Az biztos, hogy NoelTFT már most bajnok, hiszen egyedüli magyarként jutott be a TFT Dragonlands Championship döntőjébe. Erről kérdeztük.

Ahogy arról a napokban már beszámoltunk, a A Teamfight Tactics világbajnokságon egy magyar játékost is köszönthetünk, aki megküzd a világbajnoki címért. Az biztos, hogy már most nagy dicsőség Noel és hazánk számára is, hogy a világ legjobbjai között láthatjuk, de kíváncsiak voltunk arra is: ő hogyan jutott el ide, és hogyan éli meg a lehetőséget, amivel 24 évesen magyar TFT világbajnokká válhat.

Interjú NoelTFT-vel, a TFT Dragonlands Championship magyar versenyzőjével.

NoelTFT egyébként a Leet támogatásával vesz részt a világbajnokság döntőjén, melyet a saját csatornáján is közvetít. Hogy honnan indult, mire is számít, arról kérdeztük.

Mióta vagy gamer?

Kiskoromtól kezdve. Talán 8 éves voltam, amikor elkezdtem játszani a WOW-val, aztán kipróbáltam az FPS játékokat, mint a CS:GO, de persze sokat játszottam a League of Legends-szel is. Talán utóbbi játékba merültem el a leginkább, de nem vettem komolyan, nem érdekelt profi szinten.

A TFT előtt nem játszottál valamilyen stratégia játékkal?

Nem, soha. Az ilyen játékok korábban kimaradtak.

Hogyan ismerkedtél meg a TFT-vel?

LoL-ozás közben találkoztam a promóciókkal, már a legelején kipróbáltam, a Set 1-nél. Nagyon megtetszett, imádtam, egy hétig mást sem csináltam, csak játszottam. Ilyen-olyan okok miatt azonban a Set 1 közepén abbahagytam, picit talán meguntam. Aztán Set 3 legelején sok időm volt, újra elővettem. Annyira magával ragadott, hogy nem tudom letenni. Már akkor elértem a Challenger szintet Set 3 alatt, Set 4 alatt pedig további eredményeket értem el.

Mi fogott meg a TFT-ben?

Azoknak tudnám ajánlani, akik LoL-oznak, és azt érzik, hogy toxikus a közösség. Nekem is ez volt a problémám, például a kilépegető emberek. A TFT-ben nem kell ilyenekre várni, nem kapok ki mások miatt. Ha kiesem, mehetek a következő körre. Ebben tudok úgy gondolkodni, hogy hogyan fejlődhetek, hogyan juthatok mindig egy kicsit előre és előre. Persze ezt a játékot sosem lehet 100%-osan megtanulni, mindig találni hibát, és mindig van lehetőség a fejlődésre.

Sokszor vádolják a TFT-t azzal, hogy magas a szerencsefaktor. Ezzel mennyire értesz egyet?

Nyilván van benne szerencsefaktor. Most a világbajnokság alatt majd ugye mindenki 10 meccset játszik összesen. Ha valaki a 10 meccs alatt olyan szerencsétlen, hogy rossz leosztást fog ki, akkor benne van a pakliban, hogy veszít emiatt. Azt mondanám, hogy 80-85 százalék a skill és a többi a szerencse. Amikor a legjobb játékosok játszanak egymás ellen, akkor a legszerencsétlenebb játékos is szép eredményeket elérni.

Hogyan jutottál ki a TFT Dragonlands Championship versenyére?

Kijutni többféleképpen lehet, de én például úgy kvalifikáltam, hogy a régió (EMEA) szerverein a szervezők azt vizsgálták, hogy adott 10-11 hét alatt ki a legelső a ranglétrán. Ez időszak alatt mondjuk én voltam nyolcszor, nekem volt a legtöbb pontom. Így juthattam ki tehát ebből a régióból. Egyébként határozott célom volt kijutni erre a versenyre. Szerencsére összejött. A Set 7.5 után én átmentem az EU Westre, egy másik szerverre. Ott jobb játékosok vannak, jobban tudtam készülni a versenyre. Később a versenyen 32 ember közül bejutni 8 közé a döntőbe, az nagyon nehéz volt, de örülök, hogy sikerült. 

Magyar játékos még nem jutott ki erre a világbajnokságra. Ez milyen érzés?

Furcsa. Nem akartam elbízni magam, amikor nekiindultam. Amikor bejutottam, napokig nem tudtam elhinni. 

Mi lenne, ha meg is nyernéd a világbajnokságot?

Valószínűleg lenne egy hatalmas ünneplés. Persze gondolom ezzel járna néhány nagy lehetőség, hogy csak erre tudjak koncentrálni és ezzel foglalkozni.

Szerinted van különbség abban, hogy valaki PC-n vagy mobilon játssza a játékot? Például eredményességben?

Szoktam én is mobilon játszani, de eredményességben van különbség. Aki komolyabban akar játszani, akkor csak PC-t ajánlom. Ha mobilon játszom, tudom, hogy nagyjából 20 százalékkal gyengébb leszek. Nem lehet olyan gyorsan reagálni mobilon, mint egérrel. Ha profik ellen játszol, a mobil hatalmas hátrány lehet. Ha ez hobbi, az teljesen más. Versenyt például nem játszanak mobilon.

Mire számítasz a versenyen? Van-e olyan résztvevő, akitől tartasz?

Van néhány név a bejutott versenyzők közt, akiket azonnal felismerek. Például a kínaiaknál Huanmie, akinek talán ez már a negyedik világbajnoksága. Itt látszik, hogy nem csak a szerencsén múlik a játék, mert ő már többször kijutott. Vagy ott van európai régióból Double61, aki már világbajnok is volt. Kitől tartok? Az utolsó EU versenyen nagyon tartottam Double61-től, meg Deisiktől, mert ők hatalmas nevek a TFT világban. Én is nagyon sokat tanultam tőlük.

A verseny alatt egyébként ilyenre nem figyelek, nem izgulok ezen, hanem a játékkal foglalkozok. Előtte napokkal már igyekszem kikapcsolni a külvilágot.

Hogyan zajlik most a felkészülés?

Most lehetőségem van a versenyzőkkel korai, tét nélküli meccseket játszani, gyakorolni. Ez zajlik a napokban, de pénteken ugye már verseny van. Ezen kívül vannak olyan emberek, akik segítenek nekem, figyelik a játékomat és segítenek. Ebből is sokat tudok tanulni.

Mit ajánlanál annak, aki szintén szeretne nagy eredményeket elérni TFT-ben?

Rengeteget kell játszani, de nem eszetlenül. Mindig azon kell gondolkodni, hogy mit lehetne jobban csinálni, javítani a saját tudást. Ezenkívül nagyon fontos a profikat nézni, figyelni arra, amit mondanak, és tanulni, tanulni.

Kedvenc hős?

Talán Ao Shin. Ritka, amikor az ember tudja játszani, de nekem az a kedvencem, mert ha kijön, akkor azonnal megöl mindent.

Mikor lesz a bajnokság?

A TFT Sárkányföld-bajnokság 3 napon át, november 18. és 20. között zajlik. A versenyen a 8 TFT-régió 32 legjobb játékosa mérkőzik meg egymással, méghozzá távolról, a versenyszerveren. Minden nap délelőtt 11-kor kezdődnek a meccsek, ekkor érdemes már figyelni.

A verseny NoelTFT Twitch csatornáján is nézheted, így az ő nézetéből szurkolhatsz neki a meccsek alatt.

A nyereményalap

A nyereményalap 250 000 dollárról 300 000 dollárra növekedett. A mostani setben még tovább növelik a teljes nyereményalapot, 300 000-ről 456 000 dollárra!

Mivel a játékosok folyamatosan küzdenek a helyezésekért, a Riot szeretett volna némi plusz hangsúlyt helyezni a utolsó napon elért magas helyezésekért járó jutalmakra. Jelentősen megnövelték az 1. és 2. helyezésért járó nyereményalapot, ezáltal drasztikusan emelve a téteket az utolsó versenynapon. A nyereményalapról részletesen alább olvashattok:

Set7.5_Prize_Infographic_HU.jpg

Formátum

A versenysorozat során az egyes körök eredménye alapján osztják ki a pontokat: 8/7/6/5/4/3/2/1 (azaz az első helyezésért 8, a nyolcadikért pedig 1 pont jár).

  • 1. nap
    • A játékosok 8-as csoportokra osztva, fejenként 5 kört játszanak. Az első két meccs után a csoportokat véletlenszerűen átrendezik
    • [ÚJ] Az 1. napról mind a 32 játékos továbbjut a 2. napra
  • 2. nap
    • [ÚJ] A játékosok megtartják az 1. napon szerzett pontjaikat
    • A játékosok 8-as csoportokra osztva, fejenként 5 kört játszanak. Az első két meccs után a csoportokat véletlenszerűen átrendezik
    • A 2. napról a legjobb 8 játékos jut át a 3. napra
  • 3. nap
    • A legjobb 8 játékos sakk-matt formátumban játszik tovább
    • Az a játékos lesz a TFT Sárkányföld bajnoka, aki először ér el 18 pontot és végez első helyen egy körben!

Az egyes régiók legjobb játékosai lehetőséget kapnak, hogy az év vége felé megküzdjenek a TFT Sárkányföld bajnoka címért, és megszerezzék az Aranyspatula trófeát!

×