A világ legdrágább videokártyájából akár 54 darab PlayStation 5-öt is vehetnénk, de a játékok így sem futnának rajta sokkal jobban.

Egy videokártya nem gyerekjáték. Már csak azért sem, mert ez a PC-k egyik legfontosabb eleme, ami sokszor egy komplett vagyonba is belekerül. Mármint szó szerint, a PC-s játékosok ugyanis már hozzászokhattak, hogy a legújabb, legvadabb, legjobb teljesítményre képes GPU-kért (vagy VGA-kért) egy átlagos család több éves megtakarítását is szemrebbenés nélkül elkérik a gyártók.

Az NVIDIA nem hazudik, amikor a legújabb RTX 4090-es kártyáját azzal a szöveggel hirdeti, hogy „Ahead of its time, ahead of the game”, azaz a „Kora előtt, a játék előtt”, mivel ezeket a termékeit a jelentős többségben lévő átlagfelhasználók valószínűleg csak évek múlva engedhetik meg maguknak. Ehhez pedig jobb lesz hozzászokni – figyelmeztetett az NVIDIA szakembere is, aki szerint az olcsó videokártyák kora immáron végleg leáldozott.

Aki tehát a legújabb játékokkal a lehető legjobb beállítások mellett szeretne a lehető legtökéletesebb élményben részesülni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. De ez igazából mindig így volt, csak talán nem volt ekkora a szakadék a nagy átlag és a csúcsjátékos között. Meg ennyire hangsúlyos sem volt a dolog – gondoljunk csak azokra az írásokra, tesztekre és bemutatókra, amiben a legújabb RTX-ek teljesítményét hivatottak demonstrálni.

De mi van, ha azt mondom, hogy még ennél is van tovább?

Ezzel mondjuk nem lepem meg azokat, akik otthonosan mozognak a számítástechnika és a technológia világában. Ők ugyanis jól tudják, hogy egy videokártya manapság már nem kizárólag játékra, hanem különböző bonyolult és összetett munkákra is tökéletesen alkalmas.

Volt is belőle nagy hajcihő, amikor a kriptománia legpörgősebb időszakában a bányászok tucatszám csaklizták el a játékosok orra elől a vadiúj és méregdrága GPU-kat – hogy aztán most ugyanilyen ütemben próbáljanak megszabadulni tőlük. De ennél azért jóval hasznosabb dolgokra is befogható egy bivalyerős kütyü. Használatos például a játékfejlesztésben, vagy az AI képalkotásban, de megkerülhetetlen a mesterséges intelligencia fejlesztésében és képzésében is, mivel egy-egy nagyobb teljesítményű GPU képes elemezni és kezelni a mélytanulási folyamatokhoz szükséges nagy adatmodelleket és halmazokat.

Egy olyan bonyolult AI megalkotásához, mint amilyen a ChatGPT óriási számítási kapacitásra van szükség, amit egy mezei RTX már nem volna képes kiszolgálni. Ezért (pl.) az NVIDIA ezekre a munkákra egy speciális kártyát gyárt, melyek nyers erőben, úgy pedig árban is összemérhetetlenek az RTX-ekkel.

Ezek a GPU-k ugyanis elképzelhetetlenül erősek és kegyetlenül drágák.

A képen az NVIDIA egyik speciális kártyáját láthatod, ami talán a világ legdurvábbja, leggyorsabbja. Minden téren. Az NVIDIA A100 mindenre képes, amire egy videokártya jelenleg képes lehet.

A kártya az NVIDIA DGX 100 rendszerének részeként kerül forgalomba, amit a vállalat kifejezetten mesterséges intelligencia adatközpontokba tervezett. A DGX 100 egy nyolc A100-as kártyából álló stack, de úgy optimalizálták, hogy akár több ezer GPU-ra is skálázható legyen, hogy bármit kezelni tudjon, amit csak hozzávágnak.

A legújabb generációs A100 hatalmas, 80 GB-os VRAM-mal feszít, ami akár 2 terabájt/másodperc sávszélességre is képes lehet.

A GPU a TSMC 7 nm csíkszélességű gyártási folyamatára épül, a multi-instance GPU technológiával pedig hét részre is  bontható, melyek párhuzamostan más és más folyamatokat képesek végezni. Itt érdemes megemlíteni a csaknem 7000 32 bites és 3500 64 bites CUDA magot (ami sokkal kevesebb, mint az RTX-ben), és a több mint 400 Tensor magot, melyek együttesen darálják az adatokat.

Oké! Erős. Értem! De mennyi az annyi?

Nos, A100-at lehet már viszonylag olcsón, 3,5 millió forintért is venni az Amazonon, ezért a pénzért viszont nem a csúcsok csúcsát, hanem egy 40GB-os régebbi modellt kapunk (fent a képen). Ha viszont még ennél is mélyebben belenyúlunk a bankszámlánk ennyire azért nem létező tartalmába, akkor nem kevesebb,

mint 54 darab PlayStation 5 konzol árából, azaz 12 millió forintért cserébe megkaphatjuk a fentebb is ecsetelt 80 GB VRAM-os bestiát.

Mondjuk ez is egy speckó, a NeoBitsen listázott Lenovo THINKSYSTEM NVIDIA A100 80GB PCIE GEN4-es darab, de másfajta A100 80GB-ot is találunk, melyeket 4-8 és 10 millió forintért árulnak, ha esetleg valaki tenne velük egy próbát.

Amit amúgy egyáltalán nem ajánlok senkinek, hiszen mint mondottam, ezeket a kártyákat nem játékra, hanem komoly és teljesen másfajta számítást igénylő munkára terveztek. 3D modellezésre sem kifejezetten alkalmasak, inkább a mesterséges intelligencia terén villognak, de ott nagyon. Szóval hiába vehetnénk 54 darab PS5-öt egy A100-as árából, a játékok nem futnának rajta sokkal jobban. Ettől függetlenül jelenleg ezek a GPU-k a világ legdrágábbjai.

Egy részletes A100-RTX összevetést egyébként Linus is készített, ha érdekelnek a technikai részletek, akkor érdemes megnézni:

Ezt is érdemes elolvasnod:

Miért drágább ugyanaz a játék konzolon, mint PC-n? – Válaszolunk

 

×