Ezúttal a Fifine Ampligame H6 modelljét kaptam kézhez és kértek meg arra, hogy írjam le az objektív (na meg persze itt-ott a szubjektív) véleményemet róla.

Az elmúlt évek során rettenet mennyiségű tesztet megírtam már, viszont ezek túlnyomó többsége játékokról szólt. Ezért is volt egyszerre kihívás és frissítő élmény, amikor kiderült, hogy ezúttal egy fejhallgató kerül terítékre.

Egészen pontosan a Fifine Ampligame H6 modelljét kaptam kézhez és kértek meg arra, hogy írjam le az objektív (na meg persze itt-ott a szubjektív) véleményemet róla.

Tudni kell rólam bevezetésképp, hogy alapvetően teljesen hidegen hagynak a különféle elektronikus kütyük. Én tipikusan az a felhasználó vagyok, aki azt szereti, ha a felszerelései működnek, az már kevésbé mozgat meg, hogy mindezt hogyan teszik. Az olyan témákhoz például, hogy egy 144 Hz-es monitort vegyen valaki, vagy 240-eset, hozzá sem tudok szólni, ugyanis világéletemben konzoljátékos voltam, így örülök, ha valami 40 FPS-sel dolgozik a szemem előtt.

Talán abból a szempontból jobban jártam ezzel a fejhallgatóval, hogy a jó hangzásra én magam is igényes vagyok, sőt a kényelem is fontos számomra, elvégre a munkanapjaim túlnyomó többségében headsettel a fejemen létezem.

Az előbb említettem, hogy a Fifine egyik fejesét tesztelhettem, viszont lehetséges, hogy ez a márka sokaknak ismeretlen még “gaming kontextusban”. A Fifine Microphone 2009-ben alakult meg Kínában, de szinte egyből komoly központokat létesítettek az USA-ban, Kanadában, Nagy-Britanniában, Oroszországban, valamint Japánban is. Az immáron 13 éves, audiotechnikával foglalkozó cég mindig is a jó ár-érték arányú eszközeiről volt híres, ezért is voltam kíváncsi arra, hogy egy gaming headset esetében tudják-e hozni ezt a szintet. A játékosok válogatósak, a vállalás tehát nem volt kicsi.

A Fifine Ampligame H6 egy vezetékes, USB-s headset. Nincsen átalakítója, szóval nem tudunk belőle jackes fejest kreálni. Épp ezért csak és kizárólag asztali gépekhez, laptopokhoz, vagy konzolokhoz ajánlják.

A használata rettentően egyszerű, a már jól ismert “Plug and Play” elven alapszik a beüzemelése, az USB-s csatlakozás után egyből harcra fogható. Én személy szerint asztali géppel és egy PS5-tel teszteltem, mindkét esetben másodpercek alatt használatra tudtam bírni.

Maga a headset fémes vázat kapott, ami nagyon jó hír lehet azoknak, akik olyan fejest keresnek, ami sokáig bírja. Sajnos korábban volt már rossz tapasztalatom műanyagvázas fejhallgatóval, aminek az volt a legnagyobb problémája, hogy kettétört a fejemen… Ez a H6 esetében nem gondolom, hogy fennállna, egyedül a kagylók, valamint a méretállító kapcsok műanyagok a headseten. Ezek közül előbbi nem fog gondot okozni, utóbbi viszont lehetséges, bár ennek a határait nehéz feszegetni néhány napnyi teszteléssel, őszintén fogalmam sincs, hogy mennyire használódik el több hónapnyi használat közben. Az biztos, hogy jól tartott a headset, nem állítgatta magát a kisebb nyomásokra, vagyis kijelenthető, hogy a konstrukciója stabil.

A Fifine felirat a műanyag csatin látható

Ami számomra plusz pont volt, mert nagyon kedvelem az ilyesmit, az a bőr borítás. Mind a fülkagylók párnája, mind pedig a fejtetőn támaszkodó fémváz és puhítás is bőrrel van lefedve. Kényelmes, ráadásul nem is izzadt alatta a fejem, így szerintem ettől senkinek sem kell tartania.

A fülkagylók esetében a kemény használat hosszútávon felfeslést eredményezhet, ám a fejpánt párnáját borító bőr rendesen le lett varrva, attól nem tartanék.

Maga a fejhallgató kialakítása kényelmes, amire viszont felfigyeltem, hogy nem szélesíthető, így az igazán nagy fejeken kényelmetlenül hathat. A fülkagylók épphogy körbeérték a fülem, könnyen el tudom képzelni, hogy ez másoknak kényelmetlen lehet.

A headset egy leszedhető mikrofonnal érkezik, aminek a minőségére egyáltalán nem volt panaszom. Nem recsegett, tisztán kezelte és a mély és a magas hangokat is. Nem egy stúdiómikrofon, viszont a H6 piaci áráért ez szerintem ajándék. Ami a mikrofon kapcsán kellemetlenséget okozhat, az az, hogy amikor levesszük a fejesről, a helyén egy hatalmas lyuk tátong. A csomagban nincsen “jacksapka”, amivel betömhetnénk az érintkező nyílást. Az igazán top headsetek esetében ilyesmire oda szokott figyelni a fejlesztőcég.

Korábban már tárgyaltam, hogy egy USB-s fejesről van szó, aminek nincsen jackes csatlakozója. Maga a vezeték közepesen hosszú, kényelmesen el tudtam úgy helyezkedni az asztalomnál, hogy nem akarta lerántani a fejem a feszes vezeték. Ami viszont kellemetlenséget okozott, az a kezelőmodul, amit valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva a headsettől körülbelül 30 centire helyeztek a vezetékre. Ez a távolság pont annyira közeli a fejeshez, hogy még nem nagyon tudjuk ráfektetni az asztalunkra, ezért a furcsán ssúlyos modul ott lifeg állandóan a levegőben. A vezeték nem állítható, így ez állandó probléma.

A szóban forgó modul funkciói és kialakítása

A modulon egyébként alapvető funkciókat állíthatunk, némíthatjuk a mikrofont, hangosíthatjuk, vagy éppen halkíthatjuk a fejesből kiszűrődő hangokat, vagy beállíthatunk egy szoftveres 7.1-es hangzást. Utóbbi véleményem szerint nem teljesít jól, engem szabályosan zavart ez a beállítás, sokszor egyáltalán nem működött pontosan a 7.1. Arról nem is beszélve, hogy egy halom mély hang elveszett útközben, ami számomra nagyon furcsa volt.

Egy szó, mint száz, a Fifine Gaming Headsete, az Ampligame H6 egy meglepően jó konstrukció, ami az ár-érték arányát tekintve tökéletesen hozza azt, amit elvárnánk tőle, sőt még talán egy kicsivel többet is. Kényelmes, jó hangzása van, a mikrofon pedig jó minőségű hangot rögzít. Ha valakit nem zavar a levegőben lifegő kapcsoló és nem szeretne valós 7.1-et hallani, a H6-ot melegen tudom ajánlani. Kellemesen csalódtam!

Specifikációk:

  • Kapcsolódási típus: Vezetékes
  • Csatlakozó: USB Type-A
  • Driver méret: 50mm
  • Borítás: Leatherette
  • Kábel hossza: 2m
  • Kompatibilis: PC/PS4/PS5/Xbox

 

Összefoglalás

Egy kellemes csalódás – Fifine AmpliGame H6 teszt


Szerzői értékelés

9

Olvasói értékelés

0

×