Vajon tényleg igaz? Valóban sugároznak a mobiltelefonok? És ha igen, akkor milyen mértékben? Veszélyben vagyok a mobilom mellett?

Év elején kutatók egy csoportja azzal a rémületes hírrel lepte meg a világ népeit, hogy a túlzott mobilhasználat bizony nagyon káros lehet az emberi szervezetre. A tanulmányukban ugyan elvetették a rákos megbetegedéseket, de szerintük más súlyos problémákkal, mint például a demenciával és Alzheimer-kórral összefüggésbe hozhatók a készülékek által kibocsátott sugárzás.

Ezen az egyetlen tanulmányon túl azonban még senki és semmi nem támasztotta alá ezt a tézist, így további kutatásokig mindenképp érdemes erős fenntartásokkal kezelni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden, ami benne szerepel szemenszedett butaság volna. A mobiltelefonok valóban bocsátanak ki sugárzást, melyek hatásait jelenleg is szakértők tucatjai vizsgáltnak – eddig kifejezetten megnyugtató eredményekkel.

De mit kell tudni a mobilok sugárzásáról? Most akkor veszélyben vagyok, vagy sem?

Az 1986-os csernobili atomkatasztrófa óta a köznyelvben, a laikus átlagember szintjén a sugárzás szó különösen negatív konnotációval bír. Pedig valójában szinte minden bocsát ki valamiféle sugárzást:

„A természetben előforduló radioaktív anyagok jelen vannak a földkéregben, otthonaink, iskoláink és irodáink padlójában és falaiban, valamint az általunk fogyasztott és megivott élelmiszerekben. A levegőben, amelyet belélegzünk, radioaktív gázok vannak. Saját testünk – izmaink, csontjaink és szöveteink – tartalmaznak természetesen előforduló radioaktív elemeket.” – olvasható a Nemzetközi Atomenergetikai Központ oldalán.

Tehát nem minden sugárzás káros az emberre vagy a természetre nézve. De ezekből is többfélét különböztetünk meg, mivel a sugárzás kifejezés egy nagyon tág fogalom, amely olyan dolgokat foglal magába, mint a fény és a rádióhullámok. Az emberi szervezetre közvetlen hatással az ionizáló sugárzás lehet, mivel ez áthalat az anyagon, melyet így feltölthet elektromossággal vagy akár ionizálhatja azt. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy akár befolyásolhatja a normális biológiai folyamatokat.

A mobiltelefonok az elektromágneses spektrum rádiófrekvenciás tartományában bocsátanak ki sugárzást, melyekről elsősorban azt kell tudni, hogy a spektrum nem ionizáló, azaz alacsony frekvenciájú és alacsony energiájú tartományába tartoznak.

Ez azt jelenti, hogy a kibocsátott energia annyira alacsony, hogy az semmilyen formában nem képes károsítani a DNS-t. Nem, még az 5G sem!

Ettől ne ijedjen meg senki, de a rádiófrekvenciás sugárzást az emberi test elnyeli. Ennek viszont egyetlen ismert hatása van csak: a test felmelegszik azokon a részeken, ahol a telefont tartjuk. Ezért érezzük néha azt, mintha felmelegedne a zsebünkben a mobil. Ez viszont semmilyen elváltozást vagy sérülést nem okoz, ahogyan összességében a rádiófrekvenciás sugárzásnak sincs más, egyértelműen megállapított veszélyes egészségügyi hatása.

Oké, hogy rádióizémizé, de pontosan mennyire sugároznak a mobilok?

Szerencsére senkinek nem kell a papírcsákóért vagy az ólommellényért kapnia, ugyanis a mobiltelefonok elenyésző mértékben bocsátanak ki sugárzást. Arra viszont nincsen egzakt, mindenre alkalmazható pontos válasz, hogy mennyit. Ennek nagyon egyszerű oka van: minden mobil más-más mértékű sugárzást bocsát ki. Van, amelyik kevesebbet, van amelyik többet, de még a gyártókon belül is akadnak óriási különbségek az értékekben.

Ennek mérőegysége az SAR, vagyis a specifikus abszorpciós ráta, másik nevén a fajlagos elnyelési ráta, ami a mobilkészülék használata során a test által elnyelt elektromágneses energia mennyiségét jelöli. 

Az SAR-értékeket a fülnél – azaz telefonálás közben, illetve a testnél – vagyis a zsebben tartva szokás megállapítani, így a gyártók két értéket is megadhatnak a készülékeikre. Fontos azonban tudni, hogy ők sem játszhatnak ezzel a végtelenségig, az EU-ban ugyanis szigorúan 2 watt/kilogrammban állapította meg a legtöbb jelet elnyelő szövet 10 grammjára vetítve.

A német Szövetségi Sugárvédelmi Hivatal által gyűjtött adatok alapján a fülnél mért legnagyobb sugárzási mértékkel az az LG két telefonja: az 510W és a G512 bír. Mindkettőnél határközeli 1,94-es értékeket mértek. Szerencsére ilyen készülékeket már aligha használ bárki is, hiszen ezek a gyártó még kinyithatós, nem okostelefonjai, amiket már nagyon-nagyon régóta nem árulnak, de használtan is nehéz szerezni belőlük. A testnél mért legmagasabb SAR-aránnyal pedig a Medion S5004-es rendelkezik (1,92), de hivatalosan ezt a telefont sem lehet már kapni.

A Visualcapitalist azonban volt olyan jófej, és csinált egy menő képet azokról a kütyükről, melyek a legmagasabb értékekkel büszkélkednek, és valószínűleg milliók használhatják – azaz kereskedelmi forgalomban kaphatóak.

A portál szerint jelenlegi legmagasabb fülnél mért sugárzással a Motorola Edge rendelkezik, amelynek az SAR-értéke 1,79 watt/kilogramm. De a top10-es listában bőven találunk még más népszerű mobilokat, mint például a ZTE Axon 11-et, a Google Pixel 3-at és az XL-t, de akadnak Sony, Oppo és One Plus telefonok is.

Smartphones with the lowest level of radiation

És melyik a legkevésbé sugárzó okostelefon?

Nos, ezen a listán is elég vegyes az a felvágott. A legkisebb sugárzási mértéket a 2019-es ZTE Blade V10-nél állapították meg, de az LG, a Motorola, a Sony, és a Huawei is képviselteti magát a listán. A legkevésbé sugárzó telefonokat gyártó vállalatnak azonban a Samsung bizonyult, aminek négy mobilja is kitűnőre vizsgázott a sugárzásteszten.

Smartphones with the highest level of radiation

De még egyszer nagyon fontos kiemelni, hogy a fenti okok miatt még a leginkább sugárzó készülékek sem károsak az emberi szervezetre – csupán jobban felmelegítik a lábat egy hidegebb téli napon. Mindenesetre, akinek fontos szempont a rádiófrekvenciás sugárzás lehető legalacsonyabban tartása, annak érdemes lehet ezeket a termékeket választania, esetleg vásárlás előtt SAR-specifikus teszteket olvasnia a szimpatikus termékről.

források: CDC, IAEA, Visualcapitalist, BFS, NIH

Ezt is érdemes elolvasnod:

Jó-e a depresszióra a videojáték? – Egy klinikai szakpszichológus válaszol

 

×