Ha a jelenlegi áron szeretnél még Xboxot venni, akkor azt most érdemes intézni, hamarosan ugyanis meg fognak drágulni.

Az már egészen biztos, hogy a két évvel ezelőtt megkezdődött PS5-Xbox Series konzolgeneráció különösen rendhagyó lesz az összes korábbihoz képest. A vállalatok például egyszerre többfajta géppel versengenek a játékosok kegyeiért, illetve hangsúlyosabb szerepet kaptak a szolgáltatások is, míg a felvásárlások és exkluzív megállapodások is egyre jobban polarizálják a már régóta két főre szorítkozó „konzolháborút”.

Az ellátási lánc problémái, a chiphiány miatt bekövetkezett gyártási nehézségek, majd a globális gazdasági válság pedig egy újabb nem várt, szokatlan következménnyel járt. A Sony augusztusban ugyanis bejelentette, amire eddig egyetlen generációban sem volt példa: megemeli a játékgépeinek az árát. Ezt nyilván a többség nem fogadta túl jól, amire az Xbox atyaúristene, Phil Spencer is ráérzett – jelezte is, hogy az ő masináik ára nem fog változni.

Most azonban, hogy aludt rá egyet-kettőt, csak meggondolta magát, és szinte rögtön az Xbox éppen aktuális – egyébként egészen remek eredményekről szóló – negyedéves pénzügyi jelentését követően a Wall Street Journal újságírójának magyarázta el az aggályait.

Spencer most már azt gondolja, hogy az Xbox Series gépcsalád árának megemelése egy ponton sajnos elkerülhetetlen lesz.

„Tartottuk az árakat a konzolunkon, tartottuk az árakat a játékokon… és az előfizetésünkön. De nem hiszem, hogy ezt örökké tudjuk majd csinálni. Úgy gondolom, hogy egy bizonyos ponton bizonyos dolgok árát meg kell emelnünk…” – magyarázta Spencer a WSJ-nek.

Hogy ezt az áremelést mikorra érdemes várni, azt nem árulta el, viszont kitért helyette az folyamatosan növekvő bázisú Game Pass játékszolgáltatásra is.

Rossz hír, hogy valószínűleg ez is meg fog drágulni.

Mennyivel? Passz. De azt legalább már jól tudjuk, hogy az Xbox tartalmi bevételeinek mindössze 15 százalékát teszi ki a szolgáltatás, és nem is igazán számítanak rá, hogy ez az arány megváltozik. Spencer azt is elmondta, hogy a konzolos Game Pass gyarapodás kissé lelassult, miközben a PC-s oldalon hihetetlen növekedést tapasztalnak (ennek mértékét a negyedéves beszámolóból tudhattuk meg).

Ami viszont leszűrhető Phil Spencer mondataiból, hogy az előttünk álló ünnepi szezonban szinte biztosan nem fognak még emelni az Xboxok és a Game Pass árazásán, azaz leghamarabb majd csak 2023-ban történik árkorrekció. Hogy ennek pontosan mekkora lesz a mértéke, azt nem tudni, de tekintve, hogy a tech-szférában jelenleg 10-30%-os emeléseket látni, így érdemes valami hasonlóra számítani Xbox-fronton is.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Vodások figyelem! – Megszűnnek a Vodafone népszerű korlátlan adatopciói

 

×