Ilyenkor még azok is vevők egy kis rémületre, akik amúgy kerülik a fojtogató tartalmakat. Ha Te is, akkor ezekről a remekművekről maradtál le eddig!

Kell egy kis horror az ősz legrémületesebb időszakában? Ez az öt újhullámos horrorjáték boszorkányosan jó szórakozást ígér Halloween-re! Zömmel sci-fik is, hiszen ma, amikor megjöttünk démonokból, szellemekből, zombikból és vámpírokból, már olyan adrenalinbomba kell, amit csak a tök ismeretlentől kaphatunk meg (kösz a tippet: GameRant!).

Forrás: GameRant

Az alábbi top 5 horrorjátékban magától jön az iszonyat a Földre / ember lakta űrállomásra, vagy mi magunk hívtuk meg – abban bízva, hogy E.T. lesz, de aztán…

5. GTFO (2019)

Vérfagyasztóan jó kooperatív túlélő shooter, ami a Destiny rajtaütéseire emlékeztet, és elég hosszú pályákon kell átverekedned magad, szóval ez tényleg rendesen próbára teszi a képességeidet. Bár akciójátéknak született, jobban működik sci-fi horrorként, hiszen nem fekszik alá az FPS-es trendeknek: nem gázolsz térdig a lőszerben, nem botlasz minden küszöbön jutalmakba – inkább úgy tudsz – éppen csak – túlélni, hogy sikeresen együttműködsz a csapattal.

 

Bár a GTFO több elemében is emlékeztetni fog klasszikus horror gamekre, többnyire sötétebb az olyan elődöknél, mint például a Left 4 Dead: fojtogató atmoszféra, vérfürdő és alienkaszabolás – minden mennyiségben!

Kiadók: 10 Chambers, After Impact AB, Tencent Games, 10 Chambers Collective KB

Platform: Windows

4. Prey (2017)

Ennek a darabnak az az igazi nagy bravúrja, hogy lusta ijesztgetés helyett már a remekül felépített légkörrel beléd fagyasztja a testnedveket. Az ellenség egy (?) bárhonnan előbukkanó árnylény, ami elől nem sok menekvés van az űrállomáson, ahol látszólag csak te maradtál életben (?), de nem vagy túl jól, mert valami bujkál benned… Minden lépés félelemmel vegyes várakozás arra, hogy honnan és mi fog az életedre törni. Perverz élvezet, a legjobb fajtából!

 

A Prey franchise újraálmodása ez: a világmegmentés a cél, de olyan klausztrofób környezetben kell helytállnod, ahol már az apró zajok, pislákoló fények és koszos falak is a nyakadra ülnek. Mindez nagyon jót tesz az egésznek, mert kiegyensúlyozzák a gyengécske narratívát.

Kiadó: Bethesda Softworks

Platform: PlayStation 4, Xbox One, Windows, Xbox Cloud Gaming

3. Control (2019)

Okkal zsebelt be talicskányi Év Játéka díjat, mert a maga paranormális földi közegét úgy küldte tele kiváló sci-fi és horror elemekkel, hogy a füled ketté áll. A narratíva, amibe a játékélményt csomagolták, beszippant és nem enged: legalább olyan erős kényszert érzel rá, hogy feltárd a főhős sorsát, mint a főhős maga, akinek az igazságért a rettegett Szövetségi Ellenőrző Irodát (FBC) is darabokra kell szednie.

 

Shooter-nek született – és ehhez az utóbbi évek egyik legkreatívabb fegyverét nyomják a kezedbe az alkotók -, de a cselekmény igazi sztárja a fokozatosan megtanult telekinetikus erőd, amire szükséged is van, mert az FBC mindent elkövet, hogy eltemesse a titkokat.

Kiadó: 505 Games

Platform: Xbox One, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Windows, PlayStation 5, Google Stadia, Amazon Luna

2. Alien: Isolation (2014)

Ami nem öl meg, az erősebbé tesz. Kivéve az Alien. Az Alien megöl. És ott rekedsz vele egyedül egy űrállomáson, ahol kizárólag a lelemény, az óvatos lopakodás és a műszaki tudás mentheti meg a segged. Az Aliens: Colonial Marines remek folytatása, benne Ripley hadnagy lányával, aki valahol a múlt árnyékát is le kell győzze, hiszen a xenomorf anyu miatt még félelmetesebb és erősebb, ugyebár…

 

És amire fentebb utaltunk: a játékban az az igazán mocskos, hogy esélyed nincs harcba szállni a szörnnyel, hiszen NEM LEHET MEGÖLNI. Az a dolgod, hogy kellő ravaszsággal és óvatossággal addig rejtőzködj, ameddig csak tudsz, hogy végül esélyed legyen a menekülésre. Ez kb. 15 órányi folyamatos nyomasztás végén lehetséges… A többinél nem emeltük ki, itt viszont hangsúlyos: komolyan kell venni, hogy 18+, és

TÉNYLEG CSAK erős idegzettel kezdj neki!

Szívproblémákkal küzdőknek egyáltalán NEM ajánljuk, mert sokan mértek játék közben jelentősen megemelkedő pulzust! Mi szóltunk…

Kiadók: Sega, Feral Interactive, SEGA of America

Platform: Linux, OS X, PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo Switch, Windows, iOS, Android

1. Bioshock: The Collection (2016)

A legjobbak között is az egyik legjobb franchise, amibe először az Xbox 360 és PS3 generáció zúgott bele: csodás sztori, csodás helyszínen, egy futurisztikus mélytengeri városban. Ahogy haladsz előre a történetben, egyre több képességre – például itt is telekinézisre – tehetsz szert, hogy megküzdj a rendkívül változatos ellenségekkel és rejtvényekkel.

 

Ez a gyűjtemény szó szerint kihagyhatatlan klasszikusokat, abból is mindjárt egy trilógiát tartalmaz. Már csak azért is érdemes az első részekbe belepislogni, hogy lásd milyen káprázatos csodává fejlődött a látvány a harmadik epizódig.

Kiadók: 2K Games, Take-Two Interactive, Feral Interactive, D3 Publisher

Platform: Windows, macOS, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch

A listavezető ajánlatunkat tényleg ne hagyd ki, mert alakul a negyedik felvonás:

Nem kis stílusváltás – Ilyen lehet a készülő BioShock 4

 

×