A Windows beépített megoldása nem mindig elegendő.

A Microsoft már hosszú ideje próbálkozik egy beépített megoldással, mellyel a programok eltávolítását és menedzselését könnyítenék meg. A Windows 10/11 verziókban már egészen használható is a felülete, sőt, sok esetben rendezni is tudjuk a gépünkre telepített programokat. Az alkalmazások azonban rengeteg esetben a látszólagos eltávolítás ellenére rengeteg szemetet hagynak hátra. Ezek nem csak lassíthatják a rendszerünket, hanem szélsőséges esetben más programokkal is összeakadhatnak, melyek nem várt következményekkel járhatnak.

A fenti esetben ráadásul feltételezzük, hogy általunk feltelepített programokról beszélünk, nem pedig különféle „crapware” applikációkról, melyek sunyi módon kerültek fel a PC-nkre, laptopunkra. Ezek ellen már nem is biztos, hogy elégséges lenne a Windows beépített megoldása, így érdemes lehet egy olyan megoldás felé kacsingatni, mely sokkal alaposabb tisztítást tesz lehetővé

Ideje bevetni a Bulk Crap Uninstallert!

A program működése

A program három előnnyel csalogatja magához a potenciális felhasználókat. Az egyik, hogy teljesen ingyenes, így a letöltés után bármiféle megkötés nélkül használhatjuk majd. A másik, hogy ennek megfelelően nyílt forráskóddal rendelkezik, így a GitHub oldalon bárki ellenőrízheti, hogy mit is csinál a program a háttérben. A harmadik pedig az, hogy Portable formában is képes futni, így bizony nem szükséges feltelepítenünk a gépünkre és külsős adathordozón is bátran cipelhetjük magunkkal.

Az angoltudással nem rendelkező felhasználóknak sem kell aggódnia, hiszen a Bulk Crap Uninstaller jelentős részét már lefordították, így otthonosan mozoghatunk a menüben. A program betöltése után a fentiekhez hasonló képernyő tárul elénk, mely színkódokkal is segíti a felhasználót, hogy a kevésbé megbízható programokat hamarabb megtalálja a listában:

  • Zöld színnel az ellenőrzött tanúsítvánnyal rendelkező programokat láthatjuk. Ezek az esetek jelentős részében teljesen megbízható, nagyobb cégektől származó alkalmazások.
  • Sötét(ebb) kékkel a nem ellenőrzött, narancssárgával a nem regisztrált alkalmazásokat láthatjuk, itt már előfordulhatnak olyan programok, melyek nem minden esetben jóindulatúak. Az esetek nagy részében azonban nem kell aggódnunk, hiszen a 3DMark vagy épp Nvidia segédprogramok is ide tartoznak.
  • Ciánkékkel a Window Store alkalmazásait találhatjuk meg, ide tartozhatnak az Xbox applikáción keresztül installált címek, mint például a Forza Horizon 5.

Az eltávolítás nem is lehetne egyszerűbb. Az általunk kiválasztott alkalmazáson egyszerűen nyomjunk egy jobb klikket, majd válasszuk az Eltávolítás menüpontot. Ezután a program kilistázza, hogy pontosan mit is szeretne eltávolítani, majd áldásunkat kell adni, hogy minden fájl megérett a teljes törlésre. Rendszervisszaállítási pontot is létrehoz, mely bizonyos esetekben akár roppant hasznos is lehet. A törlés után még a megmaradt Registry bejegyzéseket is képes eltávolítani, így tényleg nagyon alapos tisztításról beszélhetünk.

Letöltés és egy kis figyelmeztetés

Nem árt egy kis óvatosság. A Bulk Crap Uninstaller sokkal radikálisabban végzi az eltávolítási folyamatokat, mint a Windows beépített funkciója. Ez az esetek nagy részében hasznos lehet, ám előfordulhat, hogy a listában driverek vagy kiemelt fontosságú szoftverek is felbukkannak. Ezért mindenképp csak azokat az alkalmazásokat távolítsuk el a segítségével, melyektől biztosan meg akarunk szabadulni.

A Bulk Crap Uninstallert a hivatalos weboldalról tölthetjük le, a FossHub vagy az OSDN tárhelyeket kiválasztva. Elérhető telepíthető (Installer) és hordozható (Portable) változatban is, így garantáltan megtaláljuk a számunkra szimpatikus változatot. A Bulk Crap Uninstalleren kívül még rengeteg hasonló program létezik, ám az ingyenesség, a nyílt forráskód és a (részleges) magyar fordítás miatt kihagyhatatlan választás lehet a kategóriájában.

Te milyen programot használsz ilyen célra?

A Microsoft szerint ez a két Windows beállítás extra FPS-t hozhat

https://leet.hu/vga-kartyak/

×