Az Apple is segédkezett az új szabvány megalkotásánál.

Közel 15 évvel ezelőtt publikálták a Qi szabvány első verzióját. A vezeték nélküli technológiákra szakosodott Wireless Power Consortium (WPC) által felügyelt és létrehozott megoldás aztán szépen lassan elterjedt. Kis túlzással már az alsókategóriás androidos telefonokban is ott a Qi töltés lehetősége. A telefonokon kívül találkozhatunk vele órákban, fülhallgatókban, de még gamer fejhallgatókban is.

Az Apple iPhone-ok is alapvetően ezt a szabványt használják, ám egy kis csavarral. A töltési procedúráért a Qi felelős, ám az almás cég extra mágnesekkel igyekszik elérni a tökéletes illeszkedést. Ennek köszönhetően gyorsabban töltődhet a telefon, hiszen a veszteség is mérhetően kevesebb. Úgy tűnik, hogy hamarosan az Android tulajdonosok is megkaphatják ezt a megoldást.

Érkezik a Qi2!

A Wireless Power Consortium az Apple-lel együttműködésben hozta létre a Qi2 szabványt, hogy a MagSafe alapjaira építkezve egy egységes vezeték nélküli töltést biztosító megoldást kaphassanak a vásárlók. A rendszer hasonló lesz, a Qi2-t támogató eszközök a MagSafe-hez hasonló, mágneses rendszert használnak majd. Az első verzió már 2023-ban debütálhat a telefonokban. Első körben 15 wattos töltési teljesítménnyel számolhatunk, ezen felül hatékonyabb és gyorsabb lehet, illetve újabb típusú eszközöket is támogathat majd. A pletykák alapján azonosítást is igényel a töltési folyamat, így a gyártók letilthatják a nem támogatott, potenciálisan veszélyes töltőegységeket.

A Sony új kontrollere utat nyit a fizikai korlátokkal élőknek a PS5 felé

 

×