A Steam statisztikák sosem hazudnak.

A 2022-es év során többször érintettük az „átlagos” számítógép fogalmát. Meglehetősen nehéz dió lenne megválaszolni, hogy mit is takar ez a szó, ám szerencsére ebben is van segítségünk. Ez pedig nem más, mint a havonta frissülő Steam statisztikák. A Valve programja kis túlzással minden játékos számítógépén megtalálható, így ennél átfogóbb képet nem is igazán kaphatnánk a felhasználók hardvereiről.

A legutóbbi, decemberi bejegyzésünkben több minden kiderült erről a bizonyos átlagos számítógépről. Hosszú idő után búcsút mondhatunk a négy magos processzoroknak, immár a 6 magos példányok uralják a piacot. A Windows 10 továbbra is tartja magát, ám az elmúlt hónap során jelentős emelkedés volt tapasztalható a Windows 11-et nyüstölő felhasználók számában. A videókártyák tekintetében elképesztő Nvidia uralmat olvashattunk le, hosszú hónapok után a legelső helyen nem a GTX 1060-at találhattuk. A GTX 1650 érkezett a helyére, immár ez a nép kártyája, mely sajnos nem túl biztató tendenciát sejtet.

Linus és csapata megépítette ezt az átlagos számítógépet!

Bizony, nem csak mi szeretjük böngészni a Steam weboldalát. Linusék az elmúlt évek során többször is megépítették a statisztikák által felsorolt komponensekből álló számítógépet. A Valve nem minden esetben nevezi meg pontosan a komponenseket. Processzor esetében így az alap órajel és a magszám alapján kellett valamit összeollózni. Az nem is volt kérdés, hogy Intel egység kerül a gépbe, továbbra is elképesztő fölényben vannak CPU fronton. Az így elkészült PC legfőbb komponensei a következőek lettek:

  • Intel B660 chipsetes alaplap
  • Intel i5-12400 processzor, 6 maggal és 12 szállal
  • 16 GB-nyi DDR4 memória, 3200 MHz órajelen, CL16-os időzítéssel
  • A videókártya pedig a fentebb megnevezett GTX 1650 lett, mely papíron visszalépés a szintén már említett GTX 1060 után

Mit tud a gép?

Teljesítmény szempontból nem érdekes a körítés, mint a monitor vagy épp az egér. Linus és csapata az Amazon legjobb és legnépszerűbb ajánlataiból választott, mindenképp érdemes a videóban vetni ezekre is egy pillantást. Az összeállítást és az összeszerelést követően jöhettek a játéktesztek.

A modern címek közül kihagyhatatlan a teljesen ingyenes battle royale cím, a Warzone 2.0. Jól leolvasható, hogy bár a grafikus egység papíron gyengébb, az újgenerációs Intel processzor hatalmas előnyt kovácsol nekünk. Mind 1% FPS, mind pedig átlag FPS szinten javulást olvashatunk le. A régi gép egy négymagos Intel processzorát könnyűszerrel legyőzte a hatmagos újonc.

A Steam toplistáján megtalálhatjuk még a Valve FPS lövöldéjét és MOBA játékát, de a Lost Ark is a legjobb ötben villog a mai napig. Jól látható, hogy a CS:GO kivételével itt is egyértelműen az új PC győz, hiába a gyengébb videókártya. Abban is biztosak lehetünk, hogy szerényebb grafikai beállítások mellett CS:GO-ban is az Intel i5-12400 győzedelmeskedett volna az elmúlt egy év tapasztalata alapján.

Öröm látni, hogy több szinten is fejlődött az elmúlt évekhez képest az „átlagos” számítógép. Ugyanakkor a GPU helycsere tökéletesen bemutatja, hogy mennyire félrement valami a szegmensen belül az elmúlt években. A chiphiány, COVID, bányászat hatásai a mai napig tetten érhető. Remélhetőleg 2023-ban már barátságosabb árakon juthatunk hozzá a videókártyákhoz és a következő év végére már legalább egy RTX modelt találunk az első helyen.

Képek és adatok forrása: YouTube

Ha bővebben is érdekel az átlagos számítógép:

Teljes átrendeződés a piacon? – Ilyen erős egy átlagos PC 2022 végén

 

×