Kínában hosszú évek óta küzdenek azért, hogy a gyerekek körében terjedő játékfüggőséget kezeljék. Elvileg most megoldották a problémát.

Sokat írtunk már nektek arról, hogy milyen sanyarú a kínai gamerek élete. Még azoké is, akik tulajdonképpen nem játékfüggők, csak egy kis szórakozásra vágynak. Hogy kontextusba helyezzük: Kína valóban hosszú évek óta küzd a játékfüggőséggel, ami miatt valóban életek mennek tönkre. Egyes gyerekek ugyanis tényleg semmi mást nem csinálnak, csakis játszanak. Néhány éve arról is hallani lehetett, hogy igen szigorú katonai tábor jött létre, ahol leszoktatják a fiatalokat a játékokról. Tavaly pedig mindenki kiakadt, amikor kiderült: jelentősen csökkentik a 18 éven aluliak játékidejét: heti pár órára.

Persze amióta léteznek játékok, azóta aggódnak a szülők, tanárok és az politikai vezetők, hogy a játékok rosszak, erőszakossá- és függővé tesznek. Közben számos kutatás igyekszik bizonyítani az ellenkezőjét, de amikor a média rossz színben tüntet fel egy játékot, a közvélemény mindig a gamerek ellen fordul.

Szóval Kínában is általános problémáról beszélhetünk, legalábbis az biztos, hogy a kínai államvezetés igen komolyan veszi az ügyet, és mindent megtesznek a játékfüggőség ellen. Most azonban a kínai Játékkiadók Szövetségének Bizottsága azt állítja, hogy

„megoldotta” a kiskorúak játékfüggőségét.

Tavaly augusztus óta az országban szigorú szabályozásokkal igyekeznek visszaszorítani a fiatalok videojátékokkal töltött idejét. Bevezették például, hogy a gyerekek pénteken, szombaton és vasárnap játszhassanak csak egy órát.

A GPC adatai szerint úgy tűnik, hogy ez talán bevált: a kiskorúak 75%-a heti három óránál kevesebbet játszott videojátékokkal. Mivel ebben a Tencent is nagy szerepet játszott (például egy óra után letiltotta a játékokat az adott napon) a bizottság ki is emelte a céget a „figyelemre méltó eredményért”. Ezek szerint a tiltással nem csak azt sikerült elérni, hogy a kiskorúak ne tudjanak játszani, de ezek szerint ezzel megszűnt a játékfüggőség is. Végülis logikus: ha elveszed a játékot, nem lehet függő a gyerek. Nem?

A Kotaku szerint ennek fényében előfordulhat, hogy enyhítenek a korlátozások, de ez egyáltalán nem biztos. És persze azt sem tudjuk, hogy a fiatalok Kínában hány esetben kerülik meg a szabályozást, ilyen-olyan eszközökkel. Ők bizonyára nincsenek benne a statisztikában.

Te mit szólnál, ha nálunk is csak heti 3 órát lehetne játszani?

Ezt láttad már?

Ha még mindig fáj Trianon, akkor egy magyar FPS-ben megbosszulhatod

 

Elindult új webshopunk, nézz szét te is!

×