerfelné Maokait a következő frissítésben.

Mid

Kassadin még mindig uralja a középső ösvényt, viszont új kihívója akadt Anivia személyében. A freljordi jégistennő többnyire ugyan azokból a tárgyakból él, mint Kassadin, így érthető, hogy az ő teljesítménye is feljavult. A harmadik helyen történt a legnagyobb metashift, ide ugyanis Irelia mászott fel a 10. helyről.

Lassan 8%-os választási arány mellett 51% fölötti győzelmi aránya van Ireliának, amivel felveszi a versenyt Aniviával és Kassadinnal. Utóbbi 10%-os választási aránnyal hozza az 53%-nál jobb győzelmi arányt, ami lassan szintén nerfért kiált.

Bot

A lövészek esetén rettentően unalmas a jelentés, hiszen sem a champion pool nem szélesedett, se nem lettek jobb helyzetben a carryk. A Bottom pozíciót kedvelők évről évre reklamálnak, hogy értelmetlen, gyenge, hatástalan rolejuk van, mégis rettentően sok meccset el tudnak dönteni. Ám maga a szerep nem túl változatos, így a választható meta sem.

Samira áll jelenleg a legjobb helyzetben, őt pedig Jhin és Kai’Sa követi.

Support

A 12.23-as frissítés során Nami határozottan „OP”-nak számított, na meg az Enchanterek is kiváló pozícióban voltak. Ez határozottan nagyot változott a 13.1 megjelenésével, annyi kitétellel, hogy Nami még mindig a legjobb Supportja a játéknak. Több mint 17%-os választási arány, 52%-os győzelmi rátával, ezt a mutatót senki sem tudja megközelíteni sem.

Az viszont figyelemfelkeltő, hogy a Lux-Sona párost egy Blitzcrank-Maokai duó váltotta fel a második és harmadik helyen.

Ezt olvastad már?

TSBlackii és csapata tarolt a Wandercon kupán – Irány Horvátország

 

×