Egy kutatásban azt vizsgálták, hogy melyik a világ legfrusztrálóbb videojátéka, ami egészen meglepő eredményekkel zárult.

Bármennyire is kikapcsoló, feltöltő, vagy épp feszültséglevezető szabadidős szórakozás a videojáték, az szinte biztos, hogy mindenki felhúzta már magát egy-egy játék során.

Ennek nyilván nagyon sok oka lehet, például ha egy nehezebb ellenfelet sehogysem tudunk legyőzni, nem jövünk rá egy feladványra, vagy sok-sok más mellett, ha egy kompetitív játékban folyamatosan kikapunk. Az ilyen helyzetek pedig különösen frusztrálók tudnak lenni.

Most azonban az is kiderült, hogy melyik a világ legidegesítőbb játéka, amin garantált az idegbaj.

A 24.hu szúrta ki a BonusFinder 2020-as tanulmányát, amelyben 14 aktív játékost figyeltek egy pulzusmérővel. A résztvevőknek 16 messze hírhedten bosszantó játékkal kellett játszaniuk ellenőrzött körülmények között legalább 30 percet, miközben a pulzusszámukat folyamatosan profilozták. A pulzusszám-emelkedés pedig nem hazudott, így a tesztek során végre kiderült,

hogy a világ legfrusztrálóbb, legstresszesebb videojátéka az erőszakmentes, családbarát Mario Kart.

A játékosoknak átlagosan 21 BPM-mel nőtt meg csak az első fél óra után a pulzusszáma Mario Kartozás közben, ami 32,81%-os növekedést jelent a csoport átlag 64 BPM-es nyugalmi állapotához képest. A tanulmány szerzői szerint ez egy enyhe, közepes tempójú sétának felelne meg, azaz akkor ugrik meg ennyire az ember pulzusa.

A Mario Kart után a dobogó második fokára a népszerű focis játék, a FIFA állhat, ami 30 perc alatt 20 BPM-mel dobta meg a játékosok pulzusát. Ezt követi a Call of Duty, a Dark Souls, majd a Fortnite, melyek 26-29%-kal pumpálták feljebb az átlagosnak számító pulzusszámot.

video game study

Ez a szám viszont csak az átlagos stresszszintet mutatják, nem pedig a maximumot. Egy Battle Royale-ban például az átlagosnál jóval magasabb lehet a maximum, amikor a játékos az utolsók között várja a meccs végét, vagy amikor egy egyjátékos kampányban egy boss ellen kell küzdeni. De szerencsére ezt is megmérték, így tudjuk,

hogy a legfeszültebb pillanatokat a Dark Souls III Darkeater Midir bossja szolgáltatja, ami ellen a résztvevők pulzusszáma 127 BPM-ig emelkedett.

Az viszont némileg meglepő, hogy ezen a listán nem a FIFA, a Fortnite, vagy a CoD, hanem a Fall Guys áll a második helyen. Nem tudom ez mennyire jó hír, de legalább most már tudományosan megalapozott lábakon áll az a tézis, miszerint a Mario Kart barátságokat és családokat tesz tönkre.

Íme a teljes 30 perces teszt átlagos frusztrációs toplistája:

 1. Mario Kart
 2. FIFA 20
 3. Call of Duty (Modern Warfare)
 4. Dark Souls III
 5. Fortnite
 6. DOOM
 7. Fall Guys
 8. Battlefield V
 9. Street Fighter
 10. Among Us
 11. Grand Theft Auto
 12. UNO!
 13. The Sims
 14. Animal Crossing
 15. Minecraft
 16. Skyrim

Ezt is érdemes elolvasnod:

Búcsúzó zombik, rettegő New York és karácsonyi Kevin Bacon: új hét a Disney+-on!

 

blank

blank
shop.leet.hu
shop.leet.hu

Kacsolódó cikkek

×
blank