Közel tíz évig lapulhatott a földbe rejtve a több százmilliárd forintot érő bitcoin, amire a hatóság bukkant rá.

Képzeld el, hogy gyanútlanul kapálsz a kertben, mire a kerti földlazító valami oda egyáltalán nem illő dologgal találkozik. Lehajolsz, hogy jobban megnézd, majd gyors söprögetés után meglátsz egy olcsó popcornos dobozt. Hogy kerülhetett ez ide? – teszed fel a kérdést magadban, majd miután utánanyúlsz, hogy kidobd, észreveszel benne egy egy apró kütyüt. Na ez még furább, úgyhogy be is szaladsz megnézni, mi lehet ezen a szerkezeten, majd meglepődve látod, hogy irdatlan mennyiségű, több százmilliót érő Bitcoint.

Jó, ez nyilván a valóságban aligha történhet így meg, meg a BTC sem olyan, hogy lenyitsz egy mappát és látod is, mennyire szupergazdag vagy. Viszont éppen most történt egy nagyon hasonló incidens a tengerentúliaknál, a különbség, hogy a szuperértékes szajrét nyomozók találták meg egy padlódeszka alatt.

A popcornos doboz és a tartalma viszont stimmel, ugyanis a Georgia államban élő 32 éves James Zhong úgy látta jónak, ha így őrzi a sok évvel ellopott kriptovalutát.

Image of a safe embedded in a wood floor, which contains cash and two metal objects.

A padlóba rejtett széf, ami megannyi kp mellett több ezer bitcoint is rejtett | Kép: The Verge

A The Verge szerint a férfi a néhai, 2013-ban bezárt Silk Road nevű illegális, a dark weben működő oldaltól lopta a kriptót. A Silk Roadon az emberek jellemzően kábítószereket vehettek, de idővel a hamisított okmányokon át szinte mindenféle tiltott cuccot is meg lehetett rajta találni, melyekért – akkor még lenyomozhatatlannak vélt – bitcoinnal fizettek.

Zhong állítólag úgy lopott a sötétben üzemelő bazártól, hogy 2012 közepén hamis fiókokat regisztrált az oldalra, majd 200 és 2000 Bitcoin közötti összeget helyezett el a számlán. Ez akkoriban nem számított még gigászi összegnek, mert a kriptó árfolyama még csak 10-12 dollár körül mozgott érménként. Ezután a fiókokról többször – néha egyetlen másodperc alatt akár ötször kifizetési kérelmet küldött a Silk Roadnak, ami a csalást nem észlelve az eredetileg befizetett összeg többszörösét fizette neki vissza.

A fiatal férfi így 140 próbálkozás után 50.000 BTC-vel lett gazdagabb – és csak azért nem többel, mert az oldalnak akkor ennyi volt a maximum összeg, amit a portál erre a célra elkülönített. Ezután Zhong különböző módszerekkel próbálta a lehető legtisztábbra mosni az orzott pénzt, illetve eltakarítani maga után a nyomokat. a lebukása viszont kabaré:

a hatóságok úgy akadtak rá, hogy jelentett egy betörést, amely során több száz bitcoint loptak el tőle.

A kiszállt nyomozók azonban ráakadtak a padló alá rejtett széfben, azon belül is egy popcornos dobozban tartott Raspberry-jére, melyen ott pihent a sok ezer Silk Roadról származó kriptó.

A hatóságok becslése szerint 50.676 BTC-t, azaz jelenlegi árfolyamán számolva közel 350 milliárd forintnyi kriptovalutát foglaltak le még 2021. november 9-én, amikor elfogták Zhangot. A férfi a rajtaütést követően a napokban ismerte be a bűnösségét, amiért akár 20 évnyi börtönbüntetést is kaphat.

Ezt is érdemes elolvasnod:

A világ 5 legfélelmetesebb SZÖRNYE, melyek létezésében tömegek hisznek

 

×