5 zseniális videojáték, aminek már sosem lesz folytatása - pedig nagyon kéne

A remasterelések, remake-ek és vég nélküli folytatások korszakában az ember joggal gondolná, hogy a stúdiók és kiadók mindenből próbálják kifacsarni, amit csak tudnak. Sajnos azonban hiába egy remekül vagy tisztesen elkészített ötlet, nem minden játék éli meg a folytatást és/vagy a befejezést. Az alábbi listában azt az 5 máig fájó játékot ismerheted meg, melyek eredetileg sorozatnak indultak, de végül nem lett belőlük semmi.

0
 

A remasterelések, remake-ek és vég nélküli folytatások korszakában az ember joggal gondolná, hogy a stúdiók és kiadók mindenből próbálják kifacsarni, amit csak tudnak. Sajnos azonban hiába egy remekül vagy tisztesen elkészített ötlet, nem minden játék éli meg a folytatást és/vagy a befejezést. Az alábbi listában azt az 5 máig fájó játékot ismerheted meg, melyek eredetileg sorozatnak indultak, de végül nem lett belőlük semmi.

1. L.A. NOIRE

Kevesen tudják, hogy a 2011-es nyomozós GTA-nak is nevezett L.A. Noire eredetileg PS3-ekluzívnak készült, a Sony azonban továbbpasszolta a jogokat a Rockstar Games-nek még 2006-ban. Erre valószínűleg azért kerülhetett sor, mert a 2004-ben játékipari veteránokból alapult Team Bondi rendkívül lassan haladt a fejlesztéssel, így a konzol megjelenésére szinte üres kézzel álltak a Sony előtt.

A Rockstar azonban látott potenciált a projektben, amiért nem is lehet őket hibáztatni, hiszen az L.A. Noire papíron forradalmi játéknak ígérkezett. Az ötlet az volt, hogy a játékmenet alapjaiban épüljön egy nyomozós-kihallgatós-beszélgetős rendszerre, amit párosítanak a Bondi akkor ultrafejlettnek számító MotionScan nevű technológiájával.

Ennek köszönhetően a játékbeli karakterek tökéletes emberi gesztikulációt és mimikát kapnak, vagyis a játékos minden apró rezzenést kiszúrhat az NPC-ken, megmondhatja ki ideges, vagy hazudik – melyek a nyomozások során különösen hasznos információk lehetnek.

Mindez egyébként meg is valósult, és az L.A. Noire nagyjából tényleg olyan forradalmi játék lett, amilyennek ígérték. Plot twist: több mint 50 millió dollár elköltése után 2011-re.

Az L.A. Noire korának egyik leghosszabb ideig készülő, és legdrágább fejlesztési költségű játéka volt, ami közel sem tudta visszahozni sem a ráfordított pénzt, sem pedig az energiát. A Team Bondi ugyanis hiába dolgozott rajta megfeszített tempóban, még úgy is 7 évre volt szükség az elkészültéhez, hogy időközben több Rockstar stúdió is besegített nekik.

Sőt, a játék végül annyira gigászi lett, hogy egy csomó tervezett tartalmat ki kellett belőle vágniuk, és így is alig fért fel egy PS3-as Blu-ray-re, és az Xboxos verzió 3 lemezére. Azóta viszont több kiadást is megélt: kapott például egy VR-portot és egy feljavított kiadást is, de folytatást már aligha fog kapni.

Ennek legfőbb oka, hogy a játék bár nem fogyott különösen rosszul és kritikai sikert is aratott, olyan drága volt lefejleszteni, hogy valószínűleg még az újrakiadásokkal együtt sem volt egy megtérülő projekt. A Rockstar tarsolyában pedig ennél sokkal népszerűbb és kelendőbb címek is lapulnak, melyek szintén várják a folytatást ~ és amelyekkel sokkal nagyobb sikereket érhetnek el.

2. DAYS GONE

A Days Gone egy nagyon furcsa szerzet volt a PS4 korszak csúcsán, amikor olyan minőségi programokkal kellett versenyeznie, mint a Horizon: Zero Dawn, a God of War vagy a Spider-Man. Bár a poszt-apokaliptikus motoros zombihordaölős játék előtt adott volt a lehetőség, hogy sikerrel nyisson egy teljesen új IP-t, a konzol adta lehetőséggel azonban nem tudott élni.

Pedig ebben állt a Bend Studio AAA-s jövője, a csapat ugyanis 2004 óta nem készített nagyívű exkluzívat a Sony nagygépeire. A Sony különösen hálátlan hozzáállását sem szabad elvitatni, hiszen a Bend egy nagyon hűséges gárda, ami olyan legendás sorozatért felelt korábban, mint a Syphon Filter. Egy idő után viszont vissza lettek sorolva, és már csak a kézikonzolokra, PSP-re és Vitára fejlesztettek – hozzáteszem, hogy nagyon tisztes játékokat.

A Days Gone viszont kritikailag nem könyvelhető el sikernek, és bár a kezdeti eladások bíztatók voltak, de az érdeklődés csökkenésével rekordgyorsasággal akciózták le, majd vágtak végül a PS Plus előfizetés havi ajándék játékai közé. A sikertelenség mondjuk elég relatív, hiszen csak a Sony többi címéhez képest teljesített gyatrán, sőt, még a későbbi PC-s kiadást is nagyon szerették a játékosok.

A Sony viszont úgy döntött, hogy nem kér a folytatásból, ami azért is nagyon különös, mert idén rendelték be a filmadaptációját.

3. FREEDOM FIGHTERS

Az IO Interactive messze földön híres a Hitman-sorozatról, amitől a történelmük során nem is nagyon tértek le. Amikor viszont mégis, akkor előszeretettel kísérleteztek valami egyedivel, ilyen volt például a kevésbé jól sikerült Kane & Lynch, a szuperaranyos Mini Ninjas, vagy az első nem Hitman játékuk, a Freedom Fighters.

A Hitman: Blood Money-ig a szabadságharcos cím volt az egyetlen az IOI portfóliójában, ami nem a kopasz bérgyilkos akcióiról szólt – sőt, még csak nem is az állandónak számító kiadójuk, az Eidos, hanem az EA karolta fel az ötletet. Eszerint egy teljesen alternatív idővonalon járunk, amiben Oroszország sikeresen megtámadta majd megszállta Amerikát. A mi feladatunk pedig az, hogy megszervezzük az ellenállást, majd az élére állva kiűzni az elnyomókat az országból.

Az IOI zseniálisan és egészen újítóan közelítette meg a felütést, bár egy csomó dolgot átörökítettek a Hitmanből is. Ilyen például a küldetésválasztás: a játékban mi magunk dönthettük el, hogy mely küldetéseket és milyen sorrendben teljesítjük – sőt, volt olyan is, hogy az egyik pályán elkövetett akciónk kihatással volt egy másikra.

Bár volt benne valamiféle lopakodás, alapvetően az akcióé volt a főszerep, viszont fontos volt taktikáznunk közben, hiszen a felszabadított forradalmároknak is mi adtuk ki az alap utasításokat. Mindeközben változtak az évszakok, fejlődött a bázisunk és az eszköztárunk, úgy pedig egyre több ember csatlakozott a felkeléshez.

Számunkra pedig extrán különleges lehet, ugyanis a játék zenéjét a Magyar Filmharmonikusok jegyzik.

A Freedom Fighters mind a játékosok, mind a kritikusok körében sikeres lett, így adta magát a folytatás. A sikert látva ebbe már az Eidos is beleállt, és be is jelentették, hogy 2005-ben érkezik a második rész. Igen ám, csakhogy az IOI-nak időközben más ötletei is lettek, melyek miatt parkolópályára tették a Freedon Fighters 2-t. Azóta síri csönd honolt az IP körül, egészen 2017-ig, amikor is a játék jogai visszakerültek a fejlesztőkhöz.

Ezután 2021-ben adtak egy modernizált verziót a Steam-GoG-Epic Games Store trióra, ami bár jó és reménykeltő hír, de aligha jelent némi nosztalgiánál többet. Az IOI ugyanis bőséggel el van látva munkával: folyamatosan bővítik a Hitman 3-at, ami mellett egy James Bond játékon is bőszen dolgoznak. Ebbe pedig belátható időn belül aligha fog beférni egy közel 20 éve áhított Freedon Fighters 2, aminek már az első részére sem emlékszik szinte senki.

4. THE DARKNESS

A The Darkness az egyik legméltatlanabbul elfeledett és legalulértékeltebb játéksorozat, ami sokkal, de sokkal nagyobb sikert érdemel annál, amit végül kapott. Bár már az első rész sem volt rossz, a The Darkness II mindent is megkoronázott az újragondolt, eredetihez hűbb képregényes grafikájával, a még tovább csiszolt játékmenetével, a szerepjátékos elemeivel, illetve a fantasztikusan megírt történetével.

Mindez viszont kevés volt: a The Darkness 2 nagyon csúnyán elhasalt a pénztáraknál, alig voltak kíváncsiak rá a játékosok. A kiadó 2K pedig a bődületes sikertelenséget látva még a tervezett DLC-t is törölte, hogy inkább olyan projektekbe forgassa át, mint amilyen a Borderlands, vagy a jól fialó NBA-sorozat.

Mindez pedig azért nagyon szomorú, mert őrületes fordulattal ért véget a sztori, ami nemcsak ordít egy folytatásért, de abszolút meg is érdemelné azt. Erre azonban aligha van bármi esély: az első etapot készítő Starbreeze már 2007-ben maga mögött hagyta a sötét erőket, addig a második részért felelős Digital Extremes csapata pedig a Warframe-et toldozgatja nagy erőkkel.

Bár utóbbinak valószínűleg lenne kapacitása és affinitása a folytatáshoz, de vállalkozó szellemű kiadó hiányában valószerűtlen, hogy saját kontóra belevágjanak egy korábban duplán sikertelen játéksorozat újabb részébe.

 

5. PSI-OPS: THE MINDGATE CONSPIRACY

A Psi-Ops 2004-es megjelenésekor óriási dolognak számított. Remek grafika, nagyszerűen felépített -s koherens világ, illetve fantasztikusan megtervezett, különleges képességekkel megfűszerezett játékmenet jellemezte, ami miatt azóta is számos játékosnál egy kötelező kult-klasszikus.

Viszont a The Darknesshez hasonlóan ez sem jutott el kellő mennyiségű emberhez, ami nem a fejlesztő Midway, hanem sokkal inkább a még nagyobb nevű konkurenciák sara. Akkoriban jelent meg ugyanis a GTA: San Andreas, illetve Peter Molyneux nagy ígérete, a Fable, melyekkel szemben labdába sem rúghatott.

A Psi-Ops mondhatni szupergyorsan kopott ki a köztudatból, annak ellenére egyébként, hogy 2004 egyik, ha nem a legjobb akciójátékához volt benne szerencsénk. A játék sorsát az is tovább nehezítette, hogy 2007. február 20-án William L. Crawford III szerzői jogok megsértése miatt beperelte a fejlesztőket, akik szerinte ellopták a „Psi-Ops” című jóval korábban íródott forgatókönyvét, ami számos ponton egyezik a játékukkal.

A Midway-t ugyan felmentették ugyan, de nem tett jót az amúgy is megtépázott hírnevüknek. A vállalat időközben még ennél is komolyabb problémákkal küszködött: 2008-ban a totális pénzügyi megsemmisülés szélére kerültek, amely hosszú pereskedéseket követően 2010-ben, a stúdió bezárásával ért szomorú véget.

A Psi-Ops így szinte teljesen biztosan nem kap már folytatást, ami azért is fáj még jobban, mert a játék végén a TO BE CONTINUED feliratra pisloghattak a játékosok. Azóta nem mellesleg abandonware és freeware játékokat kigyűjtű portálokon teljesen ingyen be lehet húzni.

Természetesen még bőséggel akadnak remek megkezdett történetek, melyeknek már sosem tudjuk meg a folytatását, ezért ha van olyan, amit te különösen fájlalsz, azt mindenképp írd meg nekünk kommentben.

Ezt se felejtsd elolvasni:

13 zseniális videojáték, amit fantasztikus élmény többször újrajátszani

 

×