Ezt nézd! - Ezek voltak 2022 legjobb sorozatai a Netflixen, Disney-n, HBO-n és Amazonon

Egyáltalán nem volt könnyű dolgunk 12-re szűkíteni az idei esztendő legjobb sorozatait felvonultató listánkat, de végül csak sikerült. Szerintünk tehát ezek voltak 2022 legeslegjobb, legkiemelkedőbb sorozatai, melyeket legalább egyszer mindenkinek látnia kell.

0
 

Egyáltalán nem volt könnyű dolgunk 12-re szűkíteni az idei esztendő legjobb sorozatait felvonultató listánkat, de végül csak sikerült. Szerintünk tehát ezek voltak 2022 legeslegjobb, legkiemelkedőbb sorozatai, melyeket legalább egyszer mindenkinek látnia kell.

Eufória – 2. évad

Itt nézheted: HBO Max

Az Eufória második évadára meglehetősen sokat, közel 3 évet kellett várni, de a végeredményt látva valószínűleg ezt senki nem nehezményezni. Tinidráma talán még sosem ütött akkorát, mint Sam Levinson zseniális alkotása (ami egyébként egy izraeli sorozat feldolgozása), köszönhetően a fantasztikus színészi alakításoknak, és a briliáns írásnak.

Maude Apatow, Zendaya, Alexa Demie, Jacob Ecordi, Hunter Schafer, Sydney Sweeney, Javon Walton, Angus Cloud itt mutatják meg a világnak csak igazán, hogy miért tartják őket sokan a fiatalabb színészgeneráció legjobbjainak. Az Eufória második évada egy mélyen húsbavágó dráma, mélyen emberi szereplőkkel.

Na és azt mondtam már, hogy a fantasztikus magyar operatőr, Rév Marcell is sokat dolgozott rajta?

The Boys – 3. évad

Itt nézheted: Amazon Prime Video

A The Boys harmadik etapja a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal sem finomkodott, és nagyon csúnyán odamondta a magáét a tömegkultúrának, a társadalomnak, na meg a rágógumi szuperhősfilmeknek is bemutatott egy nagyot. Persze sokaknak nem feltétlenül jön be ez a néha már gore-ba is belekóstoló stílus, de a vérengzés, a brutalitás, vagy a káromkodás sosem öncélú.

A The Boys sokkal inkább egy pszichológiai thriller, mintsem egy trancsírozós görbe tükör a szuperhősös műfajnak. A színészi alakítások egyszerűen fenomenálisak, pedig egyáltalán nem ismert aktorokról beszélünk – leszámítva persze Carl Urbant, akinél csak egyvalaki emelkedik ki jobban. A Hazafit alakító Anthony Starr ugyanis ismét olyat hoz, amitől még a tapéta is lefordul a falról, és bár a színésznek voltak korábban emlékezetes alakításai, legendává ebben a sorozatban válik.

What We Do in the Shadows? – 4. évad

Itt nézheted: HBO Max és Disney+

A ‘What We Do in the Shadows?’ már a negyedik évadát tapossa, és még mindig nem lett belőle akkora siker, mint mondjuk a Wednesday, vagy mondjuk a Stranger Things, ami mélységesen nagy tragédia. A Taika Waititi azonos című vámpíros ál-dokumentarista filmjének spin-off sorozata ugyanis az egyik legjobb fantasy vígjáték, ami valaha készült.

Mindezt a kifejezetten egyedi humorának köszönheti, ami szinte hihetetlen, de a négy évad alatt minőségében egyszer sem adott lejjebb a színvonalából. A remek írás, a zseniális karakterek, és a roppant szórakoztató poénok miatt egy kihagyhatatlan sorozat, amit még azoknak is érdemes elkezdeni, akik nem kifejezetten rajonganak sem a vámpírokért, sem pedig a The Office-féle ál-domumentarista stílusért.

The Sandman – Az álmok fejedelme – 1. évad

Itt nézheted: Netflix

Geek körökben óriási várakozás előzte meg a The Sandman Netflixes premierjét, mivel az alapjául szolgáló 1989–1996 között futott misztikus képregény máig az egyik legnagyobb becsben tartott alkotása Neil Gaiman alkotózseninek. Gaiman a The Sandmannel a képregény műfajának olyan mélységeibe repítette az olvasót, amiről sokan úgy gondolták, csak a könyvek lehetnek képesek.

Az álmok fejedelmének élőszereplős adaptációjának készültébe ezért nagyon szorosan ő is bevonódott, ami a végeredményen is érződött. A The Sandman nemcsak tökéletesen dolgozta fel az alapanyagot, de Gaiman miatt olyan stílussal és tapintható hangulattal bírt, ami a kockákon túl az átlagnéző fejét és figyelmét is elcsavarta. A The Sandman a streaming szolgáltatás egyik saját gyártású sorozata, ami sokkal mélyebb, és sokkal többet mond, mint a kínálatában található tartalmak döntő többsége.

Peaky Blinders – Birmingham Bandái – 6. évad

Itt nézheted: Netflix

A Peaky Blinders 6. és egyben utolsó évada előtt hatalmas feladat és elvárás csúcsosodott, amit már csak a széria legendás híre miatt is lehetetlen feladat volt megugrani. A forgatásokra aztán egy szörnyű tragédia is beárnyékolta, az egyik, a hatodik évad hangsúlyos főszereplője, Helen McCrory drámai hirtelenséggel elhunyt, ezért szinte teljesen újra kellett írni a záróévadot.

Ez pedig csak ímmel-ámmal sikerült, a Peaky első két évadának nagyságához sajnos nem sikerült felérni, de Cillian Murphy, Paul Anderson, Tom Hardy, Sophie Rundle, Finn Cole, Anya Taylor-Joy és Natasha O’Keeffe lehengerlő játéka így is bőven elvitte a hátán a produkciót.

A Birmingham Bandáinak befejező, a gengszterkedést politizálásra cserélő évada önmagához hasonlítva nem egy tökéletes darab, de még így is bőven az átlagszínvonal fölött tornyosul. Annak pedig, aki nem volt elégedett a „lezárással” talán jó hír lehet, hogy Tommy Shelby és családja története nem itt, hanem egy egész estés mozifilmmel ér majd véget.

After Life (Mögöttem az élet) – 3. évad

Itt nézheted: Netflix

A stand-up estjeivel jellemzően nagy port kavaró, amúgy zseniális Ricky Gervais jegyezte After Life, magyarul Mögöttem az élet valójában nem teljesen vígjáték, mivel legalább annyira képes megríkatni az embert, mint megdolgoztatni a rekeszizmokat. Dramedy-nek pedig kár volna csúfolni, annál ugyanis jóval többről van szó.

A sorozat központi eleme a gyász feldolgozása és annak folyamatai, de nagyon fontos téma a depresszió és a mentális betegségek is. Az After Life egy végtelenül kettős sorozat: az egyik pillanatban elképesztően zseniális módokon képes megnevettetni a nézőt, egy pillanattal később pedig úgy ríkatja meg, mint mozgóképes alkotás még soha.

Ricky Gervais ebben a sorozatban nemcsak a nevetőizmainkkal, hanem az érzéseinkkel is játszadozik. Nagyon magasról hagyja az embert alázuhanni az érzések tengerébe, hogy aztán újra és újra megismételje azt. A Mögöttem az élet az egyik legjobb dolog, amit a Netflixen találhatsz, ami 2022-ben egy elképesztően érzelmes 3. évaddal búcsúzott a nézőktől.

Barry – 3. évad

Itt nézheted: HBO Max

A Barry az HBO egyik legméltatlanabbul alulnézett sorozata, pedig a vállalat és az HBO Max egyik legjobb tartalma. A történet középpontjában egy bérgyilkosnak állt exkatona áll, akinek legnagyobb álma, hogy színésszé váljon. Ez azonban csak a felszín, és bár a Barry elképesztően vicces jelenetekkel és helyzetekkel van teletömve, valójában egy kőkemény, többfrontos karakterdrámát láthatunk kibontakozni.

Míg az első két etap inkább a vígjátékos elemeket helyezte előtérbe, addig a harmadik felvonás már jóval drámaibb, sötétebb és szomorúbb hangulatot üt meg. Bill Hader, Henry Winkler, Stephen Root, de legfőképp Anthony Carrigan élete alakítását hozza, amellyel a Barry az egyik legjobb HBO-s történetté válik, amihez szerencsénk volt 2022-ben. ÉS igen, úgy gondolom, még a Sárkányok házánál is jobb volt – kövezzen meg érte bárki.

Ozark – 4. évad

Itt nézheted: Netflix

Az Ozark negyedik évada előtt hasonlóan nehéz helyzet előtt állt, mint a Peaky Blinders, Jason Bateman sorozata ugyanis ezzel a végéhez ért. De ahogyan Cillian Murphy sorozata, úgy az Orazk sem tudta maradéktalanul beteljesíteni a vállalásait, igaz, még így is teljesen biztosak lehetünk benne, hogy 10 év múltán is a valaha készült legjobb alkotások között fogjuk emlegetni.

A lezárás kissé kapkodott, kicsit csapongott, és sok szálat is túlságosan megúszósan varrt el. A színészi játék azonban mindenért kárpótolt: Jason Bateman örömmel adta át a rivaldafényt Laura Linney és Julia Garner párosnak, akiket még akkor is degradálnánk, ha lehengerlőnek neveznénk. Nem is csoda, hogy mindkettejüket valamennyi neves díjra jelölték, mint legjobb női szereplők.

As We See It – 1. évad

Itt nézheted: Amazon Prime Video

Az Amazon As We See It című sorozatáról a magyar sajtóban szinte alig, de inkább semmit sem találni, pedig műfajában és mondanivalójában, de még a megvalósításában sem találnánk még egy hozzá foghatót. A történet három spektrumzavaros (autista) lakótárs életét és mindennapi megküzdéseit mutatja be, a lehető legvalóságosabb módon. Ezt úgy kell érteni, ahogy: a színészek maguk is autisták, akik a sorozatban látott hasonló problémákkal küszködnek.

Harrison egy végtelenül kedves és imádnivaló ember, akinek az elmagányosodás és a vele szemben támasztott előítéletek okoznak problámákat. Violet hiába egy felnőtt nő, a környezetében mindenki kislányként kezeli, pedig a legnagyobb vágya, hogy valaki végre az érett nőt lássa meg benne. Jack pedig bár kimagaslóan okos és funkcionális, olyannyira nehezen mennek neki a szociális tevékenységek, mint például a kommonikáció, hogy az sokszor a megélhetésébe kerül.

Az As We See It a témában valaha készült legjobb, legemberibb és legérzékenyebb alkotás, amit nemhogy mindenkinek látnia KELL, de jobb helyeken, edukatív jelleggel iskolákban kellene vetíteni. De jól sejted: nem sokan nézték, így az Amazon egyetlen évad után elkaszálta. Szerencsénkre az alkotók gondoltak erre, így a szezont – úgy a sorozatot – egy igen szép és kerek résszel zárták le.

Végtelen Matrjoska – 2. évad

Itt nézheted: Netflix

Amy Poehler, Natasha Lyonne és Leslye Headland dolga egyáltalán nem volt egyszerű, amikor elhatározták, folytatják 2019 egyik legjobb meglepetéssorozatának, a magyarul Végtelen Matrjoskának a szép ívet bejárt, egyébként tökéletesen lezárt történetét.

Három évvel később azonban egy hasonlóan tökéletes második évadot dobtak fel nagy csendben a Netflixre, ami bár zajos sikert nem aratott, mégis 2022 legjobbjai között van a helye. A Végtelen Matrjoska második évada ugyanis nem egy szolgai ismétlése volt a receptnek, hanem mert teljesen új vizekre evezni, ezúttal az időhurkot egy kis időutazással kiegészítve.

A részben Budapesten forgatott évadot akár Orvos-Tóth Noémi is jegyezhette volna, amely nagyrészt a feldolgozatlan, a szülők által átörökített traumák körül bonyolódik. A Végtelen Matrjoska első blikkre egy átlagos misztikus sorozatnak tűnhet, valójában azonban még a Stranger Things-nél is sokkalta mélyebb, és sokkal több mondanivalót sikerült beleszuszakolni, mint a legtöbb, tömegek által istenített sikersorozatba.

The Bear – 1. évad

Itt nézheted: Disney+

Ha dramedy-ről van szó, akkor az FX egyszerűen képtelen hibázni: a The Bear a második címük, amit bártan felrakhatunk a legjobb sorozatokat tömörítő listára – és a legtöbb hasonló összesítőben szinte biztosan meg is fogsz találni. Nyilván nem véletlenül.

A The Bear már-már tipikus konyhai szitkom is lehetne, amin még Gordon Ramsey is el tudna mosolyodni néha, csakhogy itt kőkemény karakterdrámáknak, és főleg annak lehetünk a szemtanúi. Mindezt a kifejezetten klausztrofób érzést keltő operatőri munka, és a hús-vér embereket hozó világbajnok színészi munka, és a konyhai szuperrealisztikusság koronáz meg.

A The Bear az év egyik legjobb eredeti sorozata, ami olyan realisztikussággal, de közben viccesen mutatja meg a konyhai munka valóságát, mint ezelőtt soha semmi. Jeremy Allen White-ot pedig külön meg ki kell emelni, őt ugyanis a Szégyentelenek óta nem láthattunk ilyen elképesztő magasságokban. Meg is dolgozott érte rendesen, szóval valaki adjon már neki egy díjat végre!

Rick és Morty – 6. évad

Itt nézheted: HBO Max 

Mit is mondhatnék a világ mára már legnépszerűbb felnőtteknek szóló animációs sorozatáról, minthogy a hatodik évaddal sem veszített a lendületéből és a mélységeiből. A Rick és Morty még mindig a Föld egyik legjobb animációs szériája, ami meglepő módon a hatodik nekifutásra egy jottányival sem lett rosszabb.

A lista végére érve minden bizonnyal nagyon sokan csodálkoznak, hogy ez, meg az, amaz és emez a sorozat vajon miért nem került fel?!

Nos, ebbe a közepesen szubjektív listába csak ennyi remek, de mindenképp kiemelendő sorozat fért csak bele, ami természetesen a többi, vagy épp a te kedvenced érdemeiből egy fikarcnyit sem vesz el. De elárulom, hogy szerencsére egyáltalán nem volt könnyű dolgom „csak” 12 alkotásra szűkíteni a nagyjából 20-25 kiváló sorozatról induló vázlatom. Szerencsére, hiszen ez azt jelenti, hogy 2022-ben is töménytelen remek széria közül csemegézhettünk.

Így már csak azt tudjuk remélni, hogy 2023 is hasonlóan gazdag esztendő lesz, és bár nagyon valószínű, hogy a fenti lista legtöbbje jövőre még nem fog folytatódni, de más, hasonló minőségű tartalmakkal azért el fogjuk tudni feledtetni a hiányukat.

Na és neked melyik volt a kedvenc 2022-es sorozatod?

Arat a Stranger Things és a House of the Dragon – ŐK 2022 legfelkapottabb sztárjai!

 

×