Több mint 50 weboldal kínálja letöltésre a fertőzött változatot.

Az elmúlt években számos alkalommal megemlítettük az MSI Afterburner nevét a bejegyzéseinkben. Nem véletlenül, hiszen igazi minden-az-egyben alkalmazás a PC-s közösség számára. Tuningolhatjuk vele videókártyánkat, de ha szeretnénk, akkor csak szimplán monitorozza számítógépünk alkatrészeinek állapotát, hőmérsékletét vagy épp videót rögzít. Éppen ezért kihagyhatatlan eleme a PC rajongók repertoárjának, szinte mindegyik gamer számítógépen megtalálható.

Éppen ezért is volt érdekes, hogy az elmúlt időszakban egyre több bejelentés érkezett a programmal kapcsolatban. Sokan arra lettek figyelmesek, hogy egy idő után ijesztően sok erőforrást emészt fel a gépen, miközben ezt semmi nem indokolná. Szerencsére a Cyble Intelligence and Research Lab kutatói hamar rájöttek, hogy mi okozhatja a rengeteg panaszt.

Több mint 50 weboldal „kamu”, vírussal fertőzött változatot dob fel letöltésre!

Hamar kiderült tehát, hogy az eredeti programmal nincs semmilyen probléma, ez már nem rossz kezdés. A rosszakarók azonban olyan szinten bombázták a Google kereséseket, hogy a közel 50 kamu weboldal közül szinte mindig feldobott párat találatként. Az ártatlan felhasználók pedig innen töltötték le a fertőzött variánsokat. A program teljesen úgy működik, mint az eredeti, ám 60 perc után egy XMR bányász- és kémprogramot indít el a háttérben. Ez jelentősen le tudja terhelni a CPU és GPU egységeket, miközben értékes adatokat is ellophat a számítógépről. Szerencsére teljesen elkerülhető a probléma, ha a hivatalos weboldalon keresztül próbáljuk letölteni a segédprogramot. Érdemes mindig körültekintően átvizsgálni a domaint, mielőtt letöltenénk egy-egy fájlt.

Kiderült, mikor jelenhet meg legkorábban a PlayStation 6

Elindult új webshopunk, nézz szét te is!

×