A SteelSeries nagy dobása.

Ezúttal ismét egy vadiúj egér járt a tesztpadunkon, méghozzá a SteelSeries háza-tájáról. Egész pontosan nem is egy, hanem két egér érkezett, de a különbségektől senki sem fogja hanyatt dobni magát. A gyártó állítása szerint profi játékosoknak szánták a Prime szériát, így hát automatikusan magasan van a léc.

Doboz

A Prime és a Prime+ doboza gyakorlatilag koppra megegyezik. A dobozon jópofa feliratokat találunk, élmény kibontani a kicsikéket. Az egerek mellé egy használati utasítást és egy MicroUSB kábelt kapunk. Így van, még csak nem is Type-C, az extráknak pedig szintén búcsút inthetünk.

Külső

A gyártó 2021-es modelljei nagyon kilógnak a mai trendekből. Formára inkább a Zowie érára hajaz, de ha meghízna a Rival 3 jó alaposan, akkor valahogy így festene. Szépnek nem nevezném, ez egy megfelelő célszerszám, aminek tervezésekor egészen biztosan nem a dizájnt tartották főként szem előtt. Ez egyáltalán nem baj, úgyis az a lényeg, hogy hogy teljesít a játékokban.

Ezúttal a palm fogást kedvelők, illetve a nagyobb kézzel rendelkező claw pártiak fognak igazán örülni. Külsőben ugyanis egyáltalán nem tér el a Prime, a Prime+-tól. A különbség a felszín alatt keresendő. Amíg a sima ugyanis 69 grammos, addig a Plus változata már 71 grammot nyom, viszont kapott egy OLED kijelzőt is, ezzel együtt némileg magasabb árcédulát.

Az egér hasán, a szenzor felett találjuk a bűvös OLED kijelzőt. Ennek segítségével tudunk váltani a profilok között, DPI-t is állíthatunk manuálisan, illetve az egér memóriája mindent pontosan tárol. Ez idáig rendben is van, de sajnálatos módon érződik a két egér közötti különbség, amiből sejthető, hogy itt bizony nem 2 grammnyi differenciáról beszélünk.

Ha pedig már az egér aljánál járunk, feltűnt, hogy nem PTFE, azaz tömör teflont alkalmaztak. Ezek bizony a sima, középkategóriában is már-már kihalófélben lévő hagyományos talpak, amivel az egér kevésbé gyors. Nem is értem őszintén, hogy miért nem dobtak rá valami minőségi cipellőt, de ezt magunk is megtehetjük az aftermarket piacnak hála.

Ha pedig érdekes pontoknál járunk, a kábel is igencsak izgalmasra sikeredett, ugyanis extra flexibilis fonott parakord kábelt kapunk, ami ráadásul lecsatlakoztatható, így bármikor cserélhetjük, ha esetleg szétmenne a kábel. Valamiért viszont nem Type-C-t alkalmaztak a SteelSeries mérnökei, hanem itt is az olcsóbb Micro USB csatlakozót kapjuk. Egy 23-30 ezer forintos egérnél azért már elvárhatnánk az újabb típust, de azért nem olyan hatalmas tragédia.

Teljesítmény

A TrueMove Pro szenzorral még nem volt korábban dolgunk, épp ezért kíváncsian vártam, hogy mire is lesz majd képes a kicsike. A Prime esetén 4 m/s-os rántást sikerült az Endgame Cordura padon produkálni. Ez azt jelenti, hogy mindenféle probléma nélkül, a legalacsonyabb érzékenységen játszó (low sense) játékosok sem fognak akadályokba ütközni.

A Prime-ot 800-1200-2400 ésa maximális 18 000 DPI mellett is megnéztük. Mindenhol ugyanúgy teljesített. A TrueMove Pro+ szenzor valóban kiállta a próbát. A polling rate is 1000 Hz-en pörgött, szóval az 1 ms-os kommunikáció sem ámítás.

Prime+

A Prime+ esetében is hasonló jókról tudunk csak beszámolni. A SteelSeries TrueMove Pro+ érzékelőként hivatkozik a Plusszos nagytesó szenzorára. Gyakorlatilag viszont semmi különbség nem volt tapasztalható a két egér szenzora között. Nyilván ezt tudja a gyártó is, az igazi különbség az OLED kijelzőben keresendő.

Érdemes még megjegyezni, hogy a két főgomb alatt nem Omron kapcsolók, de még csak nem is Kalih switch-ek rejtőzködnek, hanem Prestige OM kapcsolókkal szerelte a SteelSeries a Prime-okat. Ezek mechanikus felépítésnek örvendenek és nem 20-30 millió klikkre vannak hitelesítve, hanem 100 millióra, azaz sokkal tovább bírják papíron, mint a „hagyományos” társai. Ezzel együtt a klikkérzet is alaposan megváltozik, azaz sokkal keményebb, mint a konkurens Omronok, viszont ennek örömére jobban érződik, ha lenyomjuk. Aki szereti a visszajelzéseket, annak tetszeni fog, viszont aki a csendesebb, puhább példányú kapcsolókat kedveli, az csalódni fog.

Szoftver

Mint minden SteelSeries egér, a Prime-ok is a SteelSeries Engine-ben konfigurálhatóak. Igazából mindent beállíthatunk, ami szem, s szájnak ingere. Polling rate, LOD, gyorsítás, DPI, profilok, sőt még makrók is vannak. Sőt, pofonegyszerűen beállíthatóak.

A makrókon túl a funkciógombokat is konfigurálhatjuk, akár fel is cserélhetjük őket, azaz minden szabadon bindelhető.

Az egér világítását is testre tudjuk szabni, bár az biztos, hogy a Prime széria nem ezzel akarja elhódítani a vásárlók kegyeit. A szoftver viszont továbbra is elsőosztályú, szóval le a kalappal.

Galéria

 

Összefoglalás

Meghízott a Rival avagy új kategória születik – SteelSeries Prime és Prime+ teszt


Szerzői értékelés

8

A SteelSeries egérarzenálja két újabb érdekes taggal bővült. Nem ez leginnovatívabb, de izgalmas kitörés a manapság trendi ultrakönnyű lyukacsos kivitelű egerek világában. Aki valami egyszerű, de tartós egeret keres és kedveli a nagyobbacska egereket, az valószínűleg nem fog csalóddni. A szenzorban és a kábelben legalábbis biztos nem. A talpakat és a Micro USB csatlakozót tekintve viszont kicsit erősen fogott az árcédula. Ettől függetlenül jópofa egér lett mind a Prime, minde a Prime Plus, bár ez utóbbi létjogosultságát nem teljesen értjük.

minőségi szenzor

ultrakönnyű egér, de mégsem lyukacsos a dizájn

Prestige OM kapcsolók

garantált 100 millió klikk

remek szoftver

(kikapcsolható) RGB világítás

rugalmas kábel

lecsatlakoztatható kábel

a ház minősége csak átlagos

kissé vastagon fogott az árcédulánál a ceruza

Micro USB kábel

csak átlagos talpak

OLED kijelző egy esport egéren, de miért?

Olvasói értékelés

0

×