Több út is állhat előttünk.

A Steam egy tartalomtovábbító és -kezelő rendszer, melyet a Valve fejlesztett ki. Manapság leginkább a digitális játékok áruházi rendszerben történő értékesítése, a multiplayer módok menedzselése és a közösségi funkciói miatt használják a legtöbben. A Steam 2023 szeptemberében a 20. évfordulóját ünnepli, születéséért pedig a Counter-Strike játékot “okolhatjuk”. A berobbanó Counter-Strike frissítések szállítása gondot okozott az akkori megoldásoknak, így valójában egy kényszer szülte az alkalmazás létrejöttét.

A Steam egyeduralma továbbra is megkérdőjelezhetetlen kategóriáján belül. Az elmúlt időszakban több kiadó is próbálkozott a saját megoldásaival (EA, Ubisoft, Activision stb.), de jelzésértékű, hogy a Call of Duty széria tavaly visszatért a Steamre is. A 2018-ban színre lépett Epic Games Store lehet talán az egyetlen igazi kihívója, ám a játékosok jelentős része továbbra is a Valve alkalmazását preferálja. A letöltési sebességek azonban nem mindig hozzák az elvártat. Hiába a gigabites kapcsolat, amikor ennek töredékével tölt.

Nézzük is, hogy miként lehet javítani ezen!

A megfelelő feltételek megteremtése

Bár első körben felesleges lépésnek tűnhet a feltételek ellenőrzése, mindenképp érdemes lehet elgondolkodni, hogy mi limitálhatja a letöltési sebességünket. Első körben a háttértárunk is limitáló tényező lehet bizonyos esetben, főleg régebbi, lassabb HDD-knél. A külsős házas megoldásokról nem is beszélve, ahol akár a rosszul választott USB port is sokat ronthat a dolgon. Szintén limitáló tényező lehet, ha valamiért 100 megabites adatkapcsolattal csatlakozunk az internetre hibás kábel, netán port miatt vagy éppen wifin szeretnénk letölteni. Léteznek kiváló AX-es routerek manapság, ám a háztartások nagy részében még nem ezeket találjuk meg, így a letöltési sebesség is elmarad a kábeles megoldásoktól.

A 100 megabites korlátozás természetesen nem csak a Steamre vonatkozik, ezért mindenképp érdemes lehet a SpeedTest felületén is lecsekkolnunk. Ha gyanúsan 90-100 körüli értékeket olvasunk le, miközben ennél gyorsabb internetünk van, akkor ebben az irányban is el kell kezdeni gondolkodni. Néhány szolgáltatói modem portjai nem gigabitesek vagy csak egy dedikált port az, ennek érdemes utána járni. Illetve kábeleknél a Cat5e szabvány alá nem szabad adnunk 2023-ban, nem érdemes spórolni pár száz forintot. A gyors letöltés rettentő processzorigényes is lehet, így nagyon gyenge gépek esetében már a CPU ereje is beleszólhat a letöltés sebességébe. Ha mindent rendben találtunk ilyen téren, akkor a Steam beállításait érdemes megnyitnunk.

Steam beállítások

A Steam beállításait megnyitva, a Letöltések fülön minden lényeges opciót elérünk pár pillanat alatt. Kezdjük is szépen sorjában:

  • A letöltési régió papíron a Magyarország opciót használva lenne a leggyorsabb, ám a tapasztalat sokszor mást mutat. Érdemes környékbeli európai országokat is kiválasztanunk a listából, ha valamiért lassúnak érezzük a jelenlegi sebességet. Személyes tapasztalat, hogy sokszor nagyon távoli országokat (pl. Ausztrália, Új-Zéland) kiválasztva is sikereket érhetünk el.
  • A letöltési korlátozásoknál értelemszerűen érdemes kikapcsolni a nem kívánt lassításokat. A „sávszélesség korlátozása ennyire” a leglényegesebb opció, sajnos néha a Steam valamiért magától is bekapcsolja.
  • Szintén hasznos lehet a „letöltés-gyorsítótár ürítése” opció, sok felhasználó pozitív változásokról számolt be, miután ürítették ezt a fajta gyorsítótárat.

Amikor a csomagok útja nem megfelelő

Ismét akad a Twitch és a Discord? – Íme a végső megoldás PC-re és mobilra is

 

Olyan is előfordulhat, hogy a játékfájlokat biztosító szerverek felé nem túl megbízható a szolgáltatónk aktuális útvonala. Ez bizony nem csak a böngészést, hanem a letöltést is erőteljesen befolyásolja. Ha a javaslatok egyike sem hozott megoldást, akkor érdemes lehet kipróbálnunk a fenti bejegyzésben megemlített WARP programot. A WARP biztosan nem aknázza ki maximálisan a gigabites interneteket, ám könnyen lehet, hogy az alap állapothoz képest gyorsabb letöltést biztosít.

A fenti beállításokon, javaslatokon végigszaladva garantálhatjuk, hogy nem nálunk van a probléma. Ekkor még mindig felmerülhet a Steam szervereinek leterheltsége, ám ezek már olyan tényezők, melyeket egyáltalán nem tudunk befolyásolni.

Fagyásokat okozhat az új PlayStation frissítés – Így kerülheted el

×