A magyar űrhajósprogram projektvezetője szerint nem kizárt, hogy 1-2 évtizeden belül magyar űrhajós lép a Hold felszínére.

Ki gondolta volna, hogy egyszer Magyarország is olyan helyzetben lesz, hogy embert küldhet a Holdra? Pedig régóta tudjuk, hogy az űrkutatást segítő projekteken hosszú évek óta fontos szerepet játszanak magyar kutatók is. Nemrég az RTL.hu számolt be arról, hogy a Magyar Tudomány Ünnepén Zábori Balázs, a magyar űrhajósprogram projektvezetője egy kérdésre azt mondta:

„2036 jelenleg most a legreálisabb dátum, amikor magyar ember léphet a Holdra”.

Zábori Balázs egyébként 2009 óta dolgozik az Energiatudományi Kutatóközpont Űrkutatási Laboratóriumában. A 33 éves fizikus a magyar űrkutatás egyik kulcsfigurája: űrkutatási rendszermérnökként ő az Európai Űrügynökséggel (ESA) közösen végzett hazai fejlesztések műszaki vezetője, tagja a magyar ESA-delegációnak, űripari szaktanácsadóként segíti a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatási tevékenységét, tagja az ESA emberes Hold-programját előkészítő szakmai tanácsadó testületnek és nem mellesleg ő a HUNOR, azaz a leendő magyar asztronautákat kiválasztó és kiképző magyar űrhajósprogram projektvezetője is.

 

Az emberiség visszamegy a Holdra (…) ez nem science-fiction, a rakéta készen áll, ott van a kilövőálláson, a megfelelő pillanatot várjuk, és az Artemis el fog indulni – magyar eszközökkel a fedélzetén

– mondta Zábori Balázs, rátérve a megvalósulás küszöbére érkezett Artemis-programra, és az abban vállalt magyar szerepre.

Az ESA november 23-án jelenti be, hogy a 22 523 jelentkezőből, a második körös szűrés után végül kik kerülnek be az új európai űrhajósosztály soraiba. A jelentkezés Magyarország számára is nyitott volt (149-en jelentkeztek is), és az ESA alapvetően azt tűzte ki célul, hogy 2030-ig legalább egy, de akár három európai űrhajós is a Holdra lépjen.

„Én azt gondolom, hogy 2036 jelenleg most a legreálisabb dátum” – mondta Zábori Balázs azzal kapcsolatban, hogy mikor léphet szerencsés esetben leghamarabb magyar űrhajós a Holdra.

Forrás: RTL.hu

Ezt láttad már?

Ezen a futópályán mozgással termelsz energiát – itt a megoldás a rezsidémon ellen?

 

×