A legutóbbi Facebook szivárgást ezúttal a népszerű üzenetküldő alkalmazás követte.

A Cybernews csapata szúrta ki, hogy az egyik ismert “hacker” fórumra meglehetősen érdekes bejegyzés került fel a napokban. A november 16-án publikált poszt azt állította, hogy egy friss, 2022-es, közel 500 millió telefonszámot tartalmazó adatbázist kínálnak eladásra. A forrást az első pillanatban nem is lehetett tudni, ám hamar kiderült, hogy a WhatsApp alkalmazást törték fel a betolakodók.

Az adatbázis valóban hatalmas méretű, legalább 84 ország telefonszámai közül válogathatnak a potenciális vevők. 45 millió egyiptomi, 35 millió olasz vagy épp 10 millió orosz felhasználó is áldozatul esett az adatlopásnak. A HVG információi alapján közel négyszázezer hazai telefonszám is megtalálható a listában. A CyberNews részletesen is kielemezte a posztot és a publikált fájlok egy részét, a vizsgálatuk alapján hiteles és valódi adatbázisról van szó.

Félnünk kell?

A jelenlegi információk alapján a kiszivárgott adatok “csupán” a telefonszámokat tartalmazzák, jelszavakat vagy érzékenyebb adatokat nem. Természetesen így is aggasztó a feltörés ténye, hiszen a telefonszámokat később marketingcélokra, vagy célzott scam SMS-ek kiküldésére is használhatják.

A Meta egyelőre nem kommentálta az esetet, ám azt sem szabad elfelejtenünk, hogy nem is olyan rég, szintén hasonló Facebook szivárgás került fel kétes fórumokra. A WhatsApp körülbelül kétmilliárd aktív felhasználóval rendelkezik világszerte, így különösen fontos lehet a potenciális sebezhetőség befoltozása.

Játékfinálék, amiket soha senki sem látott – és egy, ami tényleg VÉGTELEN!

Elindult új webshopunk, nézz szét te is!

blank

blank
shop.leet.hu
shop.leet.hu

Kacsolódó cikkek

×
blank