A Tim Burton-féle Wednesday első évada akkora gigantikus siker lett, hogy már most garantálhatjuk a második etapot.

Kifejezetten érdekesnek találom a Wednesday-t kiveséző írásokat és videós kritikákat, melyekben jellemzően Barry Sonnenfeld filmjeiben látott galád családhoz viszonyítják az újragondolt Addamséket. Lévén az is csak egy adaptáció, ami Charles Addams amerikai karikaturista amúgy összefüggéstelen képregényein alapul, amelyből nem mellesleg 1964-ben előbb egy tévésorozat, majd a 70-es években még egy rajzfilm is készült.

Az Addams família különböző verziói nem folytatólagosak voltak, azaz nem kapcsolódtak egymáshoz, mindegyik a maga nemén próbálta értelmezni a karikaturista által lefektetett alapokat, amelyek minden esetben ugyanazokon a lábakon álltak. Az Addamsék mindig az adott korszak szatirikus ábrázolásai voltak, olyan alakok, akik általában szöges ellentétei az őket körülvevő világnak. Persze a gótikus és a morbid megközelítés mindig is jelen volt, és a karakterek sem tértek el különösen, mégis, mindegyik valamilyen másik Addams Family-t mutatott be.

Így tehát teljesen okafogyott az 1990-es években bemutatott Addams Family-hez hasonlítani a Netflix és Tim Burton-féle feldolgozást, ami ugyancsak a saját lábain próbál meg magának utat törni a nézők sorai közt. Sőt, a rutinos gót, Burton bácsi (aki amúgy már 90-ben bejelentkezett az Addamsékért) nem a hagyományos, sokszor elsütött koncepcióhoz nyúlt vissza, hanem a komplett család helyett inkább a legidősebb csemetét, Wednesday-t tette meg főszereplőnek, aki egy Roxfort/Xavier-féle speciális bentlakásos suliba költözik.

A recept pedig működik, hiszen nemcsak egy mesteri sorozat született, de a nézők is rákaptak.

A címszereplőt alakító Jenna Ortega azonnal rabul ejtette a közönséget. A fiatal színésznő hatalmas alázattal és háttérismerettel bújt a Christina Riccivel világhírűvé vált karakter bőrébe, de a többi színészre és szereplőre sem lehet egyetlen árva szavunk sem: mindenki jól megírt, fantáziadús személyiséggel bír, akiket a lehető legjobban kiválasztott színészek alakítanak. A történet alapvetően egy misztikus krimi, ami mostanság bár elég népszerű, kissé elcsépelt is talán, mégis az utolsó percig képes lekötni és meglepni a nézőt.

Nem túlzás, ha azt mondom, hogy a Wednesday a valaha készült egyik legjobb Addams Family-adaptáció, ami még a Stranger Things-et is lenyomta.

Bizony! Úgy fest a dolog, hogy a Wednesday jelenleg a Netflix legnagyobb sikere, ami az idei nézettségi rekordert, a szent tehén Stranger Things negyedik évadát is lekörözte az első hetében. A Netflix szerint a Wednesday 341,2 millió órányi nézettséget produkált az első hét napban, amivel a világ 81 országában lett a legnépszerűbb sorozat – szemben a ST4 335 millió órányi, szintúgy irdatlan magas megtekintési számával.

Ezzel ugyan elmarad az örökös no1-től, az 571,76 millió órányi nézettséggel kacérkodó Squid Games-től, de garantálhatja az évadzáróban szemtelenül belengetett második évad elkészültét. Ennek persze nem csak az első heti kimagasló eredmény a feltétele: egy ideig tartania is kell az elsőséget, de tekintve, hogy a decemberi érkezők között nem különösebben lesz említésre méltó ellenfele, talán már ezt is behúzhatjuk neki.

Fun fact: már csak azért is biztosak lehetünk a Wednesday folytatásában, mert a Dahmer-sztori az első hetében 196 milliós nézettséget hozott, és összesen három hétig volt listavezető. Az igaz történeten alapuló pszichológiai horror-thriller pedig annak ellenére második évadot kap, hogy teljes egészében feldolgozta az eseményeket.

Így néz ki valójában az új Wednesday Addams – Jenna Ortega galéria

 

×