Az Apple minden téren fejlesztené az operációs rendszereit.

Az Apple az elmúlt időszakban már több béta verziót is kiadott az iOS, iPadOS 16.2-es verziójából. Az iparági elemzők megjelenési dátumnak 2022 decemberét jelölték meg korábban, mely úgy tűnik, hogy stimmelhet is. Az operációs rendszer legújabb verziója több újdonsággal és fejlesztéssel gyarapítja az almás készülékeket, a motorháztető alatt is lesznek fontos változások. Könnyen lehet, hogy a lista még nem teljes, ám összegyűjtöttük, hogy a jelenlegi béta alapján miért lehet kihagyhatatlan frissítés a 16.2-es verzió.

Nézzük is az iOS – iPadOS 16.2 legfontosabb újításait!

iOS Security Response frissítés

A funkciót már korábban, az iOS 16 esetén is kiemelte az Apple, ám az első ilyen jellegű frissítést a 16.2-es béta verzióban tesztelték. Az Apple Rapid Security Response-nak nevezte el az iOS 16-ban debütáló funkciót, mely megkönnyíti és meggyorsítja a biztonsági csomagok eljuttatását a felhasználók telefonjaira.

Ezek a javítások alapértelmezetten észrevétlenül települnek az iPhone-okra, anélkül, hogy teljes iOS frissítést kelljen futtatni. Az Apple annyira bízik ebben a több ágas frissíti rendszerben, hogy a MacOS Ventura asztali operációs rendszerükben is debütálni fog ez a megoldás. Jól látható, hogy az Apple-nek továbbra is fontos a biztonság, ám azt azért kijelenthetjük, hogy eddig sem panaszkodhattak az almás készülékek tulajdonosai ilyen téren

Freeform alkalmazás

Az Apple egy virtuális, gyakorlatilag végtelen vásznat adna a felhasználók kezébe. A közös munkát egyszerűsítené le a cég, több felhasználó jegyzetehelhetne, ötletelhetne egy időben a Freeform alkalmazásban. Ha ez még nem lenne elég, akkor FaceTime videóhívást is bevethetnek a résztvevő felek a közvetlenebb kommunikáció érdekében. IOS-en, iPadOS-en és még Mac-en is elérhető lesz az újdonság, a legjobban talán a táblagépek tulajdonosai tudják majd kihasználni.

Home applikáció – Matter támogatás

 

Az Apple fontos lépésre szánta el magát az Otthon alkalmazást illetően. Korábban csak a méregdrága, Apple Homekit hitelesített eszközöket vezérelhettük az almás kütyükön, ám ez nemsokára megváltozhat. Megérkezik a Matter támogatás, melynek köszönhetően korábban nem támogatott, Wi-Fi és BT okoseszközök is vezérelhetőek lesznek. Kétoldalú a történet, hiszen az okoseszközök gyártóinak is frissíteniük kell a kütyük firmware-ét, ám remélhetőleg ez nem okozhat majd gondot.

Továbbfejlesztett Live Activities

Az Apple több szinten is javít a nem is olyan rég debütált Live Activities funkción. A jelenlegi támogatás meglehetősen szegényes, a felhasználók jelentős része maximum zenehallgatás közben találkozik a Lock Screenen és Dynamic Islanden megjelenő információkkal. A jövőben követhetjük sportmérkőzések eredményeit, az Uber vagy épp ételrendelésünk érkezését is.

Két új, hasznos Widget

A Lock Screent szintén személyre szabhatjuk az iOS 16 megjelenése óta. Extra widgetek telepítésére is lehetőségünk van az AppStore-ból. Úgy tűnik, hogy az Apple a gyári megoldásokat is folyamatosan fejleszti, két új lehetőséget is kipakolhatunk a képernyőre. Az egyik a Sleep, míg a másik a Medications nevet viseli. Előbbivel értelemszerűen az alvásunkról kaphatunk extra információkat, míg az utóbbival a rendszeresen szedett gyógyszereink beszedésére figyelmeztethet minket a telefonunk.

Az iOS 16.2 várhatóan december közepén érkezik meg az Apple készülékekre. A funkciók tárháza addig tovább bővülhet, ám a fő funkciókat tekintve a fenti repertoárra készülhetünk. Jól látható, hogy az Apple a szórakozásra, a rendszerbiztonságra, az egészségünkre és a minél egyszerűbb okosotthon integrációra is egyaránt figyelmet szentel. 

Ennek azonban komoly ára van:

Nagyon drága lehet majd az iPhone 15

Elindult új webshopunk, nézz szét te is!

×