Megerősítették, amit a hét közepén már lehetett sejteni.

Az Nvidia szeptember végén leplezte le legújabb generációját, mely az RTX 40XX – Ada Lovelace nevet viseli. Régóta lehetett már tudni, hogy a brutális nyers erőn kívül mindenképp találkozhatunk egy újdonsággal. Ez pedig nem más, mint a jelenlegi PCIe csatlakozót leváltó 12VHPWR szabvány.

Papíron kiváló választásnak bizonyul, hiszen a korábbi 2-3 csatlakozó helyett immár egy is elég lehet a kártyákra. Apró szépséghiba, hogy gyakorlatilag nincs még tápegység ami támogatná ezt, ezért átalakítóval használhatjuk csak az RTX 4090, RTX 4080 kártyákat. Október közepén végül meg is érkeztek az első RTX 4090 példányok, majd heteken belül több helyről is aggasztó hírek kaptak szárnyra. Egyre több tulajdonos jelezte, hogy a frissen bevezetett csatlakozó elkezdett megolvadni a hazánkban milliós összegre rúgó kártyákon. 

A hiba forrása | NVIDIA

Végre reagált az Nvidia is!

A videocardz szúrta ki, hogy a GamerNexus legfrissebb videójában egy friss Nvidia levelet is olvashatunk. Kiemelték, hogy jelenleg 50 globális esetről tudnak, illetve, hogy továbbra is aktívan vizsgálódnak az ügyben. A jelenlegi információk alapján úgy tűnik, hogy a nem megfelelő csatlakozás lehet a hiba okozója. Erről egy képet is közzétettek, jól látható, hogy a fenti esetben valóban nem tökéletes az illeszkedés.

Az új szabvány sokkal nagyobb teljesítményt képes átvinni, leadni egy csatlakozón, ezért jóval érzékenyebb lehet az ilyen esetekre, melyek a fentebb említett hibajelenségeket okozhatják. Remélhetőleg valamilyen bombabiztos megoldást sikerült kiokoskodnia az Nvidia mérnökeinek, az AMD az új generációnál még marad a jól bevált, régebbi csatlakozóknál. 

Letesztelték a kínaiak új videókártyáját – Nem volt benne köszönet

×