A Google Chrome messze híres a falánkságáról, és csak falja és falja a memóriát, most azonban komoly diéátara fogják.

Megtörik a hagyomány, vége a mémelések és csúfolódásnak, új korszak kezdődik a Google Chrome életében. A piacvezető, de hírhedten memóriazabáló böngésző ugyanis olyan funkciót kap, amellyel hosszú évek után tulajdonképpen megoldják végre a program egyik legnagyobb hibáját.

A Google ugyanis bejelentette, hogy hamarosan bevezetnek két újdonságot Windows, macOS és ChromeOS rendszereken: a Memóriakímélő és az Energiakímélő funkciókat.

A Google szerint a Memóriakímélő funkció 40 százaléknyi memóriát is megspórolhat a felhasználónak úgy, hogy az üresjáratban lévő háttérfüleket kitakarítja a RAM-ból. Ezek után az inaktív lapok újra betöltődnek, amikor szükség van rájuk, viszont ez a lapok állapotának és az azokon végzett munkafolyamatok elvesztésével járhat. Szerencsére ez a funkció tetszés szerint bármikor be- és kikapcsolható.

Az Energiakímélő mód ennél jóval automatikusabban fog működni, ami azonnal aktiválódik, amint a laptop akkumulátorának szintje eléri a 20 százalékot. Ez a funkció szintén kikapcsolható, viszont nem ajánlott mert tényleg nagyon hasznos, mivel a különböző nem kritikus háttértevékenységek és különböző vizuális effektek-animációk korlátozásával sokat dobhat az akksi üzemidején.

A két funkciót a Google a következő néhány hét során világszerte minden felhasználójánál bevezeti, melyekkel a böngésző URL-sávjában, illetve a beállítások között ismerhetünk majd meg alaposabban.

Kép: Ars Technica

Ezt is olvasd el:

10 perc alatt 0-ról 100-ra? – Ennél a 8 mobilnál semmit nem töltesz gyorsabban

×