Sokaknál csak a napokban élesedett, néhányan észre sem vették.

Mostanra már minden arra alkalmas számítógépnek meg kellett kapnia a Windows 11 2022-es frissítését. Az update kiadása több hullámban, heteken keresztül tartott. Volt időszak amikor ideiglenesen le is állította a Microsoft ilyen-olyan hibák miatt. Egy ideig az Nvidia tulajdonosoknak sem volt javallott frissítenie a romló játékteljesítmény miatt, ám az elmúlt hetekben minden nagyobb bugot befoltozott az óriáscég.

A motorháztető alatt és a felhasználói felületen is több változást észrevehetünk, néhány kifejezetten látványos is. Kiemelhetünk azonban egy olyan újdonságot, melyet kis túlzással évek óta kérnek a Windows felhasználók. Ez pedig nem más, mint a fülekkel ellátott File Explorer, azaz magyarul a Fájlkezelő. Kihagyhatatlan fejlesztés volt ez? Nem mondhatnánk, de amint elkezdjük használni, hamar megérhetjük miért kérték ennyien. Mostantól sokkal átláthatóbbá válhatnak a fájlműveleteink, nem egy mappából kell elindulnunk a megszokott kivágás/másolás műveletekkel, hogy aztán félúton elvesszünk valahol.

Nézzük is, hogyan használhatjuk ezt az egyszerű, de nagyszerű funkciót!

A Windows verzió ellenőrzése

Mielőtt nekiugranánk az újdonság felfedezésének érdemes ellenőrizni az éppen aktuális Windows verziót. Jól tudjuk, hogy csak a 2H22-es verzióban találhatóak meg a fülek. A Windows verziójának ellenőrzéséhez a legegyszerűbb módszer, ha megnyomjuk a Start menüt vagy a CMD+R billentyűkombinációt, netán elindítjuk a parancssort. Ezt követően annyit kell csak begépelnünk, hogy winver.

A Microsoft Windows alatti sor érdekes számunkra. Ha a verzió mellett a 22H2 feliratot látjuk, akkor nyert ügyünk van. Ha nem, akkor irány a Windows Update menüpont és érdemes letöltenünk, telepítenünk az éppen aktuális frissítéseket.

Az alapok és a hiányosságok

Szerencsére meglehetősen könnyen észrevehetjük, ha a Windowsunk felfrissült a megfelelő verzióra. A Fájlkezelő megnyitása után az alapból felugró hely füle mellett máris láthatunk egy „+” gombot. Ezt megnyomva egy újabb fület hívhatunk elő. A Microsoft nem állított be limitet ezek számára, így rengeteg mappát megnyithatunk egymás mellé, ha éppen ezt szeretnénk.

Ezek bezárása sem sokkal nehezebb feladat, egyszerűen kattintsunk az „X” gombra az éppen bezárandó fülön. Szerencsére a Microsoft nem vitte túlzásba a felület megtervezését. A füleket szabadon húzhatjuk az ablakon belül, ám a böngészőktől eltérően nem húzhatjuk ki őket egy másik fájlkezelő ablakba. Jelenleg sajnos mappát sem húzhatunk fel fülként, remélhetőleg ezt gyorsan javítja a Microsoft.

Jól látható tehát, hogy semmilyen ördöngösség nincs az új funkcióban, a legegyszerűbb felhasználók is kiválóan kihasználhatják. Az elkövetkezendő időszakban tovább bővülhet majd a tudása, főleg ami a drag & drop fájl és mappaműveleteket érinti. Nem szabad elfelejtenünk, hogy bár a fülek a Windows-ba a 2H22-vel érkeztek, csak később engedélyezte az óriáscég. Néhány felhasználónál csak a napokban. A jövőben hasonló frissítési modellekre készülhetünk majd fel, melyet a Microsoft „Moments” stratégiaként nevezett el.

Érkeznek az első mérések – Nagy meglepetést okozhat az RTX 4070 Ti

 

×