Döbbenetes tragédia történt az Avatar: a víz útja vetítésén, és bár maga a mozi aligha tehető felelőssé, tanulsággal jócskán szolgál az eset.

Lehet, hogy idővel figyelmeztetéseket kell kiírni a nagy képsűrűségű, háromdimenziós filmvetítések előtt, hogy bizonyos krónikus betegségekkel küzdő nézők inkább hagyják ki az élményt, nehogy baj legyen. Az Avatar új része állítólag annyira realisztikus és olyan képi részletességgel mutatja be a nem is létező Pandorát, hogy az mind az érzelmekre, mind pedig az agy képfeldolgozásért felelős területeire nézve megterhelő lehet.

Forrás: 20th Century Studios

Talán ezt nem bírta egy indiai néző, Lakshmireddy Srinu szíve – feltételezi a Gaming Bible. A férfi az öccsével érkezett a vetítésre, így a mellette ülő rokon még időben is észlelte a rosszullétet, és riasztotta a mozi személyzetét, majd a mentőket – sajnos mindhiába. Srinu a film közepén kapott szívrohamot. A kiérkező mentők a legközelebbi kórházig száguldottak vele, de ott már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Forrás: 20th Century Studios

A cikk emlékeztet: itt egy technológiailag rendkívül fejlett filmről van szó, és még olyan mozikban is rosszulléteket okozott, amelyekben nem nagy képkockasűrűséggel (24 helyett 48) vetítették.

„A krónikus szívproblémákkal küzdő emberek hirtelen halált halhatnak extrém stressz hatására. Ennek oka egy koszorúerekben lévő plakk felszakadása lehet, vagy az, hogy az izgalom aritmiát okoz”

magyarázta a Hindustan Times-nek az eset kapcsán Dr. Pradeep Kumar. A kardiológus gyorsan leszögezte, hogy a film ettől még nem hordoz halálos veszélyt, viszont tény, hogy bizonyos fokú szívelégtelenségekkel kockázatos kitenni magunkat, akár egy sportmérkőzés izgalmának, akár egy nagyobb érzelmi hullámvasútnak – mint amilyet ez a film is okoz.

Az utóbbi évek legdurvább kaszabolós horrorjáról nem is beszélve:

Beájulnak a nézők ettől az új horrortól: mentőt is kellett hívni a moziba!

 

×