Mindenki megtalálhatja a pénztárcájának jobban fekvő megoldásokat.

2022 második fele igazán izgalmas, ha a friss hardverekből szeretnénk szemezgetni. Az Nvidia és AMD bemutatta a legújabb videókártyáit, hamarosan már a Radeon flagship modellek is megérkeznek az RTX 4090 és 4080 mellé. Processzorszinten szintén kiterítette lapjait mindkét óriás. Az Intel az Alder Lake nyomdokain lépkedő Raptor Lake egységekkel jelentkezett, míg az AMD az immár DDR5 és AM5 foglalat exkluzív Ryzen 7000-es CPU-kat dobta piacra.

Azt hihetnénk, hogy ezek után kicsit megpihennek az óriáscégek, de nem is tévedhetnénk nagyobbat. Sőt, 2023 talán az átlagosabb felhasználóknak kedvezhet majd. Első körben mindhárom gyártó a brutál erős, de cserébe méregdrága modelleket dobta piacra. Jövő év elején érkezhetnek a felhasználóbarátabb opciók, mint például az Intel i5-13400 vagy épp az RTX 4060/4070 modellek.

Lesz mire felkészülni

Igazi CPU-háborúnak lehetünk majd szemtanúi?

Úgy tűnik, hogy felsőbb szinteken sem állnak le a fejlesztések. Várhatunk egy i9-13900KS modellt, mely az alapváltozat gyárilag tuningolt variánsát takarja. Nem szabad elfeledkeznünk az AMD 3D V-Cache technológiájáról sem, mely már bizonyított az 5800X3D esetében is. Fontos kiemelni, hogy a jelenlegi információk alapján csak 6 és 8 magos Ryzen 7000 egységekre kerülhet rá az extra gyorsítótár, a több maggal rendelkező példányok nem kapnak ilyen változatot.

Szintén jó hír lehet, hogy az AMD olcsó(bb) A620 lapokkal is készül majd, így igazán költséghatékonnyá tehetik a DDR5 + Zen 4 váltást a szerényebb kerettel megáldott játékosok számára. Jól látható tehát, hogy 2023 talán még izgalmasabb év lehet a felhasználók többségének, mint a jelenlegi erőfitogtatás.

Forrás: Videocardz

Új korszakot köszönthetünk – Ilyen erős egy átlagos PC 2022 novemberében

×