Napokon belül hivatalosan is megérkeznek az egységek.

Az Intel a 13. generációnál sem szakította meg a korábbi hagyományokat. Az őszi első körben a kifejezetten felső kategóriába szánt processzorok érkeztek, Z-s alaplapok társaságában. Nem titok, hogy rengeteg félhibás chip keletkezik ilyenkor, melyek ideális alapanyagot szolgáltatnak a következő adagnak. Januárban érkeznek is a gyengébb, de pénztárcabarát CPU-k és a sokak által favorizált B/H alaplapok.

Az i5-13600K tesztjéből már régóta lehetett sejteni, hogy bizony az i5-13400 és i5-13500 is ütős választás lehet a a középkategóriás konfigokba. A 12. generációtól eltérően már extra „E” magokkal is rendelkeznek ezek az egységek is, mellyel a többszálas teljesítmény egészen brutális szintre emelkedhet. Bár a processzorok hivatalosan még nem mutatkoztak be, a napokban több, félig-meddig hivatalos mérést is kaptunk.

Core i5 ár, i7 teljesítményért? Jöhet!

Természetesen kihagyhatatlan eleme az ilyen teszteknek a nyers teljesítményt mérő, szintetikus alkalmazások. Az i5-13500 6 darab P maggal és 8 E maggal rendelkezik, azaz összesen 20 szál áll az operációs rendszer és a programok rendelkezésére.

Jól látható, hogy a 65 wattos limitet kitolva bizony már-már 12700K magasságokba emelkedik a teljesítmény Cinebench alatt, az előd i5-12600K-t pedig magabiztosan le is körözi. Egy B660 lappal párosítva igazán ütős ár-értékű számítógépet pakolhatunk össze, mely hosszú évekig elég lehet bármire.

Az L2 Cache méretéből megítélve talán nem is igazi 13. generációs tervezésről beszélhetünk, inkább picihibás Alder Lake (12. gen) C0 chipről. Ám a megfelelő árazással ez mit sem von le annak értékéből, a teljesítmény pedig adott. Előzetes információk alapján 270 dollár környékén érkezhet meg a boltok polcaira, mely mostani árfolyamon 100 ezer forint környékére pozícionálná.

Forrás: Videocardz

Elkezdődött az árháború? – A vártnál olcsóbban érkezhet az RTX 4070 Ti

×