Minőségi billentyűzetek a porondon.

A tajvani gyártó idén sem tétlenkedett. Miközben a One 2 sorozat igazi sikerszériája volt a billentyűóriásnak, addig sem ültek a babérjaikon, ugyanis végre elhozták az elődmodell várva-várt utódját, One 3 szériát. Hozzánk ezúttal egy fekete színű MX Black kapcsolókkal szerelt TKL verzió és emellett egy fehér, MX Speed Silver kapcsolós Full (100%-os) kiosztású varián jutott el.

Nézzük, miben is változott a jól bevált recept.

Csomagolás

A Ducky továbbra sem állt be a sorba, egyszerűen nem hajlandók spórolni a doboz tartalmán, aminek mi csak örülni tudunk. A gyártó ezúttal is alaposan megpakolta a doboz belsejét, a billentyűzeten túl kapunk egy kupak/switch kiszedő szettet, pár duplafalú PBT kupaksapkát, na meg egy strapabíró fonott kábelt, ami természetesen Type-C.

Külső, anyaghasználat

A tajvani mérnökök egy egészen új formával álltak elő a One 2 után. Amíg az elődben a szögletesebb idomok domináltak, addig a One 3 esetén már egy teljesen más megjelenésről beszélhetünk. A gömbölyített széleken túl az oldalsó részeket is alaposan megvariálták, egy picit egyedibb lett, mint az előd, épp ezért talán egy fokkal megosztóbb is a külső.

Mindenki eldöntheti, hogy melyik verzió tetszik jobban, szerintem mindkettő jól néz ki, de ha még inkább ki akarunk tűnni a tömegből, akkor a One 3 egy biztosabb választás, előtte ugyanis csak hasonlóval sem találkozhattunk igazán.

Maga a billentyűzet egyébként valami elképesztően fest az asztalon. Legyen szó akár a Full, akár a TKL-ről, egyszerűen a setup legékesebb díszévé avanzsál pillanatok alatt.

Az anyaghasználat szempontjából is történtek változások, de főként a felszín alatt. A külsejét egyébként jó minőségű műanyag borítja. Kellemes tapintással rendelkezik és attól függetlenül, hogy nem fém, azért van súlya.

A Ducky itt vezette be a QUACK dizájn filozófia alapjait, ami 4 alappillérből áll. Egyrészt rendkívül odafigyeltek a billentyűzet súlyelosztására. A Ducky One 3 sorozat finomított súlyelosztással és alacsonyabb magassággal rendelkezik, hogy javítsa a stabilitást a legszigorúbb pillanatokban is.

Az elöl-hátul súlyarányt úgy tervezték meg, hogy a billentyűzet minden esetben egy pozícióban maradjon, történjen bármi is. Ezen felül az akkusztikára is nagy hangsúlyt fektettek, hogy a nem kívánatos hangok egyáltalán ne jöhessenek a képbe. Ennek köszönhetően egy többrétegű habpárna is helyet kapott a plate alatt, ami még tovább tompítja a leütéshangokat.

Persze a dupla rétegű PCB ezúttal is megmaradt, szóval a strapabírósággal sem lesz probléma hosszabb távon sem.

A harmadik pillér pedig a stabilizátorokon áll, a gyártó ugyanis ezt sem bízta a véletlenre és saját, prémium stabilizátorokat használtak a szélesebb kupakok esetén. Ez használat közben is érződik, a billentyűzet minden gombja atomstabil. Nehéz zavarba hozni.

Vagy talán mégsem? A negyedik alappillér a valódi duplafalú PBT billentyűsapkák, amik önmagukban gondoskodnak a hosszú élettartamtól, hiszen a PBT kupakok sokkal tartósabbak az egyszerűbb ABS alapú társaikhoz képest.

Na ezt viszont csak és kizárólag az angol kiosztásban kaphatjuk meg, a magyar verzió ugyanis sajnos ABS alapokon nyugszik, szóval felmerülhet a kérdés a tartóssággal kapcsolatban, ami azért adhat szemöldökráncolásra okot.

Maguk a kupakok egyébként kellemes tapintással rendelkeznek. Picit puhábbak, mint a korábbiak, épp ezért még jobb érzés lenyomni őket. Viszont óhatatlan, hogy ez az öröm nem tart az idők végeztéig, utána jöhet majd a csere.

No, de ha már anyaghasználat. A One 3 modellek alsó részeiben már egy jól bevált konstrukció köszön vissza. Ezen a területen nem sokat változott az elődökhöz képest. Kapunk egy igen széles, jó minőségű lábat, ami ráadásul két állásban használható.

Természetesen a gumírozott felületeket sem sajnálták, így történjen bármi, a billentyűzet atomstabil marad. Ezen felül pedig a Type-C portot is itt találjuk picit elrejtve a középső részen.

Teljesítmény, használat

A Ducky továbbra is kiáll a Cherry MX mellett, ami egy érdekes döntés, tekintve hogy az utóbbi időben a Kalih és a Gateron is igencsak elhúztak a német gyártó mellett, viszont sokan még mindig a Cherry-re esküsznek. Az biztos, hogy van bőven választék. Hozzánk egy Speed Silver és egy Black verzió érkezett.

Az én szívemhez a Speed Silver áll közelebb, ami olyasmi, mint egy hétköznapi barna switch érzetre, viszont alacsonyabban van az aktiválási pontja és épp ezért gyorsabbnak is érződik vele a gépelés.

A Black variánst pedig a piros kapcsolókhoz tudnám hasonlítani, viszont itt még magasabban van az aktiválási pont. Akinek a hagyományos Red „túl könnyű”, annak érdemes lehet erre a verzióra rámennie, de egyébként hozza a tipikus lineáris kapcsolási érzetet.

Ezeken felül pedig egy tucat verzióban érhetjük el a billentyűzeteket, hogy csak pár példát is említsek: MX Red, MX Silent Red, MX Clear, MX Brown vagy épp az igazi klasszikus MX Blue.

A gépelési élmény mindkét billentyűzeten élvezetes volt. A kapcsolók gyönyörűen jártak, nem találkoztam semmiféle anomáliával. Látszik, hogy odafigyeltek minden apró részletre, valami ilyesmi lehet a tökéletes gépelési élmény.

Mielőtt a végére érnénk hátra van még egy fontos új funkció, ami már nagyon hiányzott az elődmodellből is: ez pedig a Hot-Swap funkció. Ennek köszönhetően ugyanis a kapcsolókat nem forrasztották be egy-egy fix helyre, hanem azokat bármikor kivehetjük, még akár játék közben is.

A Kalih aljzatok segítségével egy pillanat alatt kikaphatjuk a switch-et és kicserélhetjük egy nekünk tetsző verzióra. Így aztán tényleg teljesen egyedivé tehetjük a billentyűzetünket. Én örömmel cseréltem ki a shift és a space kapcsolóit, de ezen a perverzión túl a tartósság szempontjából sem mindegy, hogy hot swapes a billentyűzetünk vagy sem.

Itt ugyanis ha mondjuk 5 év múlva bedöglik a W, akkor nem kell kidobni az egész billentyűzetet, hanem veszünk egy új kapcsolót 30 centért és megy minden tovább a megszokott módon.

A környezetvédelem szempontjából is egy óriási ötlet a Hot Swap, kár hogy a többletköltség miatt sok gyártó inkább kihagyja a repertoárból. Szerencsére a Ducky nem tartozik immáron ezek táborába.

Játékra egy élmény volt mindkettő verzió. Semmiféle késést nem tapasztaltunk. A pontosabb visszajelzés miatt nekem inkább a Speed Silver jött be igazán.

Galéria

Összefoglalás

Prémium élmény, prémium áron – Ducky One 3 teszt


Szerzői értékelés

9

A Ducky idén ismét magasra tette a lécet. A prémium billentyűzetek új érája. Végre itt a Hot Swap funkció, a felépítés pedig talán sosem volt ennyire precíz és emellett tartós. A 100 millió leütésre hitelesített Cherry kapcsolók eleve hosszú életciklust biztosítanak és a kapcsolási érzetük is kiemelkedő. A magyar kiosztás csak hab a tortán, bár kár a PBT kupakokért. Az árcédula pedig a mostani gazdasági helyzetben igen fájó lehet azoknak, akik megszokták a gyártó korábbi árazását. A Full verzió 79 990 forintot kóstál, míg a TKL 75 990 Ft-ért lehet a miénk. Persze kenyeret sem kap már az ember annyiért mint fél éve. A szoftver picit hiányzik, persze a billentyűzeten szinte bármit beállíthatunk manuálisan, azért nem sok kedve van az embernek így makróznia.

prémium anyaghasználat

Hot Swap funkció

magyar kiosztás

tartós felépítés

100 millió leütést bíró Cherry MX kapcsolók

(kikapcsolható) RGB háttérvilágítás

lecsatlakoztatható kábel

stabil gumitalpak

menő dizájn

 

ABS kupakok (a magyar verzió esetén)

nincs szoftver

a kábelvezető csatorna továbbra is hiányzik

borsos árcédula

Olvasói értékelés

0

×