Könnyen kiigazodhatunk a felhozatalon.

Ahogy azt már korábban is kifejtettük, ha gépépítésre adjuk a fejünket, akkor két alkatrészen biztosan nem szabad spórolni. Az alaplap és a tápegységünk nagyban meghatározza gépünk fejleszthetőségét hosszú évekig. Az alaplap specifikációban és felszereltségében szabhat gátat a későbbi fejlesztés sikerességének. A gyenge VRM miatt pl. erősebb processzortól foszthat meg minket, ahogy a DDR4 helyére sem rakhatunk DDR5 memóriákat. Míg a tápunk teljesítménye szintén beleszólhat a történetbe, ha kicentiztük volna építésnél.

A táp minőségén sem érdemes spórolni, hiszen a gyenge alkatrészek, a védelem hiánya és a valóságnak nem megfelelő adatok akár végzetes kárt is tehetnek számítógépünkben. Természetesen a többi alkatrészt sem illik elhanyagolni, de egy processzor, videókártya vagy épp memóriabővítés sokkal könnyebb lehet, ha biztos alapokra építkezünk. A tápokat már többször is érintettük ez elmúlt időszakban, legyen szó a hatásfokról, a teljesítményről vagy épp a kialakításról. A mai bejegyzésben ismét az alapokhoz térünk vissza, közelebbről is megnézzük, hogy milyen kábelekkel, csatlakozókkal találkozhatunk egy jelenleg kapható tápon. Éppen az ATX 3.0 szabványváltás küszöbén állunk, ám 2022-ben nem igazán találkozhatunk ilyen termékkel a piacon, talán fél év múlva aktuálisabb lehet.

Nézzük is, hogy milyet csatlakozókat találhatunk a tápunkon!

A kábelekről, csatlakozókról szinte kivétel nélkül elmondhatjuk, hogy a kialakításuk miatt nem tudjuk „rosszul” bedugni őket az alaplapra, videókártyára vagy egyéb eszközre. Ennek ellenére nem árt tisztában lenni azzal, hogy melyik csatlakozó mire is jó, mikor használjuk.

P1 (PC Main / ATX csatlakozó)

Main / ATX 20+4 pin csatlakozó

Az biztos, hogy méretéből adódóan ez a csatlakozó vonja magára először a figyelmünket. Nem is véletlenül, az ATX vagy P1 csatlakozó az alaplapunkat látja el árammal. Az alaplap valamelyik szélén, általában a jobb oldalon találjuk meg a 20 vagy 24 pines párját. A 24 (20+4) pines kábelt nyugodtan használhatjuk régebbi, 20 pines alaplapokkal is, hiszen visszafelé kompatibilis az esetek jelentős részében. Minden alaplapon található eszköz a segítségével kap áramot, legyen szó a RAM-okról, háttértárakról vagy a külső csatlakozó nélküli PCIe eszközökről.

P4 (EPS/CPU csatlakozó)

A nevéből nem nehéz kitalálni, hogy ezt bizony a processzor áramellátásához használhatjuk. A gyengébb alaplapokon általában 4 pint találunk csak, a középkategóriában már nyolcat (4+4), míg az igazán tuningbarát lapokon akár 2×8 sem elképzelhetetlen. Általánosságban kijelenthető, hogy a 8 pin átlagos felhasználóknak elegendő, így ha csak egyet találunk belőle a tápunkon, akkor sem kell feltétlenül aggódnunk. Ha tuningolunk, akkor pedig úgyis olyan tápot használunk, ami kellő mennyiségű csatlakozóval van megáldva.

PCI-E csatlakozó (6-pin vagy 6+2 pin)

Bár az alaplapunk is el tudja látni 75 wattal a PCIe eszközöket, ez sajnos nem minden esetben elég. Ilyenkor kell használnunk extra PCI-E csatlakozókat, melyek extra 75 wattal (6 pin) vagy 150 wattal (8 pin) segítik ki a 24 pines ATX csatlakozót és az alaplapi foglalatot. Átlagos felhasználók legtöbbször a videókártyáknál találkozhatnak a PCI-e csatlakozóval, kábelekkel.

SATA csatlakozó

Ha SATA HDD vagy SSD van a gépünkben, akkor szintén kihagyhatatlan tényező. L alakú csatlakozójáról bármikor megismerhetjük, háttértáraink áramellátásáért felelős. Néhány esetben RGB vagy ventilátorvezérlők is használják a csatlakozót, hiszen így nem kell különféle átalakítókkal szenvednie a felhasználóknak.

Molex

A Molex csatlakozók meglehetősen régi múltra tekintenek vissza, éppen ezért manapság szinte már nem is találkozhatunk velünk modern gépekben. Igazi mindenes volt, így akár videókártyákat, akár CD-ROM-okat, akár háttértárakat is el tudott látni árammal. Manapság talán vezérlés nélküli ventilátoroknál lehet hasznos, ám a többi területen a modernebb PCI-E és SATA kábelek átvették a helyét. Több hátránya is volt, a mechanikai sérülékenység egy volt ezek közül.

Méret, hatásfok és teljesítmény – Így válaszd ki a tökéletes tápot a gépedhez

×